Το καστανό ρύζι και οι διατροφικές του αξίες!

Το καστανό ρύζι και οι διατροφικές του αξίες!

Είναι αλήθεια πως όλες μας έχουμε κάνει στροφή σε διατροφικές επιλογές που φαινομενικά είναι πιο υγιεινές. Ό,τι φαίνεται είναι και στην πραγματικότητα υγιεινό όμως; Για παράδειγμα, το καστανό ρύζι. Ποια η διαφορά του από το λευκό ή το κίτρινο και πόσο η επιλογή του βοηθά τον οργανισμό μας; Με λίγα λόγια, ποιες είναι οι διατροφικές αξίες του καστανού ρυζιού; Αξίζει να μπαίνει στο καλάθι των αγορών μας; Θα σου εξηγήσω αμέσως:


Αρχικά, το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας ενός υγιούς οργανισμού.


Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με μια ποσότητα των 100gr, να μας δίνει το 7-8% της ενδεικνυόμενης ποσότητας κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως! Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός (σύνθετοι υδατάνθρακες και φυτικές ίνες) δίνουν τη δυνατότητα στο καστανό ρύζι να παρέχει στον οργανισμό μας ενέργεια, η οποία απελευθερώνεται σταδιακά και όχι απότομα, κάτι πολύ σημαντικό σε πολλές εκφάνσεις της υγείας μας, αλλά και στη σωστή διαχείριση του βάρους μας.


Έτσι, αν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής (που ακολουθείς, το ξέρουμε) ή αν μένεις μέχρι αργά στο γραφείο (και αυτό το κάνεις, το ξέρουμε επίσης), το καστανό ρύζι σού παρέχει ενέργεια και ισορροπία.

suskeuasies arthwn 6d12a


Παράλληλα, όπως σημειώνει και ο Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc. Κωνσταντίνος Ξένος, «το καστανό ρύζι εμπεριέχει σε σημαντικά ποσά δύο άκρως απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, τον ψευδάργυρο και το σελήνιο. Ο ψευδάργυρος αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων και συμβάλλει σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Συν τοις άλλοις, εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό της ινσουλίνης και είναι σημαντικό στοιχείο για την λειτουργία του θύμου αδένα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει επίσης στην ομαλή λειτουργία του προστάτη και του αναπαραγωγικού συστήματος. Από την άλλη μεριά το σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού μας, ενώ «συνεργάζεται» και με τη βιταμίνη Ε που συναντάμε στο καστανό ρύζι προκειμένου να αποδώσει μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη!».


Βέβαια, να σου υπογραμμίσω ότι το καστανό ρύζι όμως δεν οφείλει την αντιοξειδωτική του δράση μόνο στην ύπαρξη του σεληνίου, του ψευδαργύρου και της βιταμίνης Ε, αλλά εμπεριέχει και μοναδικά φυτοχημικά συστατικά με ιδιαίτερη αντιοξειδωτική επίδραση. Δύο από τα πιο σημαντικά είναι η γ-ορυζανόλη και οι ανθοκυανίνες.


Μαγνήσιο, μαγγάνιο, Βιταμίνη Β1 και Βιταμίνη Β6 ολοκληρώνουν το ψηφιδωτό των θρεπτικών συστατικών του καστανού ρυζιού!


Η αλήθεια είναι, ότι κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του ρυζιού, αφαιρούνται ο σίδηρος, οι βιταμίνες, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό και το καστανό είναι κλάσεις ανώτερο σε θρεπτική αξία, καθώς, διατηρώντας το περίβλημα του καρπού του (περικάρπιο) είναι πιο εύπεπτο και ελαφρύ για το στομάχι.


Έτσι, την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να μαγειρέψεις για τους φίλους σου, το σύντροφό σου ή για εσένα την ίδια και θα επισκεφθείς το σουπερμάρκετ και θα σταθείς μπροστά στο ράφι με τις ποικιλίες ρυζιού, σκέψου τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό σου!