Στο λεξικό της Οξφόρδης για το 2023, η λέξη που ξεχώρισε ήταν το Rizz

Πατούλια Κατερίνα
Στο λεξικό της Οξφόρδης για το 2023, η λέξη που ξεχώρισε ήταν το Rizz

Τι είναι επιτέλους το περιβόητο Rizz που έγινε η αγαπημένη λέξη του λεξικού της Οξφόρδης.

Φαίνεται πως η επέλαση του Tik Tok δεν σταματά ούτε στα λεξικά. Μετά το 2021, με την φράση cheugy και το 2022, με το goblin mode, ήρθε η ώρα για το rizz του 2023. Το rizz λοιπόν είναι η πιο δημοφιλής λέξη για το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης.

Τι είναι το rizz;

Στις σχέσεις στηρίζεται η λέξη rizz, είναι σλανγκ για τα άτομα εκείνα που το παλεύουν το κομμάτι της προσωπικής τους ζωής και στη μια εφαρμογή και στην άλλη εφαρμογή κι όταν φτάνει η πρώτη πρόταση από ενδιαφερόμενο για ραντεβού, δεν λες αμέσως το ναι γιατί κάτι σου κλωτσάει.

Προερχόμενο από τη λέξη «χάρισμα», το «rizz» αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να προσελκύει έναν σύντροφο μέσω «στυλ, γοητείας ή ελκυστικότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Oxford University Press για τη λέξη που έλαβε φέτοςπερισσότερες από 32.000 ψήφους από το κοινό.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022 όταν το rizz μπήκε στα hastags των βίντεο του Tik Tok, ενώ θεωρείται πως το rizz είναι συντομογραφία του charisma.

Το Rizz εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα νωρίτερα φέτος, όταν ο SpiderMan άκα Tom Holland ρωτήθηκε από το Buzzfeed σχετικά με το ποιο ήταν το μυστικό του rizz του. Η απάντησή του;

1701864080205-617549934-leksiko.jpg

Το Oxford English Dictionary πρόσθεσε ότι η λέξη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, στη φράση «rizz up», που σημαίνει προσέλκυση ή συνομιλία με ένα άτομο.

Ενώ οι υποψήφιες για τη λέξη της χρονιάς δεν χρειάζεται να είναι νέες λέξεις, πρέπει να έχουν vibe και δημοτικότητα στο τρέχον έτος.

Πέραν του rizz, υπήρξαν οκτώ λέξεις, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε ανταγωνιστικά ζευγάρια για να ψηφίσει το κοινό. Από τους τέσσερις φιναλίστ που προέκυψαν, οι ειδικοί έκαναν μια τελευταία ανάλυση, πριν επιλέξουν τον «rizz» ως νικητή.

Οι άλλοι φιναλίστ ήταν το «άμεσoς/ prompt», η οδηγία που δόθηκε σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που επηρεάζει το περιεχόμενο που δημιουργεί,το «situationship», που σημαίνει μια ρομαντική σχέση που δεν θεωρείται επίσημη και τέλος to Swiftie.

Το goblin του 2022

Ηφράση «Goblin mode» επιλέχθηκε από το κοινό το 2022, ως η λέξη της χρονιάς στην Οξφόρδη για το 2022. Ο όρος, ο οποίος αναφέρεται σε «έναν άνθρωπο που είναι αναπολογητικά καλοπερασάκιας, είναι τεμπέλης, νωθρός ή άπληστος, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει κοινωνικούς κανόνες ή προσδοκίες», έχει γίνει η #1 λέξη της χρονιάς και αποφασίστηκε από δημόσια ψηφοφορία.

Στον «διαγωνισμό» έλαβαν μέρος 3 λέξεις (το Metaverse ήταν η δεύτερη επιλογή και #IStandWith η τρίτη) επιλεγμένες από λεξικογράφους του Oxford University Press (OUP), με το Goblin mode να νικά με διαφορά και να ψηφίζεται από 318.956 άτομα, αποτελώντας το 93% των συνολικών ψήφων.

Goblin mode: Να γιατί βγήκε η λέξη της χρονιάς στο λεξικό της Οξφόρδης