Μωσαϊκό ελληνικών παραδόσεων και μύθων από την εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3

Μωσαϊκό ελληνικών παραδόσεων και μύθων από την εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3

Τα «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3 ξαναρχίζουν την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, στις 12.00.

Πρόκειται για το τηλεοπτικό ταξίδι σε έναν συναρπαστικό ανθρωπογεωγραφικό χάρτη, που αναδεικνύει το μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι. Στο φετινό ταξίδι τους από την Ήπειρο ως τον Έβρο και από το Ιόνιο ως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, τα «Ελλήνων Δρώμενα» συναντούν ανθρώπους που αφηγούνται και τραγουδούν για στοιχειά, νύμφες, ξενιτεμούς, αρχαίους μύθους, θρύλους και παραδόσεις.

Η εκπομπή κάνει πρεμιέρα για φέτος στη Νότια Κρήτη, όπου παρατηρείται ένα οπτικό φαινόμενο, που έχει λάβει διαστάσεις θρύλου, προκαλώντας τη φαντασία, οι «Δροσουλίτες». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, κάθε χρόνο στα τέλη του Μάη τα «φαντάσματα του Φραγκοκάστελλου» με την πρωινή δροσιά εμφανίζονται να προχωράνε το ένα πίσω από το άλλο, για περίπου δέκα λεπτά μετά την ανατολή του ήλιου.

Η κάμερα καταγράφει τις γλαφυρές αφηγήσεις των κατοίκων αλλά και την επιρροή του φαινομένου στη μουσική, τις μαντινάδες και τα ριζίτικα τραγούδια και τις παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής. Τη σκηνοθεσία και την έρευνα της εκπομπής επιμελείται ο Αντώνης Τσάβαλος.