Ο Γιώργος Αγγελόπουλος μίλησε για την αξία της θρησκευτικής πίστης στη ζωή του με τον πιο απλό τρόπο

Τζένη Ντεμιράι
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος μίλησε για την αξία της θρησκευτικής πίστης στη ζωή του με τον πιο απλό τρόπο

«Η πίστη ισορροπεί το μυαλό μας και μας κρατά ήρεμους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Αγγελόπουλος μιλώντας για την αξία που έχει στη ζωή του η επαφή του με τον Θεό και τον Χριστιανισμό.

Ένα ιδιαίτερο επεισόδιο προβλήθηκε το πρωί της Κυριακής 28 Απριλίου στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας», αφού ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης άνοιξε τον «φάκελο» της υπόθεσης «πίστη» και μας εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει την υγεία μας.

Καλεσμένος να μιλήσει για αυτό το ζήτημα ήταν ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος από το 2017 και την παρουσία του στο Survivor είχε κάνει ολοφάνερη την βαθιά πίστη του στον Θεό, την οποία συνεχίζει να προβάλλει μέσω των social media.

Snapinsta.app_440627491_971526724320103_6757201793663648892_n_1080.jpg

«Η πίστη στον θεό και η πίστη στον εαυτό σου είναι δύο απόλυτα συνδεδεμένες έννοιες»

Ο Γιώργος μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο εκείνος αντιλαμβάνεται την θρησκευτική πίστη, ενώ η ψυχολόγος Άννα Χατζηδημητρίου έδωσε μία επιστημονική διάσταση στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μιλώντας μεταξύ άλλων και για την πίστη στον εαυτό μας.

Ο Ντάνος εξήγησε πως μπήκε η πίστη στη ζωή του λέγοντας:

«Στην παιδική μου ηλικία είχα την αναζήτηση σε όλα τα πράγματα. Μεγάλωσα στη Σκιάθο, σε μία οικογένεια που το πρωί από τη γιαγιά μύριζε το λιβάνι την Κυριακή, άκουγα το μεγάφωνο να παίζει τη Θεία Λειτουργία, έτσι γνώρισα αρχικά τον Θεό και κατ’ επέκταση τα μυστήρια. Είναι κάτι το οποίο επικαλούμαι και στα άσχημα και στα καλά. Δεν σημαίνει πως μόλις βρω μία δυσκολία θυμόμαστε ότι υπάρχει ο Θεός και η πίστη μας ή τότε χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας».

Αργότερα, μιλώντας για τα όσα του προσφέρει η επαφή του με τον Θεό επεσήμανε:

«Μου δίνει μία ισορροπία. Δεν είναι μόνο θέμα ανάγκης η προσευχή μου, είναι μία στάση η οποία με βοηθάει να κάνω το οποιοδήποτε βήμα. Είναι σαν να προσπαθώ να θωρακίσω τον εαυτό μου γιατί δεν εξαρτώνται τα πάντα από εμένα. Όπως ξέρουμε, εκεί έξω υπάρχει και το καλό και το κακό, υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπάνε και άνθρωποι που δεν μας αγαπάνε, υπάρχουν καθημερινές δοκιμασίες που μπορεί να είμαστε έτοιμοι για αυτές».

«Η πίστη στον θεό και η πίστη στον εαυτό σου είναι δύο απόλυτα συνδεδεμένες έννοιες», τοποθετήθηκε ο Αγγελόπουλος. «Μία επιτυχία οφείλεται κάπου. Είτε στη γνώση είτε στην προσπάθεια. Οι πολλές επιτυχίες σου δίνουν μία αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά, όμως, που καλείσαι να περάσεις ένα τεστ οποιουδήποτε στόχου, χρειάζεσαι στην ανάλογη προσπάθεια. Η πίστη στον Θεό έχει να κάνει με την εσωτερική προετοιμασία κατά τη δική μου άποψη», συνέχισε.

Γιώργος Αγγελόπουλος: Η προσευχή για νίκη πριν μπει στο Survivor το 2017

Αναφερόμενος στο Survivor, o Ντάνος είπε:

«Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του Survivor και κλείσουμε τα κινητά μας είχα στείλει μήνυμα σε έναν φίλο, συμμαθητή, γείτονα, συνομήλικο και πνευματικό στην πορεία, τον Πάτερ Ιωσήφ στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας που έχουμε στη Σκιάθο, το οποίο έλεγε “Πάω να συμμετέχω στο Survivor. Άναψέ μου ένα κερί και κάνε προσευχή να το κερδίσω”.

Ο λόγος που το ζήτησα αυτό δεν ήταν ούτε για να γίνω ηθοποιός, ούτε είχα φανταστεί τι ακολουθεί και τι ευκαιρίες μπορεί να μου δοθούν. Είχα πει, όμως, ότι ήθελα να πάω κάπου κι αν είναι ευλογημένο να βοηθηθώ και σε οτιδήποτε αφορά την οικογένειά μου, να γίνει».

Τι είναι, όμως, αυτό που δημιουργεί την ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει σε κάτι;

Η ψυχολόγος Άννα Χατζηδημητρίου εξήγησε τι είναι αυτό που δημιουργεί την ανάγκη μας να πιστέψουμε σε κάτι ανώτερο, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιουργείται από την επιθυμία μας να αισθανθούμε ασφαλείς. «Οι άνθρωποι από τη στιγμή που ερχόμαστε στη Γη έχουμε στο DNA μας τη βαθιά ανάγκη μας να νιώσουμε ασφάλεια. Όταν, λοιπόν, υπάρχει το απρόβλεπτο, το άγνωστο ή όταν νιώθουμε απουσία ελέγχου, χάνουμε την πίστη με τον εαυτό μας κάποιες φορές, μπορεί να νιώθουμε αβοήθητοι. Η πίστη σε κάτι ανώτερο έχει να κάνει με νοηματοδότηση, με ελπίδα, με αισιοδοξία, με αγάπη, με συμπόνια. Είναι μία γενική έννοια και με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι ο άνθρωπος μπορεί πάλι να βρει την δύναμή του για να αντιμετωπίσει πράγματα στα οποία πιστεύει ότι χάνει τον έλεγχο».

Στη συνέχεια η Άννα Χατζηδημητρίου πρόσθεσε:

«Η πίστη έχει αντανάκλαση στον εαυτό μας. Είναι ένας εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό μας, μία προσπάθεια να βρούμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε τα θετικά στοιχεία του εαυτού μας. Να κατευθύνουμε το μυαλό μας με πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε έναν στόχο, μία επιθυμία. Όλο αυτό είναι μία διαδικασία του πιστεύω σε κάτι, είναι ένα κίνητρο του ανθρώπου. Είναι μία εσωτερική διαδικασία, ένας ψυχολογικός μηχανισμός».

Snapinsta.app_440108351_1944970489268925_462881796678681548_n_1080.jpg

Βιοχημική μετάφραση της πίστης

Η Χατζηδημητρίου κλήθηκε να εξηγήσει με επιστημονικό τρόπο πως ακριβώς η πίστη επηρεάζει τον οργανισμό μας, επισημαίνοντας ότι μας βοηθά να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, παράγοντας ενδρορφίνες και ντοπαμίνη.

«Η πίστη ενεργεί στον μετωπιαίο λοβό. Το να είναι κάποιος θετικός και να πιστεύει σε ένα αποτέλεσμα, για παράδειγμα ιατρικό, παράγει ενδρορφίνες και ντοπαμίνη που είναι η βιοχημεία της θετικότητας, της καλής διάθεσης. Όλα αυτά αυξάνουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας, μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα, τις αρνητικές ορμόνες του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη. Είναι ένα ντόμινο βιοχημικό, που έρχεται από θετικές διαδικασίες με την εσωτερική αναζήτηση και πίστη στον εαυτό μας», είπε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος.

Πόση σημασία έχει η πίστη στη ζωή μας; Η ψηφοφορία του Μιχάλη Κεφαλογιάννη στο Instagram

Όπως σε κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Όλα για τη ζωή μας», το θέμα συνοδεύτηκε και από την ψηφοφορία του κοινού του Instagram σε κρίσιμες για το ζήτημα ερωτήσεις. Από αυτές διαπιστώθηκε ότι η σύνδεση της ελληνικής κοινωνίας με την πίστη μοιάζει να είναι βαθιά.

Η πρώτη τοποθέτηση ήταν: «Η πίστη στον εαυτό μου αρκεί για να είμαι δυνατός/η χωρίς να χρειάζεται να πιστεύω κάπου αλλού». Το 44% απάντησε «Ναι», ενώ το 56% απάντησε «Όχι».

Η δεύτερη τοποθέτηση ήταν: «Η θρησκευτική πίστη με βοηθάει να ζήσω περισσότερο με καλή υγεία». Το65% απάντησε «Ναι», ενώ μόλις το 35% «Όχι».

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλέστηκε ο Κεφαλογιάννης σημειώνονται χαμηλότερα ποσοστά αλκοολισμού σε ανθρώπους που πιστεύουν (όχι μόνο στον Θεό, γενικότερα, σε κάτι). Σημειώνονται επίσης χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών και χρήσης ναρκωτικών.

Η τελευταία τοποθέτηση ήταν: «Όταν συμμετέχω σε μία θρησκευτική λειτουργία αισθάνομαι λιγότερο άγχος και στρες». Σε αυτήν το81% απάντησε «Ναι» ενώ μόλις το 19% «Όχι».