Ειρήνη και γαλήνη για το 2024 αφού το Peach Fuzz είναι το χρώμα της Pantone για τη νέα χρονιά

Τζένη Ντεμιράι
Ειρήνη και γαλήνη για το 2024 αφού το Peach Fuzz είναι το χρώμα της Pantone για τη νέα χρονιά

Τα συναισθήματα συνδέονται με χρώματα και η Pantone από τον πειραματισμό μας πηγαίνει στη γαλήνη.

Η Pantone επιλέγει το χρώμα της χρονιάς, αφού πρώτα έχει κάνει έρευνα που σχετίζεται με τις high-fashion πασαρέλες, τα trends εσωτερικής διακόσμησης, την pop culture αλλά και την ανθρώπινη ψυχολογική κατάσταση.

Μετά την έρευνα που πραγματοποίησε φέτος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρώμα του 2024 είναι το Peach Fuzz, ένας απαλός τόνος ροδάκινου που συνδέεται με την ειρήνη και την γαλήνη.

https://www.instagram.com/reel/C0jbjLYAiAB/

Πώς το Peach Fuzz συνδέεται με την ψυχολογική μας κατάσταση

«Ζούμε στην εποχή της αναταραχής σε πολλές πτυχές της ζωής μας και, ως αποτέλεσμα αυτού, η ανάγκη μας για φροντίδα, ενσυναίσθηση και συμπόνια συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς φανταζόμαστε ένα πιο ειρηνικό μέλλον», δήλωσε η Leatrice Eisman, Executive Director του Ινστιτούτου Χρωμάτων Pantone μιλώντας στο Time.

«Το 2023, γιορτάσαμε την έξοδο από την κακουχία του προηγούμενου έτους», συνέχισε η Eisman. «Αισθανόμαστε ότι την επόμενη χρονιά, με τόση αναταραχή γύρω μας, θα υπάρξει ανάγκη για λίγη ησυχία, λίγη γαλήνη, λίγη ανάπαυλα, και αυτό θα είναι το Peach Fuzz για εμάς», κατέληξε.

https://www.instagram.com/p/C0SE6ivAZeh/

To Peach Fuzz είναι ουσιαστικά μία ανοιχτόχρωμη απόχρωση του πορτοκαλί, η οποία μας θυμίζει την ανθρώπινη επαφή. Για αυτόν τον λόγο η Leatrice Eisman, μιλώντας αυτή τη φορά στο CNN, επισημαίνει «νιώθουμε ότι σε μια εποχή όπως αυτή, η αφή είναι πολύ σημαντική - να αγγίξουμε άλλους ανθρώπους και να τους βάλουμε στα σπίτια μας», κάνοντας ακόμα πιο ξεκάθαρο τον λόγο που επιλέγηκε το συγκεκριμένο χρώμα.

Η φετινή επιλογή χρώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι είναι η 25η επέτειος του προγράμματος Pantone Color of the Year. Για την Pantone, η επιμέλεια ενός χρώματος, που είναι συνώνυμο της ανθρώπινης σύνδεσης, συμβολίζει όχι μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά και τον γενικότερο στόχο του ίδιου του προγράμματος.

Εκτός από τη συναισθηματική αξία του χρώματος, ένας ακόμα λόγος που επιλέχθηκε το Peach Fuzz είναι το γεγονός ότι οι ροδακινί αποχρώσεις αποτέλεσαν ένα κοινό στοιχείο κολοσσών της μόδας στις Spring – Summer συλλογές του 2024. Ιδιαίτερα μάλιστα στις παρασέλες του Μιλάνο, όπου οι ιταλικοί οίκοι Gucci, Jil Sander και Sportmax πρωτοστάτησαν.

Το χρώμα μιλά για συναισθήματα

Το color of the year θεωρείται από πολλούς ότι αντιπροσωπεύει την τρέχουσα πολιτιστική κατάσταση. Από το 2000, το Ινστιτούτο Χρωμάτων Pantone ανακοινώνει το χρώμα της χρονιάς. Ξεκινώντας τον αιώνα με το Cerulean Blue, έφτασε στο Viva Magenta το 2023.

https://www.instagram.com/reel/C0huzFWghdV/

Το Cerulean Blue υποδήλωνε για την Pantone την επιθυμία μας για ειρήνη και χαλάρωση, πλησίαζοντας σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση που μας αφήνει με το χρώμα του 2024.

Η περσινή επιλογή, το Viva Magenta, από την άλλη πλευρά, περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ως «ένα βυσσινί με ρίζες στη φύση, που ενθαρρύνει τον πειραματισμό και την αυτοέκφραση χωρίς περιορισμούς».