The Asunta Case: Ποια η αληθινή ιστορία πίσω από τη δολοφονία της Asunta από τους θετούς γονείς της

Τζένη Ντεμιράι
The Asunta Case: Ποια η αληθινή ιστορία πίσω από τη δολοφονία της Asunta από τους θετούς γονείς της

Η Asunta Basterra γεννήθηκε ως Fang Yong το 2000 στο Yongzhou, Hunan, Κίνα. Υιοθετήθηκε από τους Rosario Porto και Alfonso Basterra όταν ήταν εννέα ετών.

To «The Asunta Case», μια μίνι σειρά θρίλερ, είναι η τελευταία προσθήκη στον μακρύ κατάλογο παραγωγών του Netflix που βασίζονται σε αληθινά εγκλήματα. Δημιουργοί της σειράς είναι οι Ramón Campos, Gema R. Neira, Jon de la Cuesta και David Orea Arribas, ενώ η πλοκή βασίζεται στην πραγματική ιστορία της δολοφονίας της Asunta Basterra.

Τους ρόλους-κλειδιά στη σειρά παίζουν η Candela Peña ως Rosario Porto, ο Tristán Ulloa ως Alfonso Basterra και η Iris Whu ως Asunta. Στη σειρά πρωταγωνιστούν επίσης οι Javier Gutiérrez, Carlos Blanco, María León, Francesc Orella, Alicia Borrachero, Raúl Arévalo και Ricardo de Barreiro. To «The Asunta Case» διηγείται για την πραγματική ιστορία του πώς δολοφονήθηκε το μικρό κορίτσι και θα μπορείς να δεις στο Netflix από στις 26 Απριλίου.

Ποια είναι λοιπόν η πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά του Netflix «The Asunta Case»;

Η δολοφονία της Asunta Basterra έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Ισπανία. Το 12χρονο κορίτσι βρέθηκε νεκρό σε δασική περιοχή κοντά στο Santiago de Compostela. Οι θετοί γονείς της, Rosario Porto και Alfonso Basterra, συνελήφθησαν αργότερα και κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία της. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διάφορα στοιχεία έδειξαν ότι η Asunta είχε ναρκωθεί με ένα ισχυρό φάρμακο πριν πεθάνει από ασφυξία. Τόσο ο Porto όσο και ο Basterra κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία το 2015 και καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκισης.

the-asunta-case.png

Ποια είναι αυτή η οικογένεια

Η Asunta Basterra γεννήθηκε ως Fang Yong το 2000 στο Yongzhou, Hunan, Κίνα. Υιοθετήθηκε από τους Rosario Porto και Alfonso Basterra όταν ήταν εννέα ετών. Η οικογένεια ζούσε στο Santiago de Compostela της Ισπανίας. Η Rosario Porto προερχόταν από επιφανή οικογένεια της Γαλικίας και ήταν επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας. Ο Alfonso Basterra ήταν δημοσιογράφος. Ήταν και οι δύο πολύ γνωστοί στην κοινότητά τους.

Όταν ο Alfonso ανακάλυψε ότι η Rosario τον απατούσε, το ζευγάρι αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Εκείνη την περίοδο, η Rosario υπέφερε από εξάρσεις ερυθηματώδους λύκου και κατάθλιψη. Το ζευγάρι συμφώνησε ότι ο Alfonso θα φρόντιζε την Asunta και τη Rosario, και σε αντάλλαγμα, εκείνη θα τον βοηθούσε οικονομικά. Το δίδυμο ζούσε κοντά και η Asunta μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στα δύο σπίτια.

Ο θάνατος του μικρού κοριτσιού

Η Asunta δηλώθηκε για πρώτη φορά ως εξαφανισμένη από τους γονείς της στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Το πτώμα της ανακαλύφθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 στην άκρη ενός μικρού ορεινού δρόμου στην ενορία San Simón de Ons της Cacheiras. Ο ίδιος τύπος πορτοκαλί σχοινιού με τον οποίο είχαν δεθεί τα άκρα της Asunta βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων στο εξοχικό σπίτι της Rosario Porto στο Montouto, περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τις λεπτομέρειες της εξαφάνισης της Asunta, η Rosario άλλαζε συνεχώς την κατάθεσή της ανάλογα με τα στοιχεία που έφερνε στο φως η αστυνομία.

Η έρευνα που ακολούθησε

Οι υποψίες έπεσαν στους θετούς γονείς της Asunta, οι οποίοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία της. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Porto και ο Basterra έδωσαν στην κόρη τους έως και είκοσι επτά χάπια Lorazepam την ημέρα του θανάτου της, εννέα φορές περισσότερα από την ποσότητα υψηλής δοσολογίας για έναν ενήλικα. Είχε πεθάνει από ασφυξία. 135 μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν τους γονείς να συμπεριφέρονται περίεργα την ώρα του θανάτου της Asunta. Η πραγματική ιστορία γύρω από αυτή την έρευνα θα παρουσιαστεί στο ντοκιμαντέρ του Netflix, «The Asunta Case».

The Asunta Case: Η δίκη και η τελική ετυμηγορία

Η δίκη ξεκίνησε το 2015 και διήρκεσε αρκετές εβδομάδες. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία που υπονοούσαν την εμπλοκή της Porto και του Basterra στη δολοφονία. Η δίκη αποκάλυψε ανησυχητικές λεπτομέρειες σχετικά με τη δυναμική της οικογένειας και την ψυχική κατάσταση των γονέων.

Τον Οκτώβριο του 2015, οι Porto και Basterra κρίθηκαν ένοχοι για φόνο από το σώμα ενόρκων στο Santiago de Compostela. Καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκισης ο καθένας. Αποκαλύφθηκε ότι ο Alfonso Basterra ήταν υπεύθυνος για την αγορά των ναρκωτικών. Οι γονείς τα προμήθευαν στην Asunta τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τον θάνατο, τρεις φορές τον Ιούλιο και μία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα του θανάτου της, οι γονείς έφαγαν με την Asunta στο σπίτι του πατέρα και της έδωσαν ποσότητα Lorazepam, η οποία αργότερα τους βοήθησε να την πνίξουν. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλικίας συμφώνησε ότι η Rosario ήταν εκείνη που έπνιξε την κόρη της.

Τι συνέβη στη συνέχεια;

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στην ίδια φυλακή, οι γονείς της Asunta δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά, παρά μόνο στο δικαστήριο. Η Rosario Porto υποστήριξε σταθερά την αθωότητά της μέχρι που έβαλε τέλος στη ζωή της στις 18 Νοεμβρίου 2020. Το πιθανό κίνητρο της δολοφονίας δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.