3 συνταγές για σούπα που ταιριάζουν υπέροχα στον φθινοπωρινό καιρό

3 συνταγές για σούπα που ταιριάζουν υπέροχα στον φθινοπωρινό καιρό

Θα τις φτιάξεις σε λίγα μόλις λεπτά και θα απογειώσεις τον ουρανίσκο σου.

Μπορεί στην Ελλάδα το φθινόπωρο να αργεί να φέρει υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο η κακοκαιρία «Μπάλλος» έπληξε αισθητά την Αττική. Όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα η επιθυμία μας για μία περιποιημένη ζεστή σούπα γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Οι σούπες είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο. Είναι ιδιαίτερα νόστιμες, υγιεινές, χορταστικές ενώ φτιάχνονται εύκολα σε λίγα μόλις λεπτά. Τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου συχνά αρκούν για να δοκιμάσεις μερικές από τις καλύτερες συνταγές.



3 νόστιμες φθινοπωρινές σούπες

https://www.instagram.com/p/CUnC-hTrVbS/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

1) Πατατόσουπα

Υλικά: 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
το λευκό μέρος από 1 πράσο, κομμένο σε φέτες
700gr πατάτες,κομμένες σε κύβους
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κύβους λαχανικών
1,2 λίτρα βραστό νερό
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
120 mL κρέμα γάλακτος light
80gr τριμμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας
1 κ.σούπας διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
5 μεγάλες φρυγανισμένες φέτες ψωμιού

Eκτέλεση: Βάζεις μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνεις το ελαιόλαδο. Σοτάρεις το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις τις πατάτες, λίγο αλατοπίπερο και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτεις το σκόρδο και σοτάρεις για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνεις στην κατσαρόλα το βραστό νερό μαζί με τους κύβους, τα κλωνάρια ρίγανης και δενδρολίβανου και όταν πάρει βράση χαμηλώνεις σε μέτρια την φωτιά και καλύπτεις με το καπάκι. Αφήνεις την σούπα να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανοίγεις το καπάκι και συνεχίζεις το βράσιμο για ακόμα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρεις την σούπα από τη φωτιά και αφήνεις για 4-5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά χωρίς καπάκι. Αφαιρείς τα κοτσάνια από τα κλωνάρια των μυρωδικών. Προσθέτεις στην σούπα την κρέμα γάλακτος, την γραβιέρα και την διατροφική μαγιά και πολτοποιείς καλά με ραβδομπλέντερ. Σερβίρεις την σούπα ζεστή μαζί με φρυγανισμένο ψωμί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη γραβιέρα.

2) Κολοκυθόσουπα

Υλικά: 1 κιλό καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1 πρέζα κύμινο
250 γρ ζωμό λαχανικών
στραγγιστό γιαούρτι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζεις τη σκελίδα του σκόρδου και την διατηρείς ολόκληρη. Ζεσταίνεις μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, προσθέτεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για 3 λεπτά. Προσθέτεις τη ζάχαρη, την πάπρικα, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα κομμάτια της κίτρινης κολοκύθας. Σοτάρεις όλα τα υλικά της κολοκυθόσουπας για 1 λεπτό, προσθέτεις το ζωμό και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία αρκετά. Σιγοβράζεις τη σούπα κολοκύθας με κλειστό καπάκι για 20-25 λεπτά και ενδιάμεσα την ανακατεύεις. Αποσύρεις την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και χτυπάς καλά τη σούπα κολοκύθας με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσεις την πιο απαλή κολοκυθόσουπα βελουτέ. Σερβίρεις τη κολοκυθόσουπα και απολαμβάνεις!



3) Μανιταρόσουπα

Υλικά: 150γρ. μανιτάρια πορτσίνι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.γ. δενδρολίβανο
75γρ βούτυρο
200γρ. κάστανα κομμένα σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο
4 κύβους ζωμό κρέατος διαλυμένο σε 1,5 λίτρο ζεστό νερό
1κ.γ. εστραγκόν
1κ.γ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
200γρ. γλυκό κρασί

Eκτέλεση: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάλτ το βούτυρο να κάψει, και τσιγάρισε τα κρεμμύδια, το θυμάρι, το σκόρδο και το δενδρολίβανο, μέχρι να πάρουν χρώμα και βγουν οι μυρωδιές τους. Πρόσθεσε τα κάστανα και μαγείρεψε για άλλα 5 λεπτά. Πρόσθεσε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά. Σβήσε με το κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί. Πρόσθεσε το νερό με τον ζωμό κρέατος και άφησέ τη σούπα να βράσει. Μόλις πάρει μία βράση, κατεβάζεις την φωτιά και την αφήνεις να βράζει για 15 ακόμη λεπτά. Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι, το εστραγκόν και τον μαϊντανό.

Πηγή κεντρικής: @nomjianom