Sweet things: Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας μυεί στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Sweet things: Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας μυεί στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής

Η Ελληνίδα pastry chef μάς αποκαλύπτει τα γλυκά μυστικά της.

Την πρωτογνώρισα μέσα από την τηλεόραση -όπως και οι περισσότεροι από εμάς εξάλλου- όταν την είδαμε στο πλευρό του Στέλιου Παρλιάρου στην εκπομπή «Γλυκές Αλχημείες». Η Εβίτα τότε έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και η αλήθεια είναι πως ξεχώρισε αμέσως. Τι κι αν σπούδασε φωτογραφία; Φαίνεται πως η μεγάλη της αγάπη ήταν η ζαχαροπλαστική, μια τέχνη που «κληρονόμησε» από τη μαμά της. Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους θαρρείς πως σαν αληθινή αρχιτεκτόνισσα μαγεύει με τις ουράνιες γεύσεις της και δημιουργεί γλυκίσματα που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Το μυστικό κρύβεται στη φιλοσοφία που διέπει την Εβίτα, η οποία συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε η μαμά της, Χαρά, με τα περίφημα μπισκότα της, πριν από είκοσι χρόνια. Ποιος δεν έχει φάει αυτά τα ονειρικά μπισκότα από το «Μπισκότο από Σπίτι» που διατηρούσε η μαμά της στην καρδιά του Χαλανδρίου! Την τέχνη και την αγάπη της για τα υπέροχα γλυκίσματα από αλεύρι και ζάχαρη, μεταλαμπάδευσε στην κόρη της Εβίτα, που εκείνη με τη σειρά της εξέλιξε με εκπληκτικό τρόπο δημιουργώντας το δικό της brand name -και φυσικό κατάστημα- Evita Loves Cake. Όπως λέει και το όνομά του, η Εβίτα αγαπά τις τούρτες και αυτό φαίνεται στις δημιουργίες της. Το σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που βρίσκεται στην καρδιά του Χαλανδρίου, σε πλημμυρίζει απίστευτες μυρωδιές με το που θα διαβείς το κατώφλι του. Ιδιαίτερες μοναδικές τούρτες και μοσχομυριστά μπισκότα δημιουργούνται εκεί από την Εβίτα και τους συνεργάτες της.

Όταν ακούς το επώνυμό της, δικαιολογημένα σε παραπέμπει στην ηθοποιό Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Δεν θα σε κατηγορήσει κανείς καθώς η Εβίτα και η Άννα Μαρία είναι αδερφές.

H γνωριμία μας έγινε μέσω ενός video που κάναμε μαζί για το Eventful. Από τότε την αποκαλώ φίλη γιατί έχουμε πολλά κοινά για να μας συνδέουν... Πόσα γυρίσματα, πόσες συνταγές, πόσα γενέθλια, τούρτες, μπισκότα και διακοσμήσεις έχουμε κάνει παρέα! Η αγάπη μας για τη ζαχαροπλαστική και για τη θετική πλευρά των ανθρώπων ήταν, είναι που μας φέρνει ξανά και ξανά μαζί. Όσο για την κουβέντα μας για το Queen.gr; Είναι πάντα απολαυστική...

https://www.instagram.com/p/vRY9gPCaty

Τι να σε ρωτήσω που μπορεί να μην ξέρει ο κόσμος για εσένα; Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πώς αποφάσισες ν΄ ασχοληθείς με την ζαχαροπλαστική; Ξέρω πως ήσουν φωτογράφος …

Η απόφαση δεν ήταν συνειδητή, απλά σταμάτησα τη φωτογραφία γιατί δεν μου ταίριαζε ο χώρος και σκέφτηκα για το διάστημα που χρειαζόμουν μέχρι ν αποφασίσω τι θα κάνω, να δουλέψω στο εργαστήριο της μητέρας μου, οπού και έμεινα τελικά.

Με τη μητέρα σου είχατε το Μπισκότο από Σπίτι. Αλήθεια, πες μου πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Η μητέρα μου έφτιαχνε μπισκότα στο σπίτι για φίλους και γνωστούς. Κάποια στιγμή τα δοκίμασε ο ιδιοκτήτης μίας εταιρίας με καφέ και τα ήθελε για τα μαγαζιά του. Έτσι λοιπόν νοικιάστηκε ο χώρος και ξεκίνησε η επιχείρηση το 1996. Εγώ φυσικά δεν ήμουν δίπλα της στο εργαστήριο από τότε, αλλά μάλλον άρχισε σιγά σιγά να με μυεί -χωρίς να το συνειδητοποιώ- στην αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική. Μετά από «στενό μαρκάρισμα» με τα μπισκότα, ενέδωσα τελικά χωρίς ενοχές και αναστολές το 2004 (γελάει).

Όσοι έχουν δοκιμάσει τα μπισκότα σου μιλούν για τα ωραιότερα και πιο γευστικά της Αθήνας. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Αλήθεια το λες; Χαίρομαι που τα χαρακτηρίζεις έτσι. Το μυστικό είναι απλό αλλά τόσο σημαντικό για κάθε παρασκευή: οι ποιοτικές πρώτες ύλες και το σωστό ψήσιμο κάνουν πάντα τη διαφορά.

Τώρα σε βρίσκουμε στο Evita Loves Cakes. Δεν μιλάμε μόνο για μπισκότα αλλά και για τούρτες πραγματικά έργα τέχνης…

Το δημιουργικό στοιχείο ήταν πάντα κομμάτι του χαρακτήρα μου -εσύ το ξέρεις πολύ καλά μετά από τόσα χρόνια- το οποίο σε συνδυασμό με τη ζαχαροπλαστική -την οποία έμαθα στη συνέχεια από τον Στέλιο Παρλιάρο-, γέννησε τη ιδέα για το συγκεκριμένο είδος τούρτας.

Έχεις γράψει βιβλία, έχεις συμμετάσχεις σ΄ εκπομπές, έχεις πάρει βραβεία… Τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις από εδώ και πέρα;

Θα ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω, με την ίδια όρεξη και να μπορώ να εξελίσσομαι σταδιακά στην πορεία του χρόνου.

evitapapacharalambous

Σε γνωρίσαμε δίπλα στον Στέλιο Παρλιάρο στις Γλυκές Αλχημείες. Πόσα έχουν αλλάξει από εκείνη την εποχή;

Η εποχή που βιώνουμε είναι τελείως διαφορετική, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και γενικότερα σε κοινωνικό επίπεδο... Οι απαιτήσεις μεγαλύτερες, ο χρόνος περιορισμένος και η καθημερινότητα είναι σκληρή για όλους.

Με την Άννα Μαρία βλέπω και στο Instagram πως κάνετε μαζί γλυκές δημιουργίες, παρόλο που δεν ακολούθησε εκείνη τον χώρο της ζαχαροπλαστικής…. Ποια είναι η σχέση σας;

Όπως όλων των αγαπημένων αδερφών. Η σχέση μας είναι ουσιαστική και νιώθω ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η Άννα Μαρία δεν είναι μόνο η αδερφή μου, είναι ένας άνθρωπος που θα σταθεί δίπλα σου στα δύσκολα και αυτό είναι που την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή στη ζωή μου.

Βλέποντας τα videos σου και διαβάζοντας τις συνταγές σου φαίνονται τόσο εύκολα όλα όσα δημιουργείς. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιχειρούμε να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε ένα γλυκό;

Καταρχάς να αγαπάς αυτό που φτιάχνεις. Δεν χρειάζεται να φοβάσαι όταν μπαίνεις στην κουζίνα. Βασικό για να πετύχει κάθε γλυκό είναι οι σωστές πρώτες ύλες, ο σεβασμός στη διαδικασία, η υπομονή, η επιμονή και η αυτοπεποίθηση.

Σε είδαμε στο φετινό Masterchef να δημιουργείς ένα γλυκό σε δοκιμασία αποχώρισης. Θα ήθελες ποτέ αν συμμετάσχεις ως κριτής σε ένα μαγειρικό show;

Ήταν μια διαδικασία που απόλαυσα πραγματικά. Όσο για το αν θα μπορούσα να ήμουν κριτής, είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί, ίσως υπό τις κατάλληλες συνθήκες να είχε ενδιαφέρον.

https://www.instagram.com/p/CaMVQI4jaIf

Ποιο είναι το μυστικό για τα καλύτερα μπισκότα;

Πέρα από τις πρώτες ύλες, το σωστό ψήσιμο.

Δώσε μας την τέλεια συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια;

Γράφεις; Κουλουράκια Σμυρνέικα. Θα ξετρελαθείς από τη γεύση τους...

smirneika 1

Υλικά για περίπου 30 μπισκότα

Χρόνος παρασκευής 35΄

130γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

50γρ. βούτυρο γάλακτος

25γρ ελαιόλαδο

120γρ. Ζάχαρη άχνη

1 αυγό

30γρ. γάλα

450γρ. Αλεύρι

0,5 κ.γ. baking powder

Βανίλια από μισό λοβό

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με το βούτυρο γάλακτος, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύουμε συνεχίζουμε με το γάλα και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με τις υπόλοιπες σκόνες, ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα δίσκο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί διατηρώντας απόσταση 2 εκατοστών μεταξύ τους. Ψήνουμε στους 160 C για 25 λεπτά.

Καλή επιτυχία!