Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ ΑΛΛΑ πάει σινεμά και φέρνει σπέσιαλ προβολές που δεν θα ξεχάσεις

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ ΑΛΛΑ πάει σινεμά και φέρνει σπέσιαλ προβολές που δεν θα ξεχάσεις

Ο Κινηματογράφος Δαναός και ο «Χρήστος δεν μένει πια εδώ» ετοίμασαν έναν μηνιαίο κύκλο ειδικών προβολών που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας.

Ο Κινηματογράφος Δαναός και ο “Χρήστος δεν μένει πια εδώ” μας προσκαλούν να δούμε όλοι μαζί σινεμά και παρουσιάζουν έναν μηνιαίο κύκλο ειδικών προβολών, με ταινίες επιλεγμένες μέσα από την ματιά του Χρήστου και με θεματικό άξονα “αυτό που το λένε αγάπη”.

Η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στον Κινηματογράφο Άνεσις, την Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 20:15 με το «Χαμένοι στη Μετάφραση» της Σοφία Κόπολα. Ο πρώτος κύκλος προβολών θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο και οι ταινίες θα ανακοινώνονται σταδιακά.

o-xrhstos-den-menei-pia-edw-01.png

Σημείωμα του Χρήστου αντί εισαγωγής

"..Δέκα χρόνια πριν, όταν πατούσα το πρώτο έντερ στον χαοτικό κόσμο του Ίντερνετ εκεί έξω, άγριος τότε, ακόμα πιο άγριος τώρα, είχα μπορεί και λάθος πιστέψει πως κάποιες εικόνες, κάποια λόγια, λίγο σινεμά ή και περισσότερο, θα μπορούσαν να τα κάνουν όλα να μοιάζουν πιο ρομαντικά. Δεν αποδείχτηκε λάθος όμως, γιατί όλο αυτό το ημερολόγιο, καθημερινό, παρόν και με διάθεση να καθίσει δίπλα στις κενές θέσεις των σινεμά, έφτιαξε κάτι. Ένα κάτι που δέκα χρόνια μετά, επετειακά ανάβει τα φώτα και επιχειρεί τις πρώτες του μαζώξεις, τα πρώτα του ραντεβού για σινεμά έξω από το Ίντερνετ. Κοινώς «Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ» σας προσκαλεί για κινηματογραφικές βραδιές μια φορά κάθε μήνα στον κινηματογράφο Δαναό.

… Συγκυριακά και επετειακά, ο Χρήστος ακριβώς πριν 10 χρόνια, ήρθε από αλλού σε μια πόλη μεγάλη και πήγε από’ δω, πήγε από’ κει, σινεμά εδώ κι αλλού, δουλειές κι άλλες τόσες βόλτες, και αν μια τέτοια μάζωξη θα γινόταν ποτέ, δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού εκτός του Δαναού, εκεί στην Κηφισίας 109, εκεί που για τέσσερα χρόνια, ο Χρήστος, έμαθε πιο πολύ σινεμά, παρά στα Λονδίνα και στα βιβλία, γεμάτα θεωρίες και παραδείγματα. Κάπως έτσι, ο «Χρήστος δε μένει πια εδώ» γυρνάει στον Δαναό και αυτή τη φορά θα δούμε σινεμά, όλοι μαζί παρέα.

Μα επειδή, οι νύχτες ακόμα σκοτεινιάζουν νωρίς, η πρώτη από τις βραδιές αυτές θα γίνει την Τετάρτη 30 Αυγούστου στο θερινό Σινέ Άνεσις, το αδερφάκι του Δαναού, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις προβολές στον Δαναό, αυτή τη φορά με τον Χρήστο πάλι εκεί, να υποδέχεται τον κόσμο που μπαινοβγαίνει, μιλώντας για σινεμά .

Θα δούμε ταινίες που είναι Χρήστος ότι κι αυτό σημαίνει, και που κυτταρικά ανήκουν (σε τι άλλο; ) «σε αυτό που το λένε αγάπη» με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Αγάπες πάνω από όλα και πάνω από το οτιδήποτε, ταξίδια, πισωγυρίσματα, ανεκπλήρωτοι αναστεναγμοί, διαλυμένοι δεσμοί, εκείνο που ένα scroll στη σελίδα μπορεί να πείσει τον καθένα. Αυτή είναι και η θεματική του πρώτου κύκλου, που δεν θα μπορούσε να ανοίξει πιο ιδανικά την Τετάρτη 30 Αυγούστου με το «Χαμένοι στη Μετάφραση» της Σοφία Κόπολα, έναν έρωτα ούτε καν ανεκπλήρωτο, αλλά πιο μεγάλο και δυνατό, με μια Σκάρλετ Γιόχανσον και έναν Μπιλ Μάρεϊ τα πιο ερωτεύσιμα πιόνια της πιο νοσταλγικής παρτίδας στο χαοτικό Τόκιο.

Καλωσήρθατε λοιπόν, και τα λέμε στην αίθουσα!"

o-xrhstos-den-menei-pia-edw-02.png