Πώς ξέρεις ότι έχεις κάνει εντελώς λάθος επιλογή καριέρας και δεν είναι καθόλου ιδέα σου

Τζένη Ντεμιράι
Πώς ξέρεις ότι έχεις κάνει εντελώς λάθος επιλογή καριέρας και δεν είναι καθόλου ιδέα σου

Όταν πραγματικά σου αρέσει να κάνεις κάτι δεν σταματάς να βρίσκεις τρόπους να γίνεσαι καλύτερος σε αυτό. Εσύ πόσο λάθος επιλογή καριέρας έχεις κάνει;

Η Jennifer Herrity, μία έμπειρη επαγγελματίας στις υπηρεσίες σταδιοδρομίας και το indeed.com βρήκαν τους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαλέξεις το ιδανικό επάγγελμα, για το οποίο είναι σημαντικό να λάβεις σοβαρά υπόψη τα ενδιαφέροντά σου.

Με βάση τις συμβουλές που έδωσε η Herrity, σου παρουσιάζουμε κάποιους τρόπους που μπορούν να σε κάνουν να καταλάβεις αν τελικά η επιλογή καριέρας που έχεις κάνει είναι εντελώς λάθος.

Δεν μπήκες ποτέ στη διαδικασία να κάνεις ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, παρόλο που είχες τις αμφιβολίες σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται το πιθανό μελλοντικό τους επάγγελμα από το λύκειο. Άλλωστε, η επιλογή κατευθύνσεων δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια να μην το κάνεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, όμως, που αν και έκαναν μία επιλογή στο λύκειο ή τα πρώτα χρόνια αποφοίτησής τους, περνώντας τα χρόνια δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι με την επιλογή του επαγγέλματός τους και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έχουν κάνει λάθος.

Ένα από τα σημάδια που πρέπει να σου χτυπήσουν το «καμπανάκι» και να σκεφτείς ότι μάλλον έχεις δίκιο και η επιλογή σου είναι όντως λανθασμένη αποτελεί το γεγονός ότι ποτέ δεν μπήκες στην διαδικασία να ψάξεις λίγο παραπάνω αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει.

Το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι πραγματικά σου αρέσει και τι δεν είναι αυτό που πραγματικά ονειρεύεσαι να κάνεις.

Αν ποτέ δεν μπήκες σε αυτή τη διαδικασία και απλώς διάλεξες έναν τομέα επειδή τα μαθήματα της σχολής σου είχαν φανεί εύκολα, ή επειδή η οικογένεια σου είχε τις κατάλληλες γνωριμίες και «κάπου θα σε βόλευαν», ή επειδή ήταν ανάμεσα στα «επαγγέλματα του μέλλοντος» τότε είναι πολύ πιθανό η επιλογή σου να μην είναι αυτό που πραγματικά ταιριάζει στις κλίσεις και την προσωπικότητά σου.

Έχεις κάνει πολλές εκπτώσεις σε όσα πραγματικά πιστεύεις ότι χρειάζεται να έχει η ιδανική για εσένα εργασία

Όλοι αναγκάζονται να κάνουν ορισμένες υποχωρήσεις στις απαιτήσεις που μπορεί να έχουν από την εταιρεία με την οποία συνεργάζονται. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει και στους τομείς εργασίας.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα να ξυπνάς πρωί; Πόσα προβλήματα έχει ο συγκεκριμένος χώρος στον μισθολογικό τομέα; Πόσο υψηλές είναι οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου τομέα και πώς όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα σου;

Απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με όσα έχει ή δεν έχει μία ιδανική εργασία για εσένα και συγκρίνοντάς αυτές τις ερωτήσεις με τις συνθήκες στον τομέα που εργάζεσαι θα διαπιστώσεις αν η επιλογή είναι σωστή ή λάθος.

Σταμάτησες να εξελίσσεσαι

Όταν πραγματικά σου αρέσει να κάνεις κάτι δεν σταματάς να βρίσκεις τρόπους να γίνεσαι καλύτερος σε αυτό. Υπάρχει η πιθανότητα να σου άρεσε κάποτε το επάγγελμα που επέλεξες αλλά με την πάροδο των ετών να συνήθισες, να βαρέθηκες και να αισθανόσουν ότι πλέον δεν έχεις κάτι άλλο να «ανακαλύψεις». Μάντεψε; Σύμφωνα με τις συμβουλές της Herrity πάντα έχεις κάτι ακόμα να μάθεις και να ανακαλύψεις!

Μήπως να αρχίσεις να το ψάχνεις λίγο παραπάνω;