Τι είναι το deepfake AI και πώς το «εξαφανισμένο» δαχτυλίδι της Middleton έφερε νέο κύκλο συνομωσίας

Τζένη Ντεμιράι
Τι είναι το deepfake AI και πώς το «εξαφανισμένο» δαχτυλίδι της Middleton έφερε νέο κύκλο συνομωσίας
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Χρήστες του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι το βίντεο μέσω του οποίου η Kate Middleton ανακοίνωσε την μάχη της με τον καρκίνο δεν είναι αληθινό και επικαλούνται το deepfake AI για να αιτιολογήσουν τη θέση τους.

Ένας νέος κύκλος συνωμοσιολογίας άνοιξε μετά τη δημοσίευση του βίντεο μέσω του οποίου η Kate Middleton ανακοίνωσε ότι μάχεται με τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, το #Kate Middleton AI έχει ήδη χιλιάδες tweets, αφού πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το βίντεο ήταν αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για να στηρίξουν τη άποψη ότι η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα deepfake AI χρήστες του διαδικτύου παραθέτουν τέσσερα βασικά επιχειρήματα.

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται η Kate Middleton;

Τα τέσσερα βασικά λάθη στο βίντεο της Kate Middleton

Σύμφωνα με το πρώτο επιχείρημα, το βίντεο δεν είναι αληθινό διότι δεν υπάρχει συγχρονισμός ανάμεσα στη φωνή και τα χείλη της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Πράγματι, αν παρατηρήσεις το βίντεο θα διαπιστώσεις ότι ο ήχος της φωνής της Kate είναι πιο γρήγορος από τις κινήσεις των χειλιών της.

https://www.instagram.com/reel/C402JKPtLVB/

Το δεύτερο επιχείρημα επικεντρώνεται στο δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας της Ουαλίας, το οποίο χρήστες του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι «εμφανίζεται» και «εξαφανίζεται» απροσδόκητα όσο η 42χρονη κινεί τα χέρια της.

Το τρίτο επιχείρημα αφορά το backround και το γεγονός ότι φαίνεται να μην κινούνται τα φύλλα που βρίσκονται πίσω από την Kate καθ' όλη τη διάρκεια του βίντεο.

Το τελευταίο επιχείρημα σχετίζεται με τα μάτια της. Ένας χρήστης του TikTok επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι ανέλυσε καρέ - καρέ το βίντεο και διαπίστωσε ότι τα μάτια της αλλάζουν χρώμα, δικαιολογώντας το ως αποτέλεσμα λάθους του deepfake AI που χρησιμοποιήθηκε. Επίσης, ο ίδιος TikToker ανέφερε ότι σε κάποια σημεία του βίντεο οι βλεφαρίδες της φαίνεται να μετακινούνται με μη φυσιολογικό τρόπο.

ΑΙ το βίντεο της Kate Middleton; Η νέα ανακοίνωση από το Παλάτι και η αποκάλυψη για την ομιλία

Τι είναι το deepfake AI;

Το Deepfake AI είναι ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πειστικών εικόνων, ήχου και βίντεο που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο όρος περιγράφει τόσο την τεχνολογία όσο και το ψευδές περιεχόμενο που προκύπτει και είναι ένα αρκτικόλεξο των λέξεων deep learning και fake.

Τα deepfakes συχνά μετασχηματίζουν υπάρχον πηγαίο περιεχόμενο, όπου ένα πρόσωπο ανταλλάσσεται με ένα άλλο. Δημιουργούν επίσης εντελώς πρωτότυπο περιεχόμενο όπου κάποιος παρουσιάζεται να κάνει ή να λέει κάτι που δεν έκανε ή δεν είπε.

Artificial intelligence in humanoid head with neural network thinks. AI with Digital Brain is learning processing big data, analysis information. Face of cyber mind. Ai generative.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ενέχουν τα deepfakes είναι η ικανότητά τους να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες που φαίνεται να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές. Για παράδειγμα, το 2022 κυκλοφόρησε ένα deepfake βίντεο με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy να ζητά από τα στρατεύματά του να παραδοθούν.

Ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί σχετικά με τη δυνατότητα παρέμβασης στις εκλογές και την προεκλογική προπαγάνδα. Ενώ τα deepfakes συνιστούν σοβαρές απειλές, έχουν επίσης νόμιμες χρήσεις, όπως ο ήχος και η ψυχαγωγία σε βιντεοπαιχνίδια και οι εφαρμογές υποστήριξης πελατών και απόκρισης κλήσεων, όπως η προώθηση κλήσεων.

Πώς δημιουργείται ένα βίντεο με deepfake AI;

Για τη δημιουργία ενός deepfake βίντεο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει διάφορα διαδικτυακά εργαλεία. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι τα εξής:

DeepFaceLab

Ως ένα δημοφιλές λογισμικό deepfake ανοιχτού κώδικα, το DeepFaceLab επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν υψηλής ποιότητας ανταλλαγές προσώπων και βίντεο με συγχρονισμό χειλιών. Παρέχει αναλυτικά σεμινάρια και μια διεπαφή βασισμένη στην Python. Είναι προσβάσιμο τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους χρήστες.

Zao

Φαντάσου τον εαυτό σου να ανταλλάσσεται με το πρόσωπο ενός άλλου ατόμου. Το Zao επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν διασκεδαστικές ανταλλαγές προσώπων και GIF με ελάχιστη προσπάθεια. Αν και έχει σχεδιαστεί κυρίως για ψυχαγωγικούς σκοπούς, το Zao αναδεικνύει τις δυνατότητες της τεχνολογίας deepfake για περιστασιακούς χρήστες και λάτρεις της τεχνολογίας.

Lensa AI

Η Lensa AI είναι μια εφαρμογή που δημιουργεί πορτραίτα με τεχνητή νοημοσύνη από μερικές selfies. Μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικά πορτραίτα σε πολλά στυλ, όπως υπερήρωες και anime. Η εφαρμογή προσφέρει μια δωρεάν έκδοση για γενική χρήση, αλλά η δημιουργία πορτραίτων απαιτεί πληρωμή ή premium συνδρομή.

Συγκινεί ο αδερφός της Kate Middleton: «Εμείς που σκαρφαλώσαμε μαζί πολλά βουνά»

pexels-thisisengineering-3861969.jpg

Μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει βίντεο με deepfake AI;

Από τις περιγραφές των παραπάνω tools αλλά και από βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter/X με την Kate Middleton διαπιστώνουμε ότι ο καθένας δύναται να χρησιμοποιήσει apps που δημιουργούν ψεύτικα βίντεο.

Η παρακάτω εικόνα με την Kate να έχει το πρόσωπο της Diana μάλιστα, αποδεικνύει ότι για κάποιον που ασχολείται με την τεχνολογία είναι αρκετά εύκολη διαδικασία.

434325967_1079454856605930_2985679269481105449_n.jpg

Η «αληθινή εικόνα» στην οποία βασίζεται (;) το βίντεο της Kate Middleton

Για να δημουργηθεί ένα «ψεύτικο» deepfake βίντεο, βέβαια, χρειάζεται μία «αληθινή βάση», ένα περιεχόμενο το οποίο θα επεξεργαστεί για να δημιουργηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση της Kate Middleton χρήστες του διαδικτύου ισχιρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκε ένα βίντεο του 2017, στο οποίο η Kate φορούσε το ίδιο κασμιρένιο ριγέ πουλόβερ.

Δημοσιεύοντας το εν λόγω βίντεο, ένας χρήστης του Twitter/X γράφει «Αυτό το βίντεο, που χρονολογείται πριν από επτά χρόνια, παρουσιάζει την Kate Middleton να φοράει το ίδιο πουλόβερ, με το χτένισμά της να μοιάζει εντυπωσιακά με το πρόσφατο βίντεο της όπου αποκαλύτει τη μάχη της με τον καρκίνο. Προκύπτουν εικασίες μεταξύ ορισμένων ατόμων ότι ένα deepfake μπορει να δημιουργηθεί με βάση αυτό το βίντεο της Kate από το 2017».