Μήπως αυτά τα Χριστούγεννα να σκεφτούμε λίγο και τον πλανήτη; Όλοι οι τρόποι για βιώσιμο shopping

Ναταλία Κατσακιώρη
Μήπως αυτά τα Χριστούγεννα να σκεφτούμε λίγο και τον πλανήτη; Όλοι οι τρόποι για βιώσιμο shopping

Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του υπερκαταναλωτισμού. Όχι πια!

«It's the most wasteful time of the year!». Αυτή θα πρέπει να ήταν η αλλαγή ή αν θες η προσθήκη στο κλασικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι που μας προδιαθέτει για έναν ακόμη μήνα γεμάτο πάρτι, χορό, συναντήσεις και ψώνια-ψώνια-ψώνια. Είναι τα δώρα, είναι οι στόχοι της νέας χρονιάς, είναι οι μικρές ή και μεγαλύτερες δόσεις πολυτέλειας που θέλουμε να βάλουμε στη ζωή μας, που μας έχουν κάνει να ταυτίζουμε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου με τον υπερκαταναλωτισμό. Αλλά μήπως φέτος να το βλέπαμε λίγο διαφορετικά;

eco_xmas-(5).jpg

To ότι πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια κλιματική κρίση, που ακολούθησε την κλιματική αλλαγή που συζητάγαμε για δεκαετίες, είναι γεγονός και κατανοητό σε όλους. Εξάλλου οι εμπειρίες μας με τις φυσικές καταστροφές, ειδικά στη χώρα μας, δεν μπορούν να μην μας το έχουν κάνει ξεκάθαρο. Οπότε μάλλον καλό θα ήταν να αφήσουμε πίσω μας τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζαμε και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στο Xmas shopping μας, που θα περιλαμβάνει ηθικές και βιώσιμες επιλογές.

Όταν οι παπαρατσικές φωτογραφίες έγιναν καμπάνια -Η νέα τάση ή άλλο ένα σημείο των καιρών;

It's the most wasteful time of the year!

Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί και μετά από επίσημες έρευνες που έχουν γίνει μιλούν από μόνοι τους. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αγοράζονται 12 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα πουλόβερ μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα οποία 1 στα 4 θα φορεθεί μία μόνο φορά, πιθανότατα την ανήμερα των Χριστουγέννων. Και όλα αυτά τα festive looks που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε; Tα περισσότερα καταλήγουν επίσης στις χωματερές με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια.

eco_xmas-(4).jpg

Οι πολυαγαπημένες μας πούλιες ή αλλιώς παγιέτες κατασκευάζονται κυρίως από μικροπλαστικά και 1.4 εκατομμύρια από αυτές θα καταλήξουν όπως καταλαβαίνεις στα σκουπίδια, μολύνοντας επίσης τον πλανήτη μας για αιώνες, αφού το πλαστικό στην πραγματικότητα δεν διασπάται ποτέ. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Να μην γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα;

eco_xmas-(2).jpg

Φυσικά και όχι! Τα Χριστούγεννα είναι μια αγαπημένη εποχή του χρόνου, που μας γεμίζει με χαρά και είναι μια ευκαιρία να βάλουμε λίγη λάμψη στη ζωή μας. Αλλά ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα ψώνια μας, χωρίς να χάσουμε -πίστεψέ με- τίποτα από το glam look που θέλουμε. Ψώνισε vintage! Θα το λέω και θα το ξαναλέω μέχρι να το κάνεις πράξη. Μπορείς να βρεις υπέροχα items σε καταπληκτικές τιμές, που θα λατρέψεις. Κάνε προσεκτικές αγορές και βρες ρούχα και αξεσουάρ που θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις και μέσα στον υπόλοιπο χρόνο. Δημιούργησε hand made δωράκια για τους αγαπημένους σου, που δεν χρειάζεται πάντα να είναι κάτι άκρως εντυπωσιακό και πολυέξοδο. Είναι Χριστούγεννα, ας δείξουμε την αγάπη μας και στον πλανήτη.

https://www.instagram.com/reel/C0cMUUgIYO-/