Διαχωρισμός ρυζιών και οι χρήσεις τους

Διαχωρισμός ρυζιών και οι χρήσεις τους

Ρύζι. Ίσως το μοναδικό προϊόν που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι, όποτε κι αν ανοίξεις το ντουλάπι της κουζίνας, είτε οικογένειας είτε εργένικης οικίας. Κι αυτό διότι το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας. Μάλιστα, τα δύο είδη του αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικά καταναλισκομένων θερμίδων παγκοσμίως! Ας δούμε, όμως, ποια τα είδη του ρυζιού, πώς γίνεται ο διαχωρισμός τους και ποιες οι χρήσεις τους ανάλογα με το τι θέλετε να μαγειρέψετε.

Αρχικά, το ρύζι διαχωρίζεται, σύμφωνα με την επεξεργασία, σε 3 βασικούς τύπους:


1. Καστανό ή ακατέργαστο
Προέρχεται από την πρώτη αποφλοίωση και έχει σε 10πλάσιο ποσοστό, βιταμίνες και διατροφική αξία από τα άλλα δύο είδη ρυζιού. Είναι πλούσιο σε φώσφορο και μαγγάνιο και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ αποτελεί άριστη πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φυσική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών αποτελεί μία super-τροφή που θα χαρίσει υγεία και ευεξία στο σώμα σας!


2. Λευκό
Προέρχεται από το ξύσιμο και «γυάλισμα» του καστανού ρυζιού, όμως η αλήθεια είναι πως με αυτό τον τρόπο χάνεται το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών. Η σπυρωτή του εμφάνιση, υπερτερεί της διατροφικής αξίας και έτσι το συναντάμε συχνά στο τραπέζι. Το λευκό ρύζι προσφέρει γρήγορη ενέργεια στον οργανισμό, λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε υδατάνθρακες, ωστόσο είναι πιο πλούσιο σε νάτριο (αλάτι), το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.


3. Κίτρινο ή ρύζι υγροθερμικής επεξεργασίας
Το ρύζι που συμβιβάζει ευκολία και διατροφική αξία. Με το «βράσιμο» του αναποφλοίωτου ρυζιού, επιτυγχάνεται η «αποτύπωση» μέρους των θρεπτικών συστατικών του φλοιού στον εσωτερικό κόκκο. Αυτός είναι και ο λόγος του κίτρινου χρώματος. Στη συνέχεια «ξύνεται» όπως και το λευκό. Ωστόσο, έχει λιγότερες βιταμίνες από το καστανό.


Αξίζει να σημειωθεί πως το ρύζι κυκλοφορεί σε πολλές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Καλύτερα θα ήταν να επιλέγαμε το ρύζι που ταιριάζει περισσότερο στις διατροφικές μας συνήθειες, στρέφοντας αυτές σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής...

Ενδεικτικά:


Το Parboiled ή bonnet είναι ρύζι ιδανικό για πιλάφι και για κάθε συνταγή, λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό! Είναι ιδανικό για παραδοσιακά γεμιστά, κρεμώδη ριζότο, θρεπτικές σούπες, απολαυστικά γλυκά και πολλούς ακόμα γευστικούς συνδυασμούς, αρκεί να επιλέξετε το σωστό καστανό ρύζι...


Το ρύζι Basmati είναι φυσικά αρωματικό ρύζι. Το αυθεντικό Basmati προέρχεται από τις γνησιότερες ποικιλίες της Ινδίας για τους λάτρεις των εξωτικών συνταγών και της υγιεινής διατροφής, ενώ το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται. Πρόκειται για ρύζι ιδανικό για κάθε χρήση, με ιδιαίτερη γεύση, ειδικά αν θέλουμε να δώσουμε ανατολίτικη νότα στο φαγητό μας! Και πάλι φροντίστε να προμηθευτείτε το ρύζι που θα μπορέσει να σας αποζημιώσει γευστικά...


Πλέον υπάρχει στην ελληνική αγορά μία ολοκληρωμένη ποικιλία καστανών ρυζιών για κάθε πιθανή μαγειρική χρήση, από σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες μέχρι γεμιστά, ριζότο, σούπες έως και γλυκά, αλλά και εξωτικές συνταγές!


Εσείς τι θα επιλέξετε; Τα νοστιμότερα φαγητά περιμένουν να τα σερβίρετε!