Το concept book «Χειροποίητη Κρήτη» είναι ο απόλυτος οδηγός στα μυστικά της κρητικής παράδοσης

Μαρία Ροδίτη
Το concept book «Χειροποίητη Κρήτη» είναι ο απόλυτος οδηγός στα μυστικά της κρητικής παράδοσης

Η ταξιδιωτική δημοσιογράφος, Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, μιλά στο Queen.gr για το concept book της, «Χειροποίητη Κρήτη», και τα συναισθήματα που θέλει να «γεννήσει» στον αναγνώστη, ενώ μοιράζεται μαζί μας και τη δική της σχέση με την κρητική παράδοση.

Η Κρήτη είναι ένας τόπος θεϊκός, ένας τόπος που έχει αγαπηθεί ανά τους αιώνες κι ένας από τους Νο1 προορισμούς για διακοπές από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης. Γιατί; Διότι πέρα από τα προφανή – τις υπέροχες παραλίες και το καλό φαγητό – στην Κρήτη δεν έχει «ξεθωριάσει» η παράδοση.

Και για αυτό ακριβώς – για να κρατήσει ακόμα πιο ζωντανή την παράδοση και τα χειροποίητα του νησιού αλλά και να τα συστήσει σε περισσότερο κόσμο– δούλεψε σκληρά η ταξιδιωτική δημοσιογράφος, Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, καταφέρνοντας να δημιουργήσει τη «Χειροποίητη Κρήτη». Ένα ταξιδιωτικό concept book, που πραγματεύεται την έννοια του χειροποίητου και του αυθεντικού μέσα από κείμενα και εικόνες.

Το νέο ταξιδιωτικό βιβλίο της Louis Vuitton προσφέρει μια καλλιτεχνική προοπτική της Μεσογείου

Η «Χειροποίητη Κρήτη» στο σήμερα και στο χθες

Ο δίγλωσσος περιηγητικός τόμος του βιβλίου της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη, «Χειροποίητη Κρήτη», παρουσιάζει 26 τέχνες καθώς και 4 διαδρομές σε σημεία του νησιού, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει το στοιχείο του χειροποίητου στο σήμερα και στο χθες: από τους αμπελώνες και τα λαξευτά πατητήρια του Ηρακλείου, μέχρι τα οροπέδια και τους ανεμόμυλους του Λασιθίου. Από τους καλλιτέχνες και τους βοσκούς των Ανωγείων, μέχρι τις φάμπρικες ελαιόλαδου και τα ενετικά υπέρθυρα των χωριών του Αποκόρωνα. Από τα υφαντά, τα κεραμικά και τα μαχαίρια μέχρι το ελαιόλαδο, το κρασί και τη γραβιέρα.

zabetaki_dimosiografos.JPG

Η ταξιδιωτική δημοσιογράφος και συγγραφέας της «Χειροποίητης Κρήτης», Ισαβέλλα Ζαμπετάκη.

Οι τέχνες και οι τόποι, που παρουσιάζονται στην πρωτότυπη αυτή περιηγητική έκδοση, έχουν στόχο να εμπνεύσουν τον αναγνώστη να αναζητήσει τους πολλούς χειροποίητους θησαυρούς του νησιού.

Για τους θησαυρούς αυτούς, λοιπόν, για κάθε λεπτομέρεια της «Χειροποίητης Κρήτης», αλλά και για τις δικές της παιδικές αναμνήσεις μίλησε στο Queen.gr η δημιουργός του βιβλίου και ταξιδιωτική δημοσιογράφος, Ισαβέλλα Ζαμπετάκη.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε τη «Χειροποίητη Κρήτη» και τι αποτέλεσε έμπνευση για εσάς;

Πιστεύω ότι ζούμε πια τόσο ψηφιακά, που έχουμε ξεχάσει πώς είναι να φτιάχνουμε πράγματα με τα χέρια μας. Το βιβλίο αυτό, εκτός από ταξιδιωτικό concept book, αποτελεί και μια υπενθύμιση της ομορφιάς και της «ψυχής» που κρύβεται σε αντικείμενα που κάποιος έφτιαξε με τα χέρια του.

Handcrafted_BookCover.jpg

Το concept book, «Χειροποίητη Κρήτη»

Δώστε μας μια γεύση για το βιβλίο σας. Ποιοι είναι οι χειροποίητοι «θησαυροί» της Κρήτης και ποια η δική σας σχέση με την παράδοση;

Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι τα εργόχειρα της προίκας που μου έφτιαξε η γιαγιά μου τα έχω φυλαγμένα στο ντουλάπι. Με συγκινεί όμως απεριόριστα η αγάπη με την οποία οι άνθρωποι επιδίδονται στην τέχνη τους, οι συμβολισμοί και τα τελετουργικά που υπάρχουν σε αυτήν. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην έρευνά μου για το βιβλίο ήταν όταν επισκέφθηκα μια φημισμένη υφάντρα στον Ζαρό που έβγαλε να μου δείξει τις νυχτικιές που είχε υφάνει η γιαγιά της. Η αγάπη και η τρυφερότητα με την οποία άγγιζε τα ενδύματα αυτά είχαν απερίγραπτη ομορφιά. Οι χειρονομίες των ανθρώπων είναι, νομίζω, πάντα πιο ισχυρές από τα αντικείμενα.

Έχετε δικές σας παιδικές μνήμες με τα «χειροποίητα» της Κρήτης;

Η καταγωγή του παππού μου ήταν από την Κρήτη, αλλά εγώ γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Σαν παιδί της πόλης, δεν είχα δυστυχώς ιδιαίτερη επαφή με το παραδοσιακό ή το χειροποίητο. Ίσως όμως αυτός και να είναι ένας από τους λόγους που ένιωσα την ανάγκη να το προσεγγίσω και να το βιώσω. Κι αυτό ισχύει μάλλον για πολλούς ανθρώπους σήμερα -είτε ζουν στην πόλη, είτε στην επαρχία.

kritiki_paradosi.jpg

Η νέα γενιά έχει σχέση και επαφή με τα χειροποίητα της Κρήτης;

Θα έλεγα ότι οι Κρητικοί οπωσδήποτε αγαπούν τις παραδόσεις τους. Υπάρχουν βέβαια και τέχνες που σβήνουν αλλά υπάρχουν αντίστοιχα και νέοι δημιουργοί που παίρνουν στοιχεία από παραδοσιακές τέχνες και δημιουργούν αντικείμενα σύγχρονης αισθητικής. Νομίζω ότι αξίζει να εμπνευστούμε από τους δεύτερους.

Τι συναισθήματα θέλετε να «γεννήσετε» στον αναγνώστη της Χειροποίητης Κρήτης;

Θέλω να νιώσει ο αναγνώστης μια λαχτάρα να βιώσει την αληθινή Κρήτη. Την ίδια ακριβώς λαχτάρα που νιώθω κι εγώ κάθε φορά που ένας φίλος μου μιλά για μια ιδιαιτερότητα που δε γνώριζα και που με κάνει να θέλω να επισκεφτώ τον τόπο της για να την ανακαλύψω. Ακόμα σημαντικότερο είναι να εισπράξει ο αναγνώστης την ομορφιά και την αίσθηση πληρότητας που σου γεννά το χειροποίητο.

Perifereia-Krhths_krasi_Xania.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Χειροποίητη Κρήτη» υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Η πρώτη έκδοση απευθύνεται στους επαγγελματίες του τουρισμού με στόχο να ενισχύσει την στροφή προς τις βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες στην ενδοχώρα του νησιού.

Πορτρέτο: Σωτήρης Παπαδήμας

Photo credits: Περιφέρεια Κρήτης