Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα εντοπίσαμε τις πέντε κορυφαίες ταραμοσαλάτες στην πόλη

Νέλλη Καλαμαρά
Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα εντοπίσαμε τις πέντε κορυφαίες ταραμοσαλάτες στην πόλη

Σαν ένα υπόλευκο σύννεφο μεστής γεύσης, η ποιοτική ταραμοσαλάτα αποτελεί έναν από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες στο ελληνικό τραπέζι και δη την Καθαρά Δευτέρα.

Για τους περισσότερους Έλληνες, ή μύστες του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού, η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα παιδικά τους χρόνια. Κάποια γιαγιά έφτιαχνε τη δική της αέρινη εκδοχή της ταραμοσαλάτας και την Καθαρά Δευτέρα την απολαμβάναμε με αχνιστή λαγάνα φτιαγμένη στο χέρι. Ο καλύτερος και πιο ποιοτικός ταραμάς είναι ο λευκός, ο οποίος δεν περιέχει πρόσθετα παρά μόνο αυγά ψαριών, και για αυτό είναι και πιο ακριβός αλλά και ασύγκριτα πιο γευστικός. Άλλοι επιλέγουν να φτιάξουν ταραμοσαλάτα με πατάτα, άλλοι με ψωμί, άλλοι προσθέτουν ξηρούς καρπούς, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα πρέπει να είναι κρεμώδες και συννεφένιο ταυτόχρονα. Παρακάτω το δικό μας top 5 για ταραμοσαλάτα στην πόλη, βάζοντας ταυτόχρονα ιδέες για το που θα μπορέσεις να περάσεις την Καθαρά Δευτέρα σου.

Ο Άγγελος Μπακόπουλος μας συστήνει στη hook to fork φιλοσοφία του στο ολοκαίνουριο Astakos

psaropoula.jpg

Psaropoula Fish Meze

Στην ιστορική ψαροταβέρνα Ψαροπούλα της Καλλιθέας, που εδώ και δύο χρόνια περίπου ως Psaropoula Fish Meze υπηρετεί με έμπνευση τη μοντέρνα και ποιοτική ψαροφαγία με τον ταλαντούχο Αλέξανδρο Μηλιαράκη στην κουζίνα της να σερβίρει τη viral ρεβυθάδα με μπακαλιάρο με miso glaze και την επική τσιπούρα παναρισμένη σε panko με σως ταρτάρ μεταξύ πολλών άλλων ακόμη και άκρως απολαυστικών, θα βρεις μία από τις καλύτερες ταραμοσαλάτες της Αθήνας. Φυσικά και φτιάχνεται μόνο από λευκό ταραμά από αυγά ψαριών, ενώ αρτύζεται και με αυγοτάραχο γεγονός που απογειώνει ακόμη περισσότερο το γευστικό αποτέλεσμα. Και να θυμάσαι, μία δεν είναι ποτέ αρκετή!

Info: Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 2109431209

Μία νέα έκδοση εξηγεί τα πάντα για το ελληνικό κρασί και τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή

vassilenas.jpg

Βασίλαινας

Το εστιατόριο συνώνυμο της αθηναϊκής αστικής κουζίνας με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας είναι διάσημο για την ταραμοσαλάτα του, που γίνεται με την ίδια συνταγή εδώ και δεκαετίες. Είναι βελούδινη, τέλεια ισορροπημένη και βαθιά νόστιμη, ενώ σερβίρεται με τραγανές αραβικές πιτούλες και είναι το πρώτο πράγμα που θα παραγγείλεις εδώ κάθε εποχή του χρόνου. Ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα ο σεφ του Βασίλαινα Μάνος Γαρνέλης προτείνει πολλά ακόμη και συναρπαστικά, όπως το ψητό καλαμάρι με φάβα, το carpaccio με χτένια και το λαχταριστό γιουβέτσι με γαρίδες.

Info: Βρασίδα 13, Αθήνα, 2107210501

travolta.jpg

Τραβόλτα

Μία από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες της πόλης μας, με celebrities και απλούς λάτρεις της ποιοτικής ψαροφαγίας να συρρέουν στα κατάλευκα τραπέζια του εστιατορίου του Περιστερίου με κάθε ευκαιρία για το διάσημο κοντοσούβλι καλαμαριού, την τηγανητή τσιπούρα, το μουσακά θαλασσινών και τα τόσα ακόμη λαχταριστά και ιδιαίτερα. Η ταραμοσαλάτα εδώ είναι ένα μικρό ποίημα γεύσης, που φτιάχνεται φυσικά στο χέρι και έρχεται στολισμένη με αυγά χελιδονόψαρου και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ενώ μαζί με το ζεστό χειροποίητο ψωμί του Τραβόλτα απλά κλέβει καρδιές.

Info: Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 2105719222

papaioannou1.jpg

Παπαϊωάννου

Εστιατόρια κλασσικής ψαροφαγίας για ορκισμένους θιασώτες των κορυφαίων πρώτων υλών, τα τρία, και λίαν συντόμως τέσσερα, Papaioannou restaurants -Κηφισιά, Πειραιάς, Καβούρι και εντός των επόμενων μηνών και Μύκονος- αποτελούν βασικό meeting point όταν το θέμα μας είναι το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά. Υπέροχα πιάτα μαγεύουν τον ουρανίσκο και κερδίζουν την προτίμηση ψαγμένων foodies και καθημερινού κοινού, ενώ η ταραμοσαλάτα θεωρείται μία από τις καλύτερες που μπορείς να γευτείς στην Αθήνα και συνοδεύεται πάντα από φρέσκο χειροποίητο ψωμί γεμάτο αρώματα και θύμησες.

Info: Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 2104225059/ Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, 2111001117/ Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι, 2107546046/ Άγιος Στέφανος, Μύκονος, 2289220200

vezene.jpg

Vezene

Μπορεί στο μυαλό κάποιων το εστιατόριο Vezene να είναι συνώνυμο της ποιοτικής κρεατοφαγίας, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς μπορεί ο Άρης Βεζενές να μας σύστησε σε κοπές και ράτσες που δεν γνωρίζαμε καν, όμως το πανέμορφο εστιατόριο της Βρασίδα ήταν και παραμένει ένα Greek-inspired bistro, στο οποίο η ποιοτική πρώτη ύλη μπορεί να προέρχεται με την ίδια άνεση από στεριά ή θάλασσα. Εδώ λοιπόν θα δοκιμάσεις μία από τις ωραιότερες ταραμοσαλάτες ever με λευκό ταραμά φυσικά, που έχει πασπαλιστεί με πούδρα μυρωδικών και συνοδεύεται από τραγανό χωριάτικο φύλλο του ονείρου.

Info: Βρασίδα 11, Αθήνα, 2107232002