Πάσχα και κουλουράκια: Η αγαπημένη γεύση από τα παιδικά μας χρόνια επιστρέφει με ένα twist

Πάσχα και κουλουράκια: Η αγαπημένη γεύση από τα παιδικά μας χρόνια επιστρέφει με ένα twist
Greek easter buns. Greek. Italian Easter. Traditional easter bread. Easter eggs Copyright (c) 2020 MikhalchukStudio/Shutterstock. No use without permission.

Βλέπεις, αυτές οι συνταγές είναι που κρατούν τη νοσταλγία ζωντανή και σε προτρέπουν να συνεχίσεις την παράδοση, μέχρι και σήμερα, φτιάχνοντας τα δικά σου πασχαλινά κουλούρια.

Άραγε, όταν ακούς τη λέξη Πάσχα, τι σου έρχεται απευθείας στο μυαλό; Σίγουρα όλες εκείνες οι στιγμές από τα παιδικά σου χρόνια με αγαπημένες μυρωδιές και λαχταριστές γεύσεις. Πρόκειται για αναμνήσεις, τις οποίες σίγουρα θα κρατάς στην καρδιά σου για μια ολόκληρη ζωή και θα τις θυμάσαι πάντα, κυρίως όταν οι ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν.

Ας συνεχίσουμε το άρθρο όμως, με μία σύντομη ερώτηση: Μήπως μία από αυτές τις αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων, είναι τα πασχαλινά κουλουράκια που «πρωταγωνιστούσαν» στο πασχαλινό τραπέζι τη Μεγάλη Εβδομάδα; Εάν η απάντηση είναι «ναι», σίγουρα σου έχει έρθει ήδη στο μυαλό η βουτυρένια γεύση από τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια. Έτσι δεν είναι;

Βλέπεις, αυτές οι συνταγές είναι που κρατούν τη νοσταλγία ζωντανή και σε προτρέπουν να συνεχίσεις την παράδοση, μέχρι και σήμερα, φτιάχνοντας τα δικά σου πασχαλινά κουλούρια. Αυτά, που μόνο με τη μυρωδιά τους θα θέλεις να γίνεις και πάλι παιδί. Και μπορεί, πάνω στο χαρτί, στο οποίο έχεις εδώ και χρόνια γραμμένη την κλασσική συνταγή, να έχουν ξεθωριάσει κάπως τα γράμματα, όμως φέτος, έχεις την ευκαιρία να τα κάνεις να ξαναζωντανέψουν, προσθέτοντας -όπως πάντα- την Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, αλλά και ένα ακόμη συστατικό, το οποίο θα βάλει τη δική σου «πινελιά» στη συνταγή. Αναρωτιέσαι ποιο είναι αυτό; Τα αποξηραμένα cranberries αγαπητή μου φίλη, το πιο in φρούτο των τελευταίων χρόνων, το οποίο κάνει τα γλυκά ακόμα πιο νόστιμα.

NT_Giwths_PasxalinaKoyloyrakia_@Queen.gr(revised)_html_26564d48.jpg

Πώς θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα βουτυρένια κουλουράκια με cranberries;

Είσαι έτοιμη να μάθεις, πώς θα δημιουργήσεις βήμα-βήμα, τα πιο νόστιμα αλλά και ανανεωμένα πασχαλινά κουλουράκια, που θα σου θυμίσουν τις ατελείωτες ώρες που πέρναγες στην κουζίνα, γεμάτη ζύμες στα χέρια σου;

Τα υλικά που θα χρειαστείς (για δόση τεσσάρων ταψιών):

  • 1 κιλό Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 175 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 175 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ

  • 300 γρ. ζάχαρη

  • 125 ml χυμό πορτοκάλι

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

  • 1 κ.γ. σόδα

  • 1 κάψουλα βανίλιας

  • 1 κ.γ. μαχλέπι

  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια

  • 1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κ.σ. νερό για το άλειμμα

  • 1/4 της κούπας αποξηραμένα και ψιλοκομμένα cranberries

Πάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε! Αρχικά, κοσκινίζουμε την Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ σε ένα μπολ για να μην «κάνει κόμπους» και ύστερα, ανακατεύουμε στο μίξερ το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ασπρίσει και να γίνει μείγμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε τα υλικά στον κάδο για λίγο ακόμα. Μετά, στύβουμε τα πορτοκάλια, ρίχνουμε τον χυμό σε ένα ποτήρι και συμπληρώνουμε το μαχλέπι, τη σόδα και τη βανίλια. Όλα αυτά, τα βάζουμε έπειτα στο μίξερ μαζί με τα αποξηραμένα cranberries και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν με το υπόλοιπο μείγμα.

NT_GIWTHS_Tsoyreki_@Queen.gr(revised)_html_3fa88332.png

Αφού το μείγμα γίνει συμπαγές, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το φτερό του μίξερ με τον γάντζο, έτσι ώστε να συνεχίσουμε το «χτύπημα» σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας την Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύουμε λοιπόν, μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας σε ό,τι σχήματα θέλουμε: Κοτσίδες, στρογγυλά, το κλασσικό «φ» -προερχόμενο από τη Σμύρνη ή ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές φορμίτσες, για να τα κάνουμε λαγουδάκια, πασχαλινά αυγά ή κοτοπουλάκια. Αφού τα πλάσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλείφουμε την επιφάνεια τους με τον κρόκο αβγού και τα αφήνουμε να ψηθούν για 15 με 20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο που διαθέτουμε, μέχρι να δούμε ότι παίρνουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο και ροδοκοκινισμένο χρώμα.

Όταν βγάλουμε τα κουλουράκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στο χαρτί και μετά τα μεταφέρουμε στα πιο ωραία πιάτα ή μπολάκια που έχουμε με πασχαλινά σχέδια. Και κάπως έτσι, τα πιο γευστικά πασχαλινά κουλουράκια με cranberries είναι έτοιμα και η πασχαλινή ατμόσφαιρα πλανάται παντού στο σπίτι!

NT_Giwths_PasxalinaKoyloyrakia_@Queen.gr(revised)_html_m7e196b7b.jpg

Τα πασχαλινά κουλουράκια δεν συμβολίζουν απλώς τις ημέρες του Πάσχα, συμβολίζουν εκείνες τις αναμνήσεις που σε συντροφεύουν εδώ και χρόνια και τις οποίες πάντα θα νοσταλγείς γλυκά, φέρνοντας στο μυαλό σου την πιο βουτυρένια μυρωδιά. Κάπως έτσι, φτιάχνεις πλέον και εσύ τις δικές σου αναμνήσεις, με «σύμμαχο» την Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, που πάντα σου προσφέρει τις πιο γευστικές συνταγές για ένα Πάσχα κλασσικό, αλλά ταυτόχρονα διαφορετικό.

Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές στο www.sintages-jotis.gr