Γιατί το Παλάτι δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον καρκίνο της Kate Middleton

Πατούλια Κατερίνα
Γιατί το Παλάτι δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον καρκίνο της Kate Middleton

Τι δεν μας λέει το Παλάτι για τον καρκίνο της Kate Middleton;

Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από την ημέρα που η Kate Middleton αποκάλυψε τη μάχη με τον καρκίνο που δίνει τους τελευταίους δύο μήνες.

Κι ενώ όλοι αναρωτιούνται- πέρα από το αν είναι πραγματικό ή AI το βίντεο της Middleton- ποιο είναι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει επακριβώς, το Παλάτι με ανακοίνωσή του ζητά από τον κόσμο να σταματήσει τις εικασίες και τις ερωτήσεις για τον τύπο καρκίνου της Middleton.

To Παλάτι υποστηρίζει το δικαίωμα της Kate Middleton στο ιατρικό απόρρητο

«Δεν θα κοινοποιήσουμε περαιτέρω ιδιωτικές ιατρικές πληροφορίες. Η Πριγκίπισσα έχει δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο, όπως όλοι μας. Η Πριγκίπισσα βρίσκεται τώρα σε μια πορεία ανάρρωσης έχοντας ξεκινήσει μια πορεία προληπτικής χημειοθεραπείας», τόνισε το Παλάτι για την Kate ενώ και στην περίπτωση του βασιλιά, δεν γνωρίζουμε επίσης τον τύπο του καρκίνου που αντιμετωπίζει ο Κάρολος.

Τόσο παγκόσμια όσο και στη χώρα μας, το ιατρικό απόρρητο προστατεύεται απόλυτα. Στο άρθρο 13 του νόμου 3418/2005 επιφυλάσσεται προστασία του ιατρικού απορρήτου, καθώς επιβάλλεται απόλυτη και αυστηρή εχεμύθεια για οποιοδήποτε στοιχείο που αποκαλύφθηκε από τον ασθενή ενώ επιπλέον καθιερώνει υποχρέωση του ιατρού για άσκηση της αναγκαίας εποπτείας στους βοηθούς και τους συνεργάτες του, ώστε να μην προβούν αυτοί σε οποιαδήποτε αποκάλυψη.

Το ιατρικό απόρρητο αποτελείται από τις γνώσεις του ιατρού σχετικά με την υγεία του ασθενούς του, αλλά και με την υγεία του οικογενειακού του περιβάλλοντος, καθώς και τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης του ασθενούς και της οικογένειάς του.

Ο λόγος κατοχύρωσης του ιατρικού απορρήτου έγκειται στην ανάγκη διαφύλαξης της προσωπικότητας του ασθενούς, διότι οι πληροφορίες που καλύπτονται από το απόρρητο συνιστούν τις ευαίσθητες εκείνες πληροφορίες που αφορούν το πλέον απροσπέλαστο τμήμα της προσωπικής ζωής του καθενός μας*.

Το βίντεο της Kate για τον καρκίνο

«Τον Ιανουάριο, υποβλήθηκα σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά στο Λονδίνο και εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ότι η κατάστασή μου δεν είχε σχέση με καρκίνο.

Ως εκ τούτου, η ιατρική μου ομάδα με συμβούλεψε να υποβληθώ σε ένα πρόγραμμα προληπτικής χημειοθεραπείας και τώρα είμαι στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας».

Βάζοντας τέλος στα τέρατα που γράφτηκαν για εξωσυζυγικές σχέσεις και τις φήμες που την ήθελαν ακόμα και σε κώμα, η Kate δεν αποκάλυψε τη μορφή καρκίνου που πολεμά αλλά μίλησε για τον λόγο που εξαφανίστηκε.

«Ήταν δύο απίστευτα δύσκολοι μήνες για ολόκληρη την οικογένειά μας, αλλά είχα μια φανταστική ιατρική ομάδα που με φρόντισε πολύ, για την οποία είμαι τόσο ευγνώμων.

«Ο William και εγώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επεξεργαστούμε και να το διαχειριστούμε ιδιωτικά για χάρη της οικογένειάς μας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό πήρε χρόνο. Μου πήρε χρόνο για να αναρρώσω από τη μεγάλη χειρουργική επέμβαση και για να ξεκινήσω τη θεραπεία μου. Αλλά, το πιο σημαντικό, μας πήρε χρόνο για να εξηγήσουμε τα πάντα στον George τη Charlotte και τον Louis με τρόπο που να ταιριάζει στην ηλικία τους και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα γίνω καλά.

Όπως τους έχω πει, είμαι καλά και γίνομαι όλο και πιο δυνατή κάθε μέρα εστιάζοντας στα πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ, στο σώμα και το πνεύμα μου.

Το να έχω τον William στο πλευρό μου είναι επίσης μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς και καθησυχασμού. Όπως και η αγάπη, η υποστήριξη και η καλοσύνη που μου έχετε δείξει. Σημαίνει τόσα πολλά και για τους δύο μας και ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε: Ως οικογένεια, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα όσο ολοκληρώνω τη θεραπεία μου».

«Σκέφτομαι εκεί έξω όλους αυτούς τους ανθρώπους, όλες αυτές τις οικογένειες που παλεύουν με τον καρκίνο και θέλω και εκείνοι να σκέφτονται πως δεν είναι μόνοι», είπε η Middleton στο μήνυμά της που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Πώς η απόφαση της Kate Middleton να μιλήσει δημόσια για τον καρκίνο θα επηρεάσει πάρα πολλές ζωές

Οι άνθρωποι από τον χώρο της υγείας και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις επαίνεσαν την Kate Middleton που μίλησε για τη δική της μάχη λέγοντας ότι θα μπορούσε να σώσει πάρα πολλές ζωές αφού ενθάρρυνε και έδωσε δύναμη και σε άλλους να ελέγξουν συμπτώματα αλλά και να παραμείνουν δυνατοί και γενναίοι εφόσον έχουν διαγνωστεί και οι ίδιοι.

«Αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι όλους εκείνους που οι ζωές τους έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο. Για κάθε έναν που αντιμετωπίζει την ασθένεια, σας παρακαλώ μην χάσετε την πίστη και την ελπίδα. Δεν είστε μόνοι».

Τι είναι το deepfake AI και πώς το «εξαφανισμένο» δαχτυλίδι της Middleton έφερε νέο κύκλο συνομωσίας

Ο αντίκτυπος από το μήνυμα της Kate

Μέσα σε 24 ώρες αφότου η πριγκίπισσα Ουαλίας έκανε την αποκάλυψη για τον καρκίνο και την προληπτική χημειοθεραπεία, υπήρξαν 2.840 επισκέψεις στη σελίδα του NHS για τον καρκίνο, σχεδόν πενταπλάσιος αριθμός από τις 600 επισκέψεις της προηγούμενης εβδομάδα.

Ο διευθυντής της μονάδας καρκίνου του NHS στην Αγγλία, καθηγητής Peter Johnson, δήλωσε: «Η απόφαση της πριγκίπισσας της Ουαλίας να μιλήσει γενναία για τη διάγνωσή της θα βοηθήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο. Εξαιτίας της απόφασης αυτής, είδαμε μια απότομη αύξηση ατόμων που επισκέπτονται πληροφορίες στον ιστότοπό μας σχετικά με σημάδια και συμπτώματα που αφορούν στον καρκίνο. Η συζήτηση για τον καρκίνο σώζει ζωές και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξεταστούν νωρίτερα».

Υπήρξε επίσης μια τεράστια αύξηση στις προβολές στη σελίδα του NHS με τα συμπτώματα του καρκίνου, με 4.172 επισκέψεις μέσα σε τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της Kate -περίπου μία κάθε τρία δευτερόλεπτα- την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο νούμερο ήταν 1.922.

Η προσπάθεια του Harry να προσεγγίσει τον William

*πηγή ethemis.gr