Καλή Τσικνοπέμπτη: Το μυστικό υλικό της μαρινάδας για τρυφερό κρέας είναι μόνο ο κουρκουμάς

Πατούλια Κατερίνα
Καλή Τσικνοπέμπτη: Το μυστικό υλικό της μαρινάδας για τρυφερό κρέας είναι μόνο ο κουρκουμάς

Η Robynne Maii, σεφ στο εστιατόριο Fete της Χαβάης, κάνει την Τσικνοπέμπτη μας πιο νόστιμη, με μια μαρινάδα για το πιο τρυφερό κρέας που έχεις απολαύσει ποτέ. 

Η Robynne Maii μπορεί να ζει στην μακρινή Χαβάη αλλά ξέρει πώς να ψήνει σωστά τις πιο νόστιμες και τρυφερές μπριζόλες.

https://www.instagram.com/p/ClkBtnEPQg4/

Η ιδανική μαρινάδα για μπριζόλα έχει 7 μόνο υλικά

Στο εστιατόριο της, Fête, στη Χονολουλού της Χαβάης η σεφ Robynne Maii χρησιμοποιεί αποκλειστικά τοπικό βοδινό κρέας που τρέφεται με γρασίδι κάτι που όπως τονίζει η Maii το κάνει πιο λιπαρό άρα και πιο τρυφερό.

Για να ενισχύσει τη γεύση της μοσχαρίσιας μπριζόλας, η σεφ, ορκίζεται σε μια μαρινάδα, ένα ντρέσινγκ ουσιαστικά με φρέσκο κουρκουμά.

Μια δόση αλεσμένου κουρκουμά προσδίδει στο ταχίνι επιπλέον πολυπλοκότητα τονίζει η σεφ και λέει χαρακτηριστικά:

Το μαρινάρισμα μπορεί να ανεβάσει τη γεύση στο κρέας, αλλά για να αποφύγεις τις υπερβολές στη γεύση, μην αφήνεις τα κομμάτια κρέατος να μαριναριστούν για υπερβολικό χρόνο.

Υλικά για τη μαρινάδα:

2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο

2 ½ κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας

½ φλιτζάνι συν 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Μπριζόλα 2 κιλών

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κρασί ρυζιού

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon

2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά

2 κουταλιές της σούπας ταχίνι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher, συν περισσότερο για το αλάτισμα του κρέατος

1 κιλό lacinato kale(είναι η ιταλική λαχανίδα), χωρίς τους μίσχους και με τα φύλλα πλυμένα και ψιλοκομμένα

8 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

mprizola.jpg

Οδηγίες:

https://www.instagram.com/p/CgsXBzXvpJo/

Σε ένα ρηχό πιάτο, βάζεις το ξύδι μπαλσάμικο, τη σάλτσα σόγιας και 3 κουταλιές της σούπας λάδι. Βάζεις τη μπριζόλα σε μαρινάδα και την αφήνεις για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Σε ένα μπλέντερ, βάζεις το ξύδι από κρασί ρυζιού, τον χυμό λεμονιού, μέλι, μουστάρδα, κουρκουμά, ταχίνι και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέτεις σιγά σιγά το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Σε ένα μπολ, ρίχνεις το λάχανο, τα ραπανάκια και τα κρεμμύδια. Περιχύνεις με τα τρία τέταρτα του ντρέσινγκ, τρίβοντάς το στα φύλλα. Αλατίζεις κατά βούληση και προσθέτεις κι άλλο dressing αν χρειάζεται.

Αφαιρείς τη μπριζόλα από τη μαρινάδα και αλατοπιπερώνεις και από τις δύο πλευρές. Ψήνεις περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά και ξεκουράζετις τη μπριζόλα για 5-7 λεπτά.