«Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» + 4 ακόμα προβολές που δεν θα χάσουμε στο Athens Film Festival

Τζένη Ντεμιράι
«Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» + 4 ακόμα προβολές που δεν θα χάσουμε στο Athens Film Festival

Η έβδομη τέχνη κάνει πάρτυ στους κινηματογράφους της Αθήνας και ο Scorsese με το «Οι Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» κάνει το δικό του πάρτυ στις καρδιές μας!

Μπορεί ο Martin Scorsese να έχει χαρακτηριστεί ως ο μετρ των ταινιών γκάνγκστερ (ποιος μπορεί να ξεχάσει το έπος Goodfellas;) ωστόσο η νέα του ταινία με τίτλο «οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» φαίνεται ότι έρχεται για να συνδέσειτο όνομα του σκηνοθέτη και με το γουέστερν.

Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού: Τρίτη παγκόσμια προβολή στο Ιντεάλ

«Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» πρόκειται να προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νύχτες Πρεμιέρας», στον ιστορικό κινηματογράφο Ιντεάλ στις 8 Οκτωβρίου 2023, στις 20:00. Το κλείσιμο του Ιντεάλ έχει απασχολήσει έντονα την φετινή διοργάνωση του Athens Film Festival και για αυτόν τον λόγο, όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, έχουν επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή τα κινηματογραφικά θεάματα που θα φιλοξενηθούν εκεί, καθώς κάθε προβολή σηματοδοτεί και «ένα μικρό αντίο».

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 20 Μαΐου 2023 στο Φεστιβάλ Καννών, όπου προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού, στη συνέχεια προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, επομένως η προβολή στην Αθήνα θα αποτελέσει την τρίτη παγκόσμια προβολή, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σπουδαία την απόφαση του Φεστιβάλ να προβληθεί στο Ideal.

Η ταινία «Killers of the Flower Moon» είναι βασισμένη στο βιβλίο του δημοσιογράφου David Grann, το οποίο εκδόθηκε το 2017 και έχει τίτλο «Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and The Birth of the FBI». Η υπόθεση τοποθετείται στη δεκαετία του 1920 και αφορά την ιστορία τουλάχιστον είκοσι δολοφονημένων μελών της φυλής Osage στην Oklahoma. Το ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με το βιβλίο είναι το γεγονός ότι τα κινηματογραφικά δικαιώματα είχαν πουληθεί πριν ακόμα εκδοθεί το βιβλίο, το 2016.

Η υπογραφή του Martin Scorsese δίνει εγγύηση ποιότητας!

Ο μοναδικός εν ζωή θρύλος του κινηματογράφου, Martin Scorsese, βάζει τη υπογραφή του στην ταινία Killers of the Flower Moon και αυτό το στοιχείο αποτελεί από μόνο του έναν βασικό λόγο να δεις αυτή την ταινία (Ο DiCaprio είναι ένας ακόμα λόγος). Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης έχει μία λαμπρή καριέρα στον χώρο, η οποία έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία.

Εκτός από την υπογραφή του θρύλου, όμως, το σενάριο έχει και την υπογραφή του επίσης βραβευμένο με Όσκαρ Eric Roth.

Martin Scorsese

Martin Scorsese

Mondadori Portfolio/Archivio Spaziani/Rocco Spaziani

Ο Scorsese συνεχίζει τη μακρόχρονη συνεργασία του με την τρεις φορές βραβευμένη με Όσκαρ μοντέρ Thelma Schoonmaker (The Aviator), τον υποψήφιο για Όσκαρ κινηματογραφιστή Rodrigo Prieto (The Wolf of Wall Street) και τον Robbie Robertson (The Irishman), ο οποίος έχει διατελέσει μουσικός παραγωγός στις ταινίες του Scorsese από το 1978.

Ποια είναι η πλοκή του Killers of the Flower Moon;

Το βιβλίο «Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and The Birth of the FBI» αφηγείται την ιστορία συνωμοσίας για τη δολοφονία σχεδόν εξήντα μελών της φυλής Osage από το 1921 έως το 1925.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η ινδιάνικη φυλή Osage της Oklahoma κέρδισε το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στη γη. Τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έβγαλαν οι Osage έκανε το έθνος τους ένα από τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο. Ο πλούτος αυτός οδήγησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη βία.

Το 1921 βρέθηκε στο δάσος το πτώμα μιας πλούσιας γυναίκας Osage, ενώ μέχρι το 1925 είχαν πεθάνει τουλάχιστον εξήντα πλούσια μέλη της φυλής. Το FBI ενεπλάκη στην έρευνα με επικεφαλής τον πράκτορα Τομ Γουάιτ, ο οποίος αποκαλύπτει μια πολύπλοκη συνωμοσία του τοπικού κτηνοτρόφου Γουίλιαμ Χέιλ για να αποκτήσει τον έλεγχο του πετρελαίου των Osage.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Athens Film Festival «η ταινία ξεσκεπάζει το χρονικό μιας σειράς δολοφονιών οι οποίες συνέβησαν στην επαρχία Όσειτζ της Οκλαχόμα πριν περίπου έναν αιώνα και, όπως απεδείχθη, ήταν όλες τους κομμάτια μιας ευρύτερης συνομωσίας με σκοπό την εξουδετέρωση των γηγενών και την καπηλεία των περιουσιών τους. Και μέσω αυτού του αληθινού περιστατικού, ο Μάρτιν Σκορσέζε διηγείται μια ακόμη μεγαλύτερη ιστορία, που είναι εκείνη του βίαιου περάσματος της Αμερικής από την εποχή της Άγριας Δύσης και των αμείλικτων νόμων της στο μοντέρνο κόσμο που ανατέλλει με τον ερχομό του 20ού αιώνα. Επαναφορά από τη λήθη μιας συγκλονιστικής γενοκτονίας, ιστορία αγάπης ποτισμένη με αίμα και μπόλικο δηλητήριο, σκορσεζικό έπος οργανωμένου εγκλήματος ντυμένο με γουέστερν φορεσιά, η πλέον προσδοκώμενη ταινία του 2023 προσφέρει ένα μεγαλειώδες και σκεπτόμενο σινεμά που άξιζε και με το παραπάνω την αναμονή».

Πόσο διαρκεί το Killers of the Flower Moon;

«Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ταινία του Scorsese μέχρι σήμερα, αφού έχει διάρκεια 3 ώρες και 26 λεπτά (206 λεπτά).

3 + 1 ακόμα προβολές που ανυπομονούμε να δούμε στο Athens Film Festival 2023

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας φιλοξενεί 147 ταινίες και συνεργάζεται με πάνω από 150 συνεργάτες και προμηθευτές με σκοπό να μας μυήσει στον ποιοτικό κινηματογράφο για 29η χρονιά. Εκτός από την ταινία «οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» που δεν θα μπορούσαμε να μην ξεχωρίσουμε, έχουμε ξεχωρίσει ακόμα 3 +1 προβολές που περιμένουμε πως και πως να δούμε!

  1. How to have sex

Αυτή η ταινία μου φαίνεται ότι έχει όλα όσα χρειάζεται κανείς για να περάσει ένα τέλειο καλοκαίρι: ταξίδι, διασκέδαση και έρωτα. Α! Πήρε και ένα βραβείο στις Κάννες!

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Athens International Film Festival η υπόθεση έχει ως εξής:

«Μια νεαρή κοπέλα ταξιδεύει με τις φίλες της στα Μάλια για να ζήσει την all inclusive διονυσιακή εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού. To σχέδιό της είναι σχετικά απλό: κλάμπινγκ, άφθονο αλκοόλ, γνωριμίες. Ετοιμάζεται για τις καλύτερες διακοπές τις ζωής της, ένα γεγονός όμως το τελευταίο βράδυ είναι αρκετό για να γκρεμίσει τα εφηβικά της όνειρα. Το μεγάλο μήκους ντεμπούτο της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ ανακοινώνει ένα τεράστιο ταλέντο, μια σκηνοθέτιδα με σπάνια ικανότητα να εντοπίζει τη δύναμη κάθε στιγμής στις σιωπές που κατοικούν στο μάτι ενός αισθητηριακού κυκλώνα. Ακόμη περισσότερο, αξιοποιώντας στο έπακρο τη φανταστική πρωταγωνίστριά της, μέσα από μία σπουδή στη συναίνεση λέει μια αλήθεια που δεν έχει ξαναειπωθεί στο σινεμά. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ Καννών».

28/09/2023, 22:00, ΙΝΤΕΑΛ
30/09/2023, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

2. Περασμένες Ζωές

Θυμάσαι την κορεάτικη ταινία «Παράσιτα» του Bong Joon Ho που είδαμε το 2019 να ανοίγει την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας; Την αγάπησα αυτή την ταινία και μαζί με αυτή και τον κορεάτικό κινηματογράφο. Οπότε έχω υψηλές προσδοκίες από την Νοτιοκορεάτη-Καναδή Celine Song που θα ανοίξει φέτος το Φεστιβάλ με το «Περασμένες Ζωές».

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Athens International Film Festival η υπόθεση έχει ως εξής:

«Κοντινός συγγενής της «Σύντομης Συνάντησης», της «Ερωτικής Επιθυμίας» και του «Πριν το Ξημέρωμα», το θαυματουργό ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ συνοψίζει 25 χρόνια εκκολαπτόμενης αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετικές ηπείρους και τους χωρίζουν αμέτρητα μίλια. Ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματά τους στη Σεούλ του '90 και ολοκληρώνεται στη σημερινή Νέα Υόρκη όταν, ενήλικες πλέον, οι ήρωες βλέπουν τις αισθηματικές φαντασίες που καλλιέργησαν από μακριά να αναμετριούνται με την πραγματικότητα. Λίγο πριν διεκδικήσει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, η δημιουργία που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς παγκοσμίως είναι ένα αυτομάτως κλασικό φιλμ στο είδος του: μια συγκινητική ελεγεία για την αγάπη και το ρόλο της τύχης και των πιθανοτήτων στις ανθρώπινες ζωές, προορισμένη να πάρει θέση δίπλα στις διαχρονικά αγαπημένες ταινίες πολλών θεατών».

9/09/2023, 22:15, ΔΑΝΑΟΣ 1

3. 20 μέρες στη Μαριούπολη

Εκτός από ξένες και ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και ντοκιμαντέρ. Ξεχώρισα (πολύ!) το «20 μέρες στη Μαριούπολη», όχι μόνο επειδή έχει βραβευτεί με βραβείο Πούλιτζερ αλλά επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί -ίσως- το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός του 21ου αιώνα στην Ευρώπη και η αποτύπωσή του στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ φαίνεται να είναι τόσο αφιλτράριστη, ώστε να μας αφυπνίσει και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του πολέμου.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Athens International Film Festival:

«Μια ομάδα δημοσιογράφων του Associated Press βρίσκονται παγιδευμένοι στη Μαριούπολη από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής. Ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης, βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής που βρέθηκε να καταγράφει μαζί με τους συναδέλφους του εικόνες αποκάλυψης, εν μέσω μιας ανελέητης επίθεσης εναντίον της ίδιας του της πατρίδας. Με την κάμερα σταθερά στραμμένη στα θύματα και τους αμυνόμενους, οι εικόνες που προκύπτουν αποτελούν το πιο έντονο, το πιο αληθινό (γι' αυτό και αδιανόητο) ρεπορτάζ από την πρώτη γραμμή που έφτασε ποτέ στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ πλέον ντοκιμαντέρ του Τσερνόφ συγκαταλέγεται αυτόχρημα στις πιο σημαντικές ταινίες του σήμερα, συλλαμβάνοντας μια ιστορική στιγμή σε όλο της το φρικιαστικό μεγαλείο. Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Προσοχή: Η ταινία περιέχει ιδιαίτερα σκληρές εικόνες».

28/09/2023, 17:15, ΑΣΤΟΡ
04/10/2023, 17:45, ΔΑΝΑΟΣ 2

+1 «Titi - Στο πέρασμα του κυκλώνα»

Με προταγωνίστρια την Titi το Φεστιβάλ ταξιδεύει στην νοτιοανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης που πλήττεται από έναν ακόμα τροπικό κυκλώνα. Το συγκεκεριμένο ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία μίας Νιγήριας νοσηλεύτριας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία ταξιδεύει σε δυσπρόσιτες περιοχές και δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στον παιδικό υποσιτισμό.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις επιπτώσεις που έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη ζωή των Μαλαγκάσι, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να συνέλθουν από τα αλλεπάλληλα κλιματικά σοκ. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από τις καλλιέργειές τους που καταστρέφονται. Χωρίς τροφή, ο υποσιτισμός, ιδιαίτερα στα παιδιά, εντείνεται.

28/09/2023, 17:00, ΔΑΝΑΟΣ 1