5 Κινηματογραφικά Φεστιβάλ που θα δούμε φέτος στα νησιά

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
5 Κινηματογραφικά Φεστιβάλ που θα δούμε φέτος στα νησιά

Από το Καστελόριζο στην Σύρο, βρήκαμε τα 5 κινηματογραφικά φεστιβάλ που θα κάνουν τα νησιά ακόμα πιο μαγευτικά.

Στην Ελλάδα το καλοκαίρι γεμίζουμε πολιτιστικά φεστιβάλ και υπάρχουν άνθρωποι σε όλη τη χώρα που αγαπούν τόσο την 7η τέχνη που θέλουν, όχι μόνο να τη διασφαλίσουν και να την προστατέψουν, αλλά και να τη μοιραστούν.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα γεμίζουμε με κινηματογραφικά φεστιβάλ σε μικρές και μεγάλες πόλεις, θεματικά ή μη, και το πιο ελπιδοφόρο; Ακόμα δημιουργούνται καινούργια, όπως το 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ανάφης που έλαβε χώρα από τις 6 έως τις 11 Ιουλίου.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν είναι μόνο για θάλασσα, είναι και για σινεμά. Για την Ελλάδα σινεμά και θάλασσα είναι όμως όλο τον χρόνο. Προβολές, αφιερώματα, πρεμιέρες σε θερινά ή χειμερινά σινεμά, και τι πιο απολαυστικό από το να έχεις μεγάλη οθόνη μια ανάσα δίπλα από τη θάλασσα.

Τα 5 κινηματογραφικά φεστιβάλ στα νησιά

Beyond Borders - Καστελλόριζο

Το Beyond Borders, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Καστελλόριζου επιστρέφει για 8η χρονιά στον απομακρυσμένο γαλαζοπράσινο παράδεισο για να δείξει το πώς η ποιότητα, η ουσία και η αλήθεια μπορούν να είναι στο επίκεντρο. "Το 8ο Beyond Borders, ανανεωμένο και γεμάτο ταινίες, δράσεις και πολύτιμες συνεργασίες, ανοίγει τα πανιά του στις 20-27 Αυγούστου 2023 για την «άκρη του Αιγαίου»." Για φέτος, το φεστιβάλ όχι μόνο διανθίζεται με επίκαιρα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα (π.χ. ο πόλεμος Ρωσία-Ουκρανία, συνθήκη της Λωζάνης, σύγχρονη λογοκρισία, ξεριζωμός, υποχρεωτική μετανάστευση), αλλά εξελίσσεται και ανοίγει τις πόρτες τους σε ακόμα περισσότερους τίτλους, σκηνές, διαγωνιστικά τμήματα και δράσεις, που όχι μόνο εξιτάρουν το ενδιαφέρον, αλλά και ακολουθούν το παράδειγμα των μεγαλύτερων φεστιβάλ του εξωτερικού.

Syros International Film Festival

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) επιστρέφει για 11η χρονιά από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου 2023, εξερευνώντας το κεντρικό θέμα Πέρασμα / Passage, σηματοδοτώντας τη μετάβαση του φεστιβάλ στη δεύτερη δεκαετία της ύπαρξής του. Το φεστιβάλ ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ της κινούμενης εικόνας, του κοινού και του τοπίου, εξερευνώντας μεταβατικές καταστάσεις μεταξύ εννοιών όπως η πραγματικότητα και η μυθοπλασία, η ζωή και ο θάνατος, η προσωπική μνήμη και η ιστορία, η παράδοση και ο μοντερνισμός. Το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές παραστάσεις και δημόσιες παρουσιάσεις, ξεδιπλώνεται σε παραδοσιακούς, ιστορικούς και απρόσμενους χώρους, από τον αρχοντικό θερινό Κινηματογράφο Παλλάς και το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, μέχρι το μοναδικής βιομηχανικής αισθητικής Ναυπηγείο Ταρσανάς και το δημοφιλές αυτοσχέδιο drive-in σινεμά στην Ντελαγκράτσια. Προβολές θα πραγματοποιηθούν και στο Κολυμβητήριο “Δημήτριος Βικέλας”.

siff.jpg

Κύματα - Κεφαλλονιά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κεφαλονιάς "Κύματα", θα διεξαχθεί από τις 27 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου στο πανέμορφο Αργοστόλι, με προβολές ταινιών δίπλα στη θάλασσα, προσκεκλημένους έκπληξη από τον ελληνικό και σερβικό κινηματογράφο, τη μουσική, τη γελοιογραφία, τα κόμικς και πολλές ακόμα δράσεις. Το φεστιβάλ ίδρυσε ο σκηνοθέτης και βραβευμένος location manager (Μαγνητικά πεδία) Μαρίνος Σκλαβουνάκης στη γενέτειρά του, την Κεφαλλονιά. Σε έναν πανέμορφο δημοτικό χώρο, τον Θαλασσόμυλο, που ανασκευάστηκε πρόσφατα για τις ανάγκες του Φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αγαπημένους καλλιτέχνες:
από τον Γιάννη Οικονομίδη και τον Γιάννη Αγγελάκα, μέχρι την Εύα Στεφανή και τους Σέρβους δημιουργούς Slobodan Sijan και Srdan Golubovic. Και από τον Γιώργο Γεωργόπουλο και τους Illegal Operation, μέχρι το Νίκο Βελιώτη, το Σταύρο Μητρόπουλο και τον κριτικό κινηματογράφου Άκη Καπράνο.

kymata.jpg

Animasyros - Σύρος

Το Animasyros, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου επιστρέφει στις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι 1 Οκτωβρίου. Από την Αρχαία Ελλάδα έως την Ιβηρική χερσόνησο και την Λατινική Αμερική και με το ελληνικό ανιμέισον να βρίσκεται στο επίκεντρο, το ANIMASYROS 2023 επιστρέφει με διεθνείς συνεργασίες, νέες τεχνικές και έμφαση στη γυναικεία δημιουργικότητα. Το μεγαλύτερο animation φεστιβάλ στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 7 διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, περιφερειακές δράσεις, νέες εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί, πλέον, κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο Anima Ancients, διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ και προσπαθεί να αναδείξει τους διαφορετικούς τρόπους που οι σύγχρονοι δημιουργοί της τέχνης του ανιμέισον έχουν συνομιλήσει, διαπραγματευτεί ή εμπνευστεί από την μακρά αυτή ιστορική περίοδο.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού είναι μια ετήσια πενθήμερη εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Αμοργού. Ξεκίνησε το 2010 κατά τη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό "ΥΠΕΡΙΑ" και έκτοτε διεξάγεται συνεχώς, σε ετήσια βάση. Κάθε χρόνο παρουσιάζει την ελίτ των ταινιών μικρού μήκους και των ντοκιμαντέρ. Το 14ο φεστιβάλ για φέτος θα διεξαχθεί από 12 μέχρι 17 Νοεμβρίου.

amorgos.jpg