Το ΑΙ κάνει τέχνη στην Αθήνα και γίνεται viral: Η δημιουργός του Athens Surreal μάς εξηγεί το πώς

Τζένη Ντεμιράι
Το ΑΙ κάνει τέχνη στην Αθήνα και γίνεται viral: Η δημιουργός του Athens Surreal μάς εξηγεί το πώς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καινοτομίας η δημιουργός του Athens Surreal, Τίνα Μαρινάκη, μάς ανοίγει την πόρτα «της τέχνης του ΑΙ».

«Ο κόσμος αυτός δεν θα τελειώσει έτσι. Θα τον προσέχει το κορίτσι, το αγόρι και η γάτα», λέει ο «The boy», aka Aλέξανδρος Βούλγαρης σε ένα τραγούδι του και αυτό γράφει και η Τίνα Μαρινάκη σε μία από τις εικόνες του Athens Surreal, του λογαριασμού στο Instagram που δημιουργεί ΑΙ εικόνες.

Terras: Μία ζωγράφος από την Ιαπωνία μας μιλά για ένα κοινό στοιχείο της χώρας της με την Ελλάδα

IMG_2996.jpeg

«Ο κόσμος αυτός δεν θα τελειώσει έτσι», είναι το μήνυμα που δείχνει την αισιόδοξη πλευρά, εκείνη που μας δίνει ελπίδα και μας υπενθυμίζει πως όσα συμβαίνουν στη Γη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα επηρεάζουμε. Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, την πόλη, την τέχνη.

Ο κόσμος αυτός θα συνεχίσει και ευτυχώς για όλους μας υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι γεμάτοι όρεξη να συνεχίσει με δημιουργικότητα, εκείνη που χρειαζόμαστε για να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον που μας προκαλεί.

https://www.instagram.com/p/C5TIkrmukqQ/

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Τίνα Μαρινάκη, η αρχιτεκτόνισσα που ζει στη Νέα Υόρκη και δημιουργεί μία σουρεαλιστκή Αθήνα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Μας ταξιδεύει σε μία ελληνική πρωτεύουσα που μοιάζει με την υπάρχουσα, αλλά ταυτόχρονα απέχει πολύ από την αλήθεια της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας επικοινωνήσαμε με την Τίνα και μας μίλησε για τον κόσμο που εκείνη δημιούργησε, με τη βοήθεια του AI.

https://www.instagram.com/p/C1wXogLuzTW/

Πώς ξεκίνησες την ιδέα για τη δημιουργία του λογαριασμού Athens Surreal στο Instagram;


Το Athens surreal ξεκίνησε ως ένα ψηφιακό πορτφόλιο όλων των πειραματισμών της δημιουργίας εικόνων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το σουρεάλ στοιχείο ήταν κάτι που προέκυψε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και στην ανατροπή ή επανερμηνεία των χωρικών χαρακτηριστικών της Αθήνας.

Ποια είναι η έμπνευσή σου πίσω από το περιεχόμενο που δημοσιεύεις;


Η έμπνευσή μου προέρχεται από τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και οτιδήποτε μπορεί να παρατηρήσω στην καθημερινότητα.

Πώς η δημιουργικότητα επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή και το έργο σου;

Η δημιουργικότητα είναι παρούσα στην καθημερινότητά μου χωρίς πάντοτε να το επιδιώκω. Είναι ένας τρόπος έκφρασης και αντίδρασης στα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Η δημιουργική διαδικασία είναι ένα καθημερινό ταξίδι ανακάλυψης και αυτογνωσίας.

https://www.instagram.com/p/C0B_AF3OOi8/


Περίμενες να υπάρχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση της κοινότητας του Instagram στο περιεχόμενό σου;

Η ανταπόκριση ήταν σίγουρα απρόσμενη και με χαροποιεί ιδιαιτέρως, όχι μόνο λόγω των θετικών σχολίων, αλλά και επειδή αναδείχθηκε μια κοινότητα που δημιουργήθηκε από άγνωστους μεταξύ τους με ειλικρινή πρόθεση. Εκείνο που με ενθουσιάζει είναι η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων που διαμορφώνεται εντός αυτής της κοινότητας που έχει ως επίκεντρο την Αθήνα.

Ποια είναι η πιο μνημειώδης στιγμή που έχεις ζήσει ως δημιουργός μέχρι σήμερα;

Στο πλαίσιο του Athens Surreal, μια στιγμή που θα θεωρούσα μνημειώδη είναι όταν έλαβα ένα μήνυμα από ένα πολύ σημαντικό Έλληνα εικαστικό, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το Athens Surreal. Η σημασία της στιγμής και της συγκίνησης που μου προκάλεσε δεν περιοριζόταν μόνο στο γεγονός ότι ένας τόσο αναγνωρισμένος εικαστικός είχε δει τη δουλειά μου, αλλά και στα λόγια που εξέφρασε για εμένα. Είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό όταν αναγνωρίζεται η δουλειά μου από ανθρώπους που σέβομαι και θαυμάζω το έργο τους και εκτιμώ πολύ εκείνους που έχουν τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη να υποστηρίζουν τους νεότερους.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις και γιατί;Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες διαφορετικών στυλ, εποχών και σε διαφορετικά είδη τέχνης. Για μένα το βασικό είναι οποιοδήποτε έργο να μπορεί να απευθύνεται σε διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με την εξοικείωση που έχει ο θεατής, αλλά και να δημιουργεί κάποια “ανατροπή”, μικρότερη ή μεγαλύτερη, στο συναίσθημα ή στη σκέψη του θεατή.

Πολλά από τα posts σου μοιάζουν να «ονειροβατούν» και να μας παροτρύνουν και εμάς να ονειρευτούμε. Η Αθήνα είναι μία πόλη που σου επιτρέπει να είσαι δημιουργικός;

Η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη δυναμική, που προσφέρει άφθονα ερεθίσματα για δημιουργία και έκφραση - αλλά, δυστυχώς, όχι εξίσου και ευκαιρίες. Μπορείς να βρεις έμπνευση σε κάθε γωνιά, μία παράδοξη σκηνή ή ένα ωραίο στιγμιότυπο.

Ποια είναι η διαδικασία πίσω από τη δημιουργία των εντυπωσιακών εικόνων που δημοσιεύεις και ποιες τεχνικές ή εργαλεία χρησιμοποιείς;

Οι εικόνες αποτελούν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ανθρώπινης σκέψης και φαντασίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εικόνες δημιουργούνται μέσω της βοήθειας της τεχνητής νοημοσύνης που απαιτεί την εισαγωγή παραμέτρων ή λέξεων, οι οποίες οδηγούν το μηχάνημα στην τελική απεικόνιση.
Η διαδικασία της δημιουργίας της εικόνας προϋποθέτει, ωστόσο, πάντα την ύπαρξη μιας ιδέας, η οποία έχει “μεταφραστεί” στη γλώσσα της μηχανής.

Πώς επιλέγεις τις τοποθεσίες ή τα θέματα που εικονίζονται στα posts και πώς προσπαθείς να αναδείξεις την αισθητική και τον πολιτισμό της Αθήνας μέσω του περιεχομένου σου;

Προσπαθώ οι εικόνες να εστιάζουν σε κάποια στοιχεία της Αθήνας επιλέγοντας τοποθεσίες ή θέματα με βάση την αισθητική, το φως και την ατμόσφαιρα που θέλω η εικόνα να μεταδίδει.
Η αισθητική και ο πολιτισμός της Αθήνας αναδεικνύονται μέσα στις εικόνες μέσα από αξιοθέατα, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, καθημερινές σκηνές ζωής, τη συνύπαρξη του παρελθόντος και του παρόντος, ανθρώπους και εκδηλώσεις που αποτυπώνουν τη φύση της πόλης.

Ποιος είναι ο στόχος που έχεις για τον λογαριασμό Athens Surreal και πώς βλέπεις την εξέλιξή του;

Το Athens Surreal, αν και μετράει μόνο ένα χρόνο λειτουργίας, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό απροσδότητα χάρη σε εξωτερικούς παράγοντες (για παράδειγμα με διάφορες συνεργασίες), αλλά και εσωτερικά, καθώς εξελίσσονται τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης και η δικιά μου φαντασία.

Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο στόχο για το Athens Surreal και συνειδητά έχω αποφασίσει να παραμείνει “χωρίς στόχο”. Αυτό που θα ήθελα είναι να συνεχίσω να το βλέπω ως χόμπι και να παραμένει ο προσωπικός μου πειραματισμός.

Δες όλο το αφιέρωμα εδώ