Η Miuccia Prada κλείνει σήμερα τα 75 και συνεχίζει να είναι η κορυφαία trendsetter του πλανήτη

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Miuccia Prada κλείνει σήμερα τα 75 και συνεχίζει να είναι η κορυφαία trendsetter του πλανήτη
Photo Credit: DANIELE OBERRAUCH/IMAXTREE.COM

Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της μόδας, που συνεχίζει στα 75 της να κατακτά τις γυναίκες σε κάθε της νέα συλλογή.

Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η εργασία για την οποία προοριζόταν πάντα η Miuccia Prada, να γίνει δηλαδή creative director ενός κορυφαίου οίκου μόδας, το μόνο που πιστεύω βαθιά είναι ότι θα είχε βρει ένα δικό της τρόπο να μιλήσει στις γυναίκες. Αυτό μαρτυρά εξάλλου το αριστερό, φεμινιστικό παρελθόν της (ναι, η Miuccia Prada υπήρξε κομμουνίστρια) το οποίο δεν απαρνήθηκε ποτέ από τη στιγμή που ανέλαβε να αντικαταστήσει τη μητέρας της Luisia Bianchi, ως αρχηγός πλέον της οικογενειακής επιχείρησης, την οποία είχε ιδρύσει ο παππούς της Mario Prada το 1913, ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα με πολυτελή δερμάτινα είδη στο Μιλάνο.

Το Chloe «team» που συζητήσαμε στο Met Gala 2024-Επανάσταση ή μία σειρά εμφανίσεων εκτός dress code;

miuccia-prada-(9).jpg

Σήμερα η Miuccia Prada κλείνει τα 75 της χρόνια και όπως έχει δηλώσει η ίδια πρόσφατα κάθε πρωί δεν μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να δει τον εαυτό της ως μια 15χρονη έφηβη ή ως μια μεγάλη κυρία κοντά στο θάνατο. Αφοπλιστικά έξυπνη, ειλικρινής, πρωτοπόρος, δυναμική και αυθεντική. Αυτά είναι τα συστατικά που έχουν δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία, την οποία ανέλαβε εντελώς διαφορετική για να την παραδώσει στην επόμενη γενιά με μια τελείως διαφορετική ιστορία, γεμάτη καινοτομίες και ρούχα. Μοιάζει απλό και είναι ίσως αυτονόητο αλλά η ίδια η Miuccia Prada δεν ένιωσε ποτέ κομπλεξικά στο να αναλάβει αυτόν ακριβώς τον πρακτικό ρόλο που καλείται να εξυπηρετήσει ένα σχεδιαστής: να δημιουργεί ρούχα. Καμία μεγάλη ιδέα, κανένα όνειρο ντυμένο με glam. H Prada δεν κυνηγάει εξάλλου το σώμα των γυναικών αλλά το μυαλό τους και αυτό είναι ακριβώς το στοιχείο που την έχει ξεχωρίσει ανάμεσα σε οίκους με μακρόχρονη ιστορία στην haute couture.

MIU MIU PRADA

AP IMAGES

75 χρόνια Miuccia Prada, 75 χρόνια για μία Σιδηρά Κυρία που άλλξε τη μόδα.

Είμαι σίγουρη ότι η νέα γενιά που αποθεώνει σήμερα τη Miu Miu, το αδερφάκι της Prada, δεν ξέρει ότι στην πραγματικότητα το όνομα του συγκεκριμένου οίκου δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το παρατσούκλι της Miuccia Prada, η οποία δημιούργησε το συγκεκριμένο brand ως μία πιο απλή και οικονομική εκδοχή της δουλειάς της στην Prada. Η girly διάθεσή του και η ανάλαφρη οπτική με την οποία το έχει προσεγγίσει η ίδια η Miuccia έχουν κάνει τη Miu Miu έναν από τους κυρίαρχους trenb setters οίκους αυτή τη στιγμή. Αν και η ίδια είχε πάντα αυτή τη μαγική ικανότητα να μιλάει απευθείας στα θέλω των γυναικών.

miuccia-prada-(2).jpg

Τα ρούχα της μοιάζουν να είναι φτιαγμένα με γνώμονα το δικό της προσωπικό στυλ, με βάση τι θα ήθελε εκείνη να φορέσει κάθε φορά, βάζοντας και ένα μικρό touch καινοτομίας και εκκεντρικότητας, ακριβώς όπως είναι και τα δικά της outfits. Δεν είναι εξάλλου και μικρό πράγμα μια 75χρονη γυναίκα να έχει και ένα δικό της Instagram fan account με τίτλο «What Miuccia Wears». Η περσόνα της είναι μια άλλη εκδοχή του εαυτού της, ή έτσι όπως βλέπει τουλάχιστον η ίδια από απόσταση την ντουλάπα της. Το ιταλικό elegance συναντά τον μινιμαλισμό και τα tailored πειράματά της γίνονται με έναν μαγικό τρόπο κομμάτι της καθημερινότητας.

Italy Fashion Prada

(AP Photo/Luca Bruno)

Κάπως έτσι εξάλλου ξεκίνησαν όλα, όταν τη δεκαετία του 1980 χρησιμοποίησε το Poccono Nylon σε ρούχα και αξεσουάρ για την Prada, ενώ λάνσαρε σχεδόν παράλληλα και το τριγωνικό logo του οίκου, που μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο ξένο ήταν στα μάτια της υπερπληθωρικής δεκαετίας του 80'. Και όμως ήταν αυτή ακριβώς η πίστη της στο ποια είναι, που έχτισε το μύθο του οίκου Prada, ενώ η ίδια δεν έχει ποτέ στην πραγματικότητα σπουδάσει σχέδιο ή οτιδήποτε σχετικό. Οξύμωρο; Καθόλου, αν σκεφτεί κανείς το πόσο η ίδια δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της, δηλώνοντας ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια ότι απλώς δημιουργεί ρούχα, δεν κάνει τίποτα το σημαντικό, αντιμετωπίζοντας ασήμαντα προβλήματα όπως το να συνδυάσει ένα φόρεμα με το σωστό ζευγάρι παπούτσια.

miuccia-prada-(8).jpg

Από το 2020 και μετά μοιράζεται τη θέση της creative director με τον Raf Simons, τον μόνο ίσως σχεδιαστή που θα μπορούσε να βρεθεί δίπλα της και να συνεχίσει το όραμά της. Οι συλλογές τους είναι οι πραγματικοί leaders των fashion weeks και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μια τεράστια ανάπτυξη σε όλες τις κατηγορίες των luxury αγαθών. Το ulgy chic είναι σίγουρα μια δική της εφεύρεση και της αξίζει να αναγνωριστεί ως η elegant «προβακατόρισσα» που σχεδόν αθόρυβα εισήγαγε μια εντελώς νέα αισθητική που μέχρι τότε ήταν απαγορευμένη. Η ομορφιά δεν είναι το επίκεντρο του δημιουργικού κόσμου της Miuccia Prada. Προτιμά την αλήθεια και γύρω από αυτή εργάζεται.

miuccia-prada-(7).jpg

Κάπως έτσι είδαμε και εμείς παραφουσκωμένες τσάντες με ρούχα και παπούτσια, έτοιμα να φύγει κανείς από το σπίτι του εν μέσω καταστροφής, στο catwalk της Miu Miu ως σχόλιο πάνω στην κλιματική και προσφυγική κρίση. Η αλήθεια εξάλλου δεν φοβάται, το ίδιο και η Miuccia που πάντα έχει τον σωστό τρόπο να μιλήσει στη σύγχρονη γυναίκα και να της προτείνει τα σωστά παπούτσια. Αξία ανεκτίμητη.

Μαύρη ζώνη: Το κλασικό αξεσουάρ ανανεώνεται και γίνεται πιο cool από ποτέ