Beyond Borders 2023: Το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου ετοιμάζεται για ένα δυνατό καλοκαίρι

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Beyond Borders 2023: Το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου ετοιμάζεται για ένα δυνατό καλοκαίρι

Beyond Borders: Το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου υπόσχεται όλα όσα χρειάζεται ο πολιτισμός για να ανθίσει και να καταρρίψει σύνορα, στερεότυπα και όρια.

Το Beyond Borders, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Καστελλόριζου επιστρέφει για 8η χρονιά στον απομακρυσμένο γαλαζοπράσινο παράδεισο για να δείξει το πώς η ποιότητα, η ουσία και η αλήθεια μπορούν να είναι στο επίκεντρο.

«Το 8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεωμένο και γεμάτο ταινίες, δράσεις και πολύτιμες συνεργασίες, ανοίγει τα πανιά του στις 20-27 Αυγούστου 2023 για την «άκρη του Αιγαίου», μετατρέποντας το πανέμορφο και ακριτικό Καστελλόριζο για 8η συνεχόμενη χρονιά σε ένα κινηματογραφικό και πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας!» μας λέει το σχετικό δελτίο τύπου και συγκριτικά με άλλα που αποστέλλονται από φορείς, το Beyond Borders δεσμεύεται (και κάθε χρόνο παραδίδει) έργα και project που τιμούν τον τίτλο του: Beyond Borders.

Beyond Borders: Το boutique φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που μένει πιστό στον λόγο του

Για φέτος, το φεστιβάλ όχι μόνο διανθίζεται με επίκαιρα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα (π.χ. ο πόλεμος Ρωσία-Ουκρανία, συνθήκη της Λωζάνης, σύγχρονη λογοκρισία, ξεριζωμός, υποχρεωτική μετανάστευση), αλλά εξελίσσεται και ανοίγει τις πόρτες τους σε ακόμα περισσότερους τίτλους, σκηνές, διαγωνιστικά τμήματα και δράσεις, που όχι μόνο εξιτάρουν το ενδιαφέρον, αλλά και ακολουθούν το παράδειγμα των μεγαλύτερων φεστιβάλ του εξωτερικού. Όχι μεταφορικά, κυριολεκτικά! Ο Klaus Eder, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) είναι και ο μέντορας όλων των ανθρώπων που 8 χρόνια τώρα δίνουν την ψυχή τους για τη διοργάνωση ενός από τα πιο διακεκριμένα φεστιβάλ της Ευρώπης και φιλοδοξεί κάθε χρονιά να γίνεται μέρος του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας.

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, το φεστιβάλ θα γίνει τόπος συνάντησης κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, ανερχόμενων κινηματογραφιστών, σπουδαστών και σινεφίλ κοινού, καθώς και αφετηρία για μεγάλα κινηματογραφικά ταξίδια πέρα από τα σύνορα.

Τι αλλάζει φέτος στο 8ο Beyond Borders

Την πρώτη χρονιά το φεστιβάλ του Καστελλόριζου υποδέχτηκε 65 συμμετοχές από 10 χώρες. Φέτος έχει 835 συμμετοχές από 93 χώρες και συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα προβολών του 30 παγκόσμιες, διεθνείς και πανελλαδικές πρεμιέρες.

Θα έχει επίσης για πρώτη χρονιά 3 διαφορετικές σκηνές προβολών, με τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους να διαχωρίζονται και να αποκτούν δικό τους βραβείο και δική τους ξεχωριστή κριτική επιτροπή. Οι σκηνές είναι: Το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 18 ταινίες τεκμηρίωσης μεσαίου και μεγάλου μήκους και το μicro Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 24 ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους, ενώ ως τρίτη σκηνή προβολών - εκτός διαγωνιστικού προγράμματος - θα υπάρχει η σκηνή του Πανοράματος, στην οποία θα φιλοξενούνται καθημερινά διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Αφού αυξάνονται οι σκηνές, αυξάνονται και τα βραβεία. Στα δύο διαγωνιστικά τμήματα απονέμονται συνολικά 11 βραβεία, μεταξύ των οποίων υπάρχει το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού, Κοινωνικού και Πολιτικού Ντοκιμαντέρ (χορηγία της ΕΡΤ), Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (χορηγία του ΕΚΚ), FIPRESCI, Βραβείο και Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Φοίνικας μicro με υποστηρικτή το γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF/Phoenix και την ΕΡΤ.

Όπως κάθε χρόνο, το Beyond Borders έχει ένα τιμώμενο μέσο, ένα τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα και ένα τιμώμενο φεστιβάλ, ενώ για φέτος έχει και μια τιμώμενοι χώρα. Οι τιμώμενοι για το 2023 λοιπόν είναι ο Καναδάς, το κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF, η Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου και το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου.

Στο Φεστιβάλ, υπό την προεδρία του Klaus Eder, Γενικού Γραμματέα της FIPRESCI, θα λάβει χώρα η δράση "Critics' Corner" όπου τρία σημαντικά μέλη της FIPRESCI θα συζητήσουν με επαγγελματίες και κοινό για τις ταινίες που προβλήθηκαν το προηγούμενο βράδυ στα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

Καινούργιο είναι και το "Beyond Storytelling", ένα κινηματογραφικό εργαστήριο που συμμετέχουν φοιτητές από συνεργαζόμενες κινηματογραφικές σχολές και που επικεντρώνεται σε ένα θεματικό πυρήνα που σχετίζεται με το Καστελλόριζο και παρέχει εκπαίδευση στα μέλη του για όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής, δημιουργώντας μια ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους.

Οι δράσεις του 8ου Beyond Borders

Στο Φεστιβάλ του Καστελλόριζου δεν θα λείψουν οι εικαστικές εκθέσεις, οι βιβλιοπαρουσίασεις και φυσικά τα masterclasses με γνωστές προσωπικότητες της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης το Audiovisual Pitching Lab, όπου θα παρουσιαστούν 10-12 έργα από διάφορες χώρες και θα συζητηθούν με έμπειρους επαγγελματίες, μια δράση που συμβάλλει στη δημιουργία και υλοποίηση μελλοντικών κινηματογραφικών έργων.

Τέλος, κρίσιμο κομμάτι του Φεστιβάλ είναι η διεξαγωγή συζητήσεων και προβολών ταινιών που εξερευνούν ιστορικές πτυχές και προβλήματα, καθώς και προσφέρουν μια ματιά στο μέλλον της κινηματογραφίας.

Την εβδομάδα προβολών και μεταξύ των διαλειμμάτων, το πρόγραμμα θα διανθίζεται από μουσικά ιντερλούδια, των Δήμου Βουγιούκα και Δημήτρη Κουφογιώργου, από τον κόσμο του αργεντίνικου Tango και της Valse Musette, τις μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων και την Ελληνική μουσική.

Ταυτόχρονα, καθ’ όλη την εβδομάδα διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για μεγάλους και μικρούς, όπως: «Cin(e)περίληψη στην τάξη», Μακραμέ (κομποδετική)-Δημιουργία αντικειμένων και κοσμημάτων, Παραδοσιακοί χοροί της Δωδεκανήσου, Εργαστήρι ζυμαρικών, αλλά και Υποβρύχιος καθαρισμός με την περιβαλλοντική οργάνωση i-Sea!

BB_POSTER_PREVIEW.png

Τελετή έναρξης και λήξης

Στην Τελετή Έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» του Άλαν Γκίλσελαν (Ιρλανδία, 2022) και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα, για πρώτη φορά στο νησί, που μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη και τον τραγουδιστή Κώστα Τριανταφυλλίδη θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο.

Για την Τελετή Λήξης θα προβληθεί η ταινία «Tricks on the Dead» του Jordan Paterson.

Κύριος φορέας διοργάνωσης είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), ενώ πολύτιμη είναι η συνδρομή φορέων παγκόσμιου βεληνεκούς (ZDF,ARTE, BBC, RAI TV, Movies that Matter, IDF Prague, PHOENIX, FIPRESCI, Ecrans des Mondes κ.ά.). Το Φεστιβάλ τα τελευταία 3 χρόνια τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.