11 Σεπτεμβρίου 2001: Τέσσερα βιβλία εμπνευσμένα από τα γεγονότα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων

Τζένη Ντεμιράι
11 Σεπτεμβρίου 2001: Τέσσερα βιβλία εμπνευσμένα από τα γεγονότα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων

Συγγραφείς αποτύπωσαν με τον δικό τους τρόπο τον πόνο, την θλίψη και τις σκέψεις εκατομμύρια ανθρώπων που βίωσαν από κοντά τα φρικτά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, η οποία συγκλόνισε τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα σχεδόν 3.000 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν μετά από επιθέσεις ομάδας ατόμων που συνδεόταν με την Αλ Κάιντα.

Όταν ο πλανήτης πάγωσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Λίγα λεπτά πριν τις εννέα το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ολόκληρος ο πλανήτης πάγωσε, όταν αεροσκάφος της American Airlines με 92 επιβαίνοντες έπεσε στον βόρειο ουρανοξύστη των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκαλώντας έκρηξη και σπέρνοντας τον απόλυτο πανικό στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, άλλοι εγκλωβίστηκαν, ενώ κάποιοι από όσους επέζησαν πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν από τις φλόγες.

Μόλις τρία λεπτά μετά τις εννέα το πρωί της ίδιας ημέρας, ένα δεύτερο αεροσκάφος, της United Airlines, με 64 επιβαίνοντες χτύπησε τον νότιο Πύργο, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Στις 9:37, τρίτο αεροσκάφος έπεσε στο Πεντάγωνο σκοτώνοντας 125 στρατιωτικούς και πολίτες, ενώ λίγο αργότερα τέταρτο αεροσκάφος έπεσε στην Πενσιλβάνια.

Οι συγκλονιστικές αυτές στιγμές επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο τα επόμενο χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των αεροπορικών ταξιδιών, ενώ παράλληλα δημιούργησαν φόβο αλλά και διάφορες θεωρίες συνομωσίας.

Βιβλία εμπνευσμένα από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων

Φυσικά, η τραγωδία των Δίδυμων Πύργων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την λογοτεχνία. Πολλοί δημιουργοί έχουν αντλήσει έμπνευση από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Με αφορμή τα 22 χρόνια από το τραγικό γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, βρήκαμε 4 βιβλία που παρουσιάζουν ιστορίες με φόντο την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων το 2001.

1. Άνθρωπος σε πτώση (Falling Man) του Don DeLillo

Ο «Άνθρωπος σε πτώση» αποτελεί ένα βιβλίο που δημιουργεί εικόνες βγαλμένες κυριολεκτικά μέσα από τον καπνό και τη στάχτη των φλεγόμενων Δίδυμων Πύργων. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες επιχειρεί να ιχνηλατήσει την επόμενη ημέρα μέσα από την προσωπική ζωή των ηρώων. Αποτελεί ένα μυθιστόρημα που στον πυρήνα του βάζει την πτώση των Δίδυμων Πύργων, η οποία σημάδεψε την Αμερική και συντάραξε ολόκληρη την υφήλιο στις αρχές του 21ου αιώνα. Το βιβλίο επιδιώκει να ιχνηλατήσει την επόμενη μέρα μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων. Του Κηθ, που βγαίνει από τα συντρίμμια σε μια ζωή που ποτέ δεν διανοήθηκε ότι θα ήταν η δική του. Της Λιάν, της αποξενωμένης γυναίκας του, στοιχειωμένης από τις αναμνήσεις, που προσπαθεί να συμφιλιώσει δύο πλευρές του ίδιου δυσνόητου χαρακτήρα. Και του μικρού τους γιου Τζάστιν, που στέκει στο παράθυρο ατενίζοντας τον ουρανό κι αναζητώντας σε αυτόν και άλλα αεροπλάνα. Ζωές που ορίζονται από την απώλεια, την οδύνη και τη γιγαντιαία δύναμη της ιστορίας.

anthropos-se-ptosi1.jpg

2. Τα παιδιά του αυτοκράτορα (The Emperor's Children) της Claire Messud

Το βιβλίο «Τα παιδιά του αυτοκράτορα» της Claire Messud αποτελεί μία καταλυτική περιγραφή της κατάρρευσης των αξιών της Αμερικής πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Οι αυθεντικοί και ολοζώντανοι χαρακτήρες του βιβλίου σε συνδυασμό με την μαγευτική γραφή της Messud οδήγησαν το βιβλίο σε μεγάλη εμπορική επιτυχία, σύμφωνα με την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο.

Η ιστορία τοποθετεί στο προσκήνιο της τρεις φίλους γύρω στα τριάντα, οι οποίοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να πετύχουν σε μία δύσκολη αλλά, παράλληλα, συναρπαστική πόλη, τη Νέα Υόρκη. «Τα παιδιά του αυτοκράτορα» διεισδύει στη ζωή των τριών φίλων, στους έρωτες, τις φιλοδοξίες, τις αυταπάτες, τις ανασφάλειες και τις μικρές προδοσίες τους.

cover_autokratoras.jpg

3. Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής του Mohsin Hamid

Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής του Mohsin Hamid έχει γίνει παγκόσμιο best seller, έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία της Mira Nair, ήταν υποψήφιο -στην βραχεία λίστα- του βραβείου Booker, του βραβείου Βρετανικής Κοινοπολιτείας , του James Tait Black Memorial και πολλών άλλων σημαντικών λογοτεχνικών βραβείων και κρίθηκε «Καλύτερο Βιβλίο του 2007» από τους N.Y. Times.

Στην υπόθεση του βιβλίου πρωταγωνιστεί ένας νεαρός Πακιστανός, ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος με την υπόθεση πτώσης των Δίδυμων Πύργων χωρίς να καταλαβαίνει τον λόγο. Σε κάποιο καφέ της Λαχώρης ο νεαρός Πακιστανός πιάνει κουβέντα σε έναν σιωπηλό και ανήσυχο Αμερικανό. Ο χειμαρρώδης, αποκαλυπτικός μονόλογός του οδηγεί σε μια αναπάντεχη εξέλιξη.

Διάβασε ένα απόσπασμα από τον μονόλογο όπως παρατίθεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Άνοιξα την τηλεόραση και είδα κάτι που αρχικά νόμισα πως ήταν ταινία. Μα καθώς το παρακολουθούσα, αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για ειδήσεις. Είχα καρφώσει τα μάτια μου στην οθόνη βλέποντας να καταρρέουν, πρώτα ο ένας και μετά ο άλλος, οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Και τότε χαμογέλασα. Ναι, όσο ποταπό κι αν ακούγεται, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να νιώσω ξεχωριστή ευχαρίστηση. Εκείνη τη στιγμή, δεν σκεφτόμουν τα θύματα της επίθεσης όχι, με είχε απορροφήσει ο συμβολισμός του πράγματος, το γεγονός ότι κάποιος κατάφερε ένα τόσο εμφανές, ολέθριο χτύπημα στην Αμερική».

cover-fundamentalist.jpg

4. Υπεραιχμή (Bleeding Edge) του Thomas Pynchon

Η ιστορία τοποθετείται το 2001 στη Νέα Υόρκη, στο διάστημα ανάμεσα στην κατάρρευση των μετοχών των εταιριών πληροφορικής και στα φριχτά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Μαξίν Τάρνοου, μία εργαζόμενη μητέρα που έχει ένα μικρό γραφείο ερευνών στο Άνω Δυτικό Μανχάταν. Δουλειά της είναι να καταδιώκει διαφόρων ειδών μικροαπατεώνες, ακολουθώντας τον δικό της ηθικό κώδικα. Τελικά, η Τάρνοου βρίσκεται μπλεγμένη με έναν έμπορο ναρκωτικών, με έναν ειδικό στα αρώματα που έχει ψύχωση με την κολόνια του Χίτλερ, καθώς και με μέλη της ρωσικής μαφίας και διάφορους bloggers, hacker, προγραμματιστές και επιχειρηματίες, μερικοί από τους οποίους καταλήγουν νεκροί με μυστηριώδη τρόπο.

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο Thomas Pynchon, «δίνοντας φωνή στην Εβραία μάνα που κρύβει μέσα του, μας παρουσιάζει μια ιστορική αφήγηση για τη Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του ίντερνετ, όχι τόσο μακρινή σε ημερολογιακό χρόνο, αλλά σχεδόν σε άλλο γαλαξία σε σχέση με το πού έχουμε φτάσει από τότε».

yperaixmi2.jpg