Ο Βαγγέλης Δρίσκας θα σε κάνει chef στην κουζίνα σου: Το νέο βιβλίο και οι 5 must συνταγές

Πατούλια Κατερίνα
Ο Βαγγέλης Δρίσκας θα σε κάνει chef στην κουζίνα σου: Το νέο βιβλίο και οι 5 must συνταγές

Ποιες είναι οι βασικές συνταγές που πρέπει να ξέρουμε να φτιάχνουμε; Μπορούμε πραγματικά με οδηγό το νέο του βιβλίο «Happy Buddha» να φτιάξουμε πραγματικά εύκολες συνταγές από την Ασία και στο σπίτι; Ο καταξιωμένος σεφ Βαγγέλης Δρίσκας, μιλάει για τις τρεις μεγάλες του αγάπες.

Στο σπίτι μας έχουμε μια βίβλο μαγειρικής: το βιβλίο Chef στην κουζίνα σας, του Βαγγέλη Δρίσκα. Με τον καταξιωμένο σεφ έχω σταθερό ραντεβού κάθε Σαββατοκύριακο στις 13.45 στο Open στην ομότιτλη εκπομπή του και αυτή τη φορά, το ραντεβού μεταφέρθηκε και διαδικτυακά. Όλα ξεκίνησαν όταν προσπάθησα μάταια να πετύχω ένα μαμαδίστικο κοκκινιστό μοσχαράκι. Στράφι πήγε η προσπάθεια κι επειδή ήταν μεσημέρι, το κάρμα με οδήγησε στη συχνότητα του Open όπου ο σεφ Δρίσκας ετοίμαζε κοκκινιστό μοσχαράκι.

Να μην στα πολυλογώ, ο δρόμος με οδήγησε στα βιβλία του Βαγγέλη Δρίσκα και το νέο του δημιούργημα, το «Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία» με έβαλε στον πειρασμό να φτιάξω εύκολες ασιάτικες συνταγές βήμα βήμα.

Ο Βαγγέλης Δρίσκας γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη, έχει εργαστεί ως σεφ και σύμβουλος μαγειρικής σε μεγάλα εστιατόρια και από το 2001 μαγειρεύει στην ελληνική τηλεόραση. Κι όχι μόνο. Ο σεφ είναι δάσκαλος σε ιδιωτική σχολή Γαστρονομικής Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα παραδίδει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα την ελληνική κουζίνα (παραδοσιακή και σύγχρονη), τις τεχνικές και τα υλικά μαγειρικής και τις εθνικές κουζίνες.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, τα βιβλία μαγειρικής του βραβεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι συνταγές του παίρνουν άλφα με τόνο και στο σπίτι και δύο μικρά παιδιά στο σπίτι μπορούν να είναι οι πιο αυστηροί κριτές μας συνταγής. Ποιες είναι λοιπόν οι συνταγές που αγαπά ο Βαγγέλης Δρίσκας; Ποια τηλεοπτική του συνεργασία του έμεινε αξέχαστη; Και πόσο τον αγχώνουν τα νούμερα τηλεθέασης; Θα το μάθεις παρακάτω!

Έχετε μεγαλώσει σε μια οικογένεια από ζαχαροπλάστες. Υπάρχει μια γλυκιά συνταγή που σας γυρίζει στα παιδικά σας χρόνια ή κάποια που δεν σταματήσατε ποτέ να φτιάχνετε;

Αρκετές είναι οι συνταγές που με ταξιδεύουν στα ωραία αυτά χρόνια. Ο πατέρας μου μου άφησε ένα τετράδιο συνταγών από το ζαχαροπλαστείο οπότε κάποιες φορές ανατρέχω σ’ αυτό και φτιάχνω κάτι που έχει νοσταλγία. Δύο από τις συνταγές που φτιάχνω μέχρι σήμερα είναι οι καριόκες και το αρμενοβίλ.

driskas.jpg

Το «Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο σας, με γεύσεις που έχουν προκύψει από τα ταξίδια σας στην Ασία. Η ασιατική κουζίνα είναι έτσι κι αλλιώς τάση αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας. Mπορούμε με οδηγό το βιβλίο να φτιάξουμε πραγματικά εύκολες συνταγές από την Ασία και στο σπίτι;

Κατ’ αρχάς υπάρχουν πολλές ασιατικές κουζίνες που όσες ομοιότητες και αν φαίνεται πως έχουν, έχουν και άλλες τόσες διαφορές. Στο βιβλίο αυτό έχω καταγράψει τις πιο ωραίες συνταγές από αυτές που δοκίμασα στα ταξίδια μου στην Ασία με σκοπό να τις μαγειρέψουν οι αναγνώστες στο σπίτι τους.

Γι’ αυτό και η εκτέλεση κάθε συνταγής είναι με στάδια, με πολλές λεπτομέρειες ώστε το αποτέλεσμα να είναι εγγυημένα επιτυχημένο. Και το βιβλίο γενικά είναι γεμάτο γνώσεις και πληροφορίες για τεχνικές και υλικά ώστε να διευκολύνει τον αναγνώστη.

Σίγουρα όλοι - από τους αρχάριους μέχρι τους προχωρημένους – θα μπορέσουν να μαγειρέψουν με επιτυχία και να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις και μάλιστα όσο πιο κοντά στην αυθεντική συνταγή κάθε τόπου.

Το βιβλίο «Chef στην Κουζίνα σας. Η κλασική μαγειρική του αύριο» περιέχει περισσότερες από 380 ξεχωριστές, εγγυηµένες και κλασικές συνταγές. Ποιες είναι οι 5 συνταγές που θεωρείτε πως πρέπει να γνωρίζουμε το πώς θα τις φτιάξουμε, ποια είναι η πιο εύκολη και απλή συνταγή που σας έχει σώσει και ποιο είναι το πιάτο εκείνο που λατρεύουν οι δικοί σας άνθρωποι να τους το ετοιμάζετε;

https://www.instagram.com/p/CzoMa5WIjDv/

Πιστεύω πως μία ωραία μακαρονάδα, ένα ψητό κρέας στη σχάρα από φιλέτο κοτόπουλου μέχρι μπριζόλα ή μπιφτέκι, ένα ωραίο κοκκινιστό, ένα πιάτο με χυλωμένα όσπρια και ένα ψάρι στη σχάρα ή στον φούρνο είναι βασικές συνταγές που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας μας.

Για μένα οι περισσότερες συνταγές από το βιβλίο είναι απλές και εντυπωσιακές γιατί κάθε τι που μαγειρεύω έχει το 100% της προσοχής μου και θέλω να είναι άψογο όσο εγωιστικό και αν ακούγεται.

Τις κάνω να φαίνονται απλές γιατί εξηγώ αναλυτικά κάθε βήμα.

Το steak and fries (ψητά φιλετάκια μοσχαρίσια με τηγανητές πατάτες) ακούγεται απλό αλλά έχει μεγάλη επιτυχία όταν μαγειρευτεί σωστά, η ισπανική παέγια με φιδέ και θαλασσινά είναι μοναδική, η στριφτή κιμαδόπιτα με οικογενειακή συνταγή ανεπανάληπτη. Αυτά μου τα ζητάνε διαρκώς οι δικοί μου.

Υπάρχει κάποια συνταγή από τα μέρη της Ελλάδας που έχετε επισκεφτεί και σας έχει μείνει αξέχαστη;

Όσο για την ελληνική κουζίνα, αυτή έχει φοβερό πλούτο σε υλικά και πιάτα, γι’ αυτό και έχω ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο με τίτλο «Η ομορφιά της ελληνικής κουζίνας / Τα διαμαντάκια από τις τοπικές κουζίνες». Εκεί έχω κάνει μία καταγραφή από τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστής νοστιμιάς πιάτα, όπως το μιρμιζέλι από Κάλυμνο, την μπογάνα από Αργολίδα, το σοφεγάδο από Λευκάδα και πολλά ακόμη που τα δοκίμασα και είναι από τα πολύ αγαπημένα μου.

Στην εκπομπή Chef στην Κουζίνα σας, κάθε συνταγή είναι μια μικρή ιστορία και ζητάτε πάντα από τους τηλεθεατές να στέλνουν τις ιδέες που θέλουν να υλοποιήσετε. Τι είναι αυτό που σας ζητούν περισσότερο και τι σας έχει ξαφνιάσει πιο πολύ.

Μου κάνει εντύπωση πως ζητάνε κλασικές συνταγές γιατί θέλουν να δοκιμάσουν και την δική μου εκδοχή σ’ αυτά που ξέρουν και μαγειρεύουν. Επίσης ζητάνε συνταγές από πιάτα που έχουν δοκιμάσει σε εστιατόρια ή κάποιες κλασικές συνταγές από διάφορες κουζίνες του κόσμου και πολλά παραδοσιακά γλυκά που καταλαβαίνω ότι τους τρελαίνουν.

Από το βιβλίο σας «Chef στην Κουζίνα σας», δοκιμάσαμε, φτιάξαμε και πετύχαμε το μαντί με κιμά, κι από το «Happy Buddha» έχουμε φτιάξει ήδη το τοστ του δρόμου! Υπάρχει κάποια συνταγή που έχετε ξεχωρίσει εσείς ως αγαπημένη σας; Έχετε σκεφτεί το επόμενο βιβλίο σας;

Όλες είναι αγαπημένες μου και μου είναι δύσκολο να διαλέξω. Αυτό είναι και το κριτήριο όταν επιλέγω συνταγές για τα βιβλία μου, είναι όλες από αυτές που έχω ξεχωρίσει. Τελευταία έχω κολλήσει με το Fritto Misto, την ποικιλία με τηγανητά θαλασσινά από την Ιταλία από το βιβλίο «Chef στην Κουζίνα σας». Από το «Happy Buddha» λατρεύω το κοτόπουλο κάτσου κάρι.

Εκτός από τους chef, στο εξωτερικό υπάρχει μια τάση για τα cookbooks από celebs. Ποια είναι η γνώμη σας;

Αυτή η τάση υπάρχει πολλά χρόνια τώρα. Κάποιοι έχουν όντως κάτι να μοιραστούν με τους αναγνώστες, κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται την φήμη τους και απλά υπογράφουν κάτι που δεν έχει ενδιαφέρον ή διάρκεια.

Με 24 χρόνια τηλεοπτικής πορείας, υπάρχει κάποια συνεργασία που να σας έχει μείνει αξέχαστη κι αν ναι, ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που την ξεχωρίσατε.

Κάθε συνεργασία έχει τα ξεχωριστά στοιχεία που την κάνουν μοναδική. Η συμμετοχή μου στο «Κουζίνα ολοταχώς» του MEGA είχε την χαρά και την αγωνία της πρώτης τηλεοπτικής μου εμφάνισης. Η συνεργασία για 3 σεζόν στην εκπομπή 10-2 στην ΕΡΤ1 με την αείμνηστη Ρίκα Βαγιάννη και την Πόπη Τσαπανίδου με έκανε να βουτήξω στα βαθιά καθώς μία ζωντανή εκπομπή έχει πολλές απαιτήσεις. Από το 2011 που έχω τις δικές μου εκπομπές, κάθε σεζόν έχει ενδιαφέρον. Κορυφαία στιγμή είναι η εκπομπή «1000 μίλια γεύσεις» αφού είχα την ευκαιρία να κάνω πάρα πολλά τα ταξίδια στις περισσότερες χώρες της Ασίας και σε αρκετές της Ευρώπης.

Από την δουλειά μέσα στις κουζίνες, στη συμβουλευτική εστιατορίων, στις τηλεοπτικές εκπομπές και στη συγγραφή βιβλίων. Υπάρχει κάποια από τις ενασχολήσεις σας – όλες με άξονα τη μαγειρική- που ξεχωρίζετε ή που έχει ξεχωριστή σημασία για εσάς.

Οι τρεις μεγάλες μου αγάπες είναι οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα βιβλία και τα προϊόντα. Κάθε μία ενασχόληση έχει ενδιαφέρον και γοητεία γιατί κρύβει έρευνα, δοκιμές, γευσιγνωσίες και όλα αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον. Τελευταία ασχολούμαι περισσότερο με τα προϊόντα, έχω αναπτύξει μία σειρά προϊόντων που διευκολύνουν, αναβαθμίζουν γευστικά για το καθημερινό μαγείρεμα και απευθύνονται σε όλους τους μάγειρες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καθώς και μία σειρά προϊόντων HORECA που απευθύνονται μόνο στους επαγγελματίες της εστίασης, από εστιατόρια κάθε είδους μέχρι κρεοπωλεία.

«Γεύσεις στη φύση», «1.000 μίλια γεύσεις», «Masterclass», «My Greece», «Κάθε μέρα chef» και «Chef στη κουζίνα σας»: Έχετε πει πως η τελευταία σας εκπομπή είναι και εκείνη που είναι πιο κοντά σε σας. Σας απασχολούν αλήθεια τα νούμερα τηλεθέασης; Τι πραγματικά κάνει μια εκπομπή μαγειρικής να ξεχωρίζει;

Η τελευταία μου εκπομπή είναι πιο κατασταλαγμένη, πιο ψύχραιμη και πιο απενοχοποιημένη καθώς μαγειρεύω με την ψυχή μου όλα όσα μου αρέσουν και όσα πιστεύω πως ενδιαφέρουν και τους τηλεθεατές.

Τα νούμερα σίγουρα με ενδιαφέρουν αλλά δεν ζω και γι’ αυτά καθώς όλα αυτά τα χρόνια η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερη και περισσότερη από τα κατά καιρούς νούμερα.

Πιστεύω πως για να ξεχωρίσει μία εκπομπή μαγειρικής παίζουν ρόλο η προσωπικότητα του μάγειρα/παρουσιαστή, το κατά πόσο ενδιαφέρουν οι συνταγές και το κυριότερο αν είναι σωστές ώστε να βγαίνουν και αυτό το έχω καταφέρει γιατί κάθε συνταγή είναι εξαντλητικά δοκιμασμένη και εγγυημένη.

Pizza pot pie, carbonara ramen, cheeseburger tacos ή burger quesadilla; Τα μπερδεμένα πιάτα αποτελούν τα ανερχόμενα food trends του 2024, μια τάση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια δει κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή στα mashups πιάτα ειδικά από τη Gen Z και τις ακόμα πιο μικρές ηλικίες;

Με την ταχύτητα της πληροφορίας, μέσα από ίντερνετ και social media οι τάσεις ταξιδεύουν, και αυτό το ωραίο δημιουργικό μπλέξιμο φτάνει σε κάθε γωνιά της γης. Δείτε τι έγινε πριν χρόνια με τα cronuts, μία μόδα που ξεφούσκωσε. Όλοι μας βαριόμαστε με τα ίδια και τα ίδια οπότε κάθε μία ιδέα που έχει μία βάση γίνεται viral στο λεπτό.

Κάθε κουζίνα, από Ασία ή Λατινική Αμερική ή Ευρώπη και Β. Αμερική έχει κάποια στοιχεία που μπορούν να μπλεχτούν μεταξύ τους όπως τα carbonara ramen που συμπτωματικά τα είχα δοκιμάσει στην Σιγκαπούρη πριν 8 χρόνια αλλά χρειάστηκαν τον χρόνο τους για ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει κάποιο όνειρό σας που δεν έχετε ακόμα πραγματοποιήσει ή κάποιο πλάνο που έχετε ήδη στα σκαριά;

Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς έχω πραγματοποιήσει τα περισσότερα από τα όνειρα μου, αλλά πάντα κάνω σχέδια για καινούργια πράγματα. Προς το παρόν όλη μου η ενέργεια διοχετεύεται στα projects που τρέχω αυτόν τον καιρό.

Μαγειρική και social media: Πώς διαχειρίζεστε τις social πλατφόρμες; Θα μπαίνατε στην λογική του fast video του Tik Tok για παράδειγμα;

Γενικά παρακολουθώ τα πάντα, είμαι ενεργός κυρίως στο Instagram, δεν έχω τον χρόνο για καθημερινή τροφοδοσία με υλικό αλλά είναι αναγκαία για την επικοινωνία της δουλειάς μας. Σίγουρα θα έμπαινα στη λογική του fast video του Tik Tok, γενικά παρακολουθώ και ακολουθώ τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στην επικοινωνία.

Έχετε μιλήσει για το MasterChef στο οποίο έχετε συμμετάσχει ως guest κριτής αλλά και για το masterChef ως τηλεοπτικό προϊόν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Θα συνεργαζόσασταν με παίκτη του διαγωνισμού μαγειρικής; Και τι θα ήταν εκείνο που θα αλλάζατε στο concept αυτό για να δίνει πραγματικά εφόδια στα παιδιά με όνειρό τους τη μαγειρική;

Δεν θα είχα αντίρρηση να συνεργαστώ, αν είχε τα προσόντα για να κερδίσει μία θέση στη δουλειά μου. Για μένα το πρώτο κριτήριο είναι να έχει αρχές, να έχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όρεξη για δουλειά, καλό χαρακτήρα και η απαιτούμενη πείρα έρχεται με τον καιρό.

Το MasterChef δεν είναι σχολή μαγειρικής, είναι ένα ριάλιτι που βασίζεται στους χαρακτήρες των παικτών. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει γιατί οι ίντριγκες που δημιουργούνται φέρνουν τηλεθέαση. Και κάπου σκόρπια περνάνε και κάποιες γνώσεις που δεν είναι όμως αρκετές για να κάνουν τους παίκτες ικανούς να δουλέψουν αναλαμβάνοντας ηγετικές θέσεις στις κουζίνες.

Γι’ αυτό χρειάζονται χρόνια σκληρής δουλειάς για να αποκτήσουν τα εφόδια και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται. Τα παιδιά που έχουν όνειρο την μαγειρική, θα πρέπει να μπουν σε πραγματικές κουζίνες και να δουλέψουν σκληρά δίπλα σε αξιόλογους σεφ, για να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται, με την βοήθεια κάποιας σχολής ή μαθημάτων μαγειρικής.

To νέο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη!