Αν δεν τρως κρέας υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να πάρεις πρωτεΐνη

Τσακιρίδου Χριστίνα
Αν δεν τρως κρέας υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να πάρεις πρωτεΐνη

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου.

Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για ένα υγιές, ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και για την γενικότερη εικόνα του οργανισμού.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη δίαιτα, πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και άλλα συστατικά κρίνεται απαραίτητη αν θες να εξασφαλίσεις βέλτιστα επίπεδα ευεξίας, χαμηλά ποσοστά λίπους και ενέργεια.

Η πρωτεΐνη ανήκει στα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη διατροφή μας. Μπορεί το κρέας να είναι μια από τις κύριες πηγές ωστόσο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, που αξίζει να εντάξεις στο διατροφολόγιό σου.

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα του κάθε ατόμου.

6 τρόποι για να πάρεις επαρκή πρωτεΐνη

1) Πρόσθεσε σκόνη πρωτεΐνης σε αρτοσκευάσματα

Yπάρχουν αμέτρητοι δημιουργικοί τρόποι για να απολαύσεις τη σκόνη πρωτεΐνης (εκτός από το shaker με νερό). Η blogger τροφίμων Brittany Mullins της Eating Bird Food συνιστά την προσθήκη πρωτεΐνης σε γλυκές λιχουδιές για να περιορίσεις την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που συνήθως συμβαίνει μετά την κατανάλωση γλυκού.

2) Δοκίμασε το άγριο ρύζι

Σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, το άγριο ρύζι δεν αφαιρεί το πίτουρο του, καθιστώντας το πυκνό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι έχει μόνο περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ το άγριο ρύζι περιέχει 24 γραμμάρια. Αυτή η απλή εναλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επίτευξη των πρωτεϊνικών σου στόχων.

3) Βάλε το cottage cheese στη διατροφή σου

Το τυρί cottage μπορεί εύκολα να αναμειχθεί σε σούπες ή σάλτσες ζυμαρικών, κάνοντας αυτά τα γεύματα πιο θρεπτικά. Δοκίμασέ το με φρυγανιές ή ψωμί, για ένα νόστιμο, πρωτεϊνικό σνακ.

4) Η διατροφική μαγιά θα απογειώσει τα γεύματά σου

Αν ψάχνεις ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο για να προσθέσεις πρωτεΐνη στα καθημερινά σνακ-γεύματά σου, η διατροφική μαγιά είναι η λύση. Πρόσθεσέ την σε σούπερ, σάλτσες ή όπου αλλού εσύ επιθυμείς.

Αυτό το superfood μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο

5) Αυγά ξανά και ξανά

Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά μελέτες δείχνουν ότι περιέχουν επίσης πολλά αμινοξέα και μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία των μυών. Επιπλέον σε κρατούν χορτάτη για ώρες.

6) Δοκίμασε ένα υποκατάστατο κρέατος

Στην αγορά θα βρεις πολλά νόστιμα υποκατάστατα κρέατος όπως το tofu ή τα vegan μπιφτέκια.

Πηγή κεντρικής: pexels.com