5 τροφές-σύμμαχοι στην προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος

5 τροφές-σύμμαχοι στην προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος

Βγάλτε μολύβι και χαρτί και... σημειώστε!

Πήρατε τη μεγάλη απόφαση! Αποφασίσατε με τον σύντροφό σας να σταματήσετε τις μεθόδους αντισύλληψης με σκοπό να αποκτήσετε παιδάκι. Το άγχος σας είναι μεγάλο, καθώς θέλετε η προσπάθειά σας αυτή να στεφθεί με επιτυχία.


Τα ευχάριστα νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν στον αγώνα σας αυτό. Αρχικά θα πρέπει να μετρήσετε σωστά τις γόνιμες ημέρες σας και να προσπαθήσετε πιο μεθοδικά εκείνες τις ημέρες. Έπειτα, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως τα σπερματοζωάρια ζουν κατά μέσο όρο 72 ώρες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να έχετε επαφές με τον καλό σας (τουλάχιστον) μέρα παρά μέρα. Τέλος, διώξτε το άγχος και προσπαθήστε να ηρεμήσετε όσο περισσότερο μπορείτε.

66ebff52b3a0daec58451a4cbf45a990


Μεγάλος σας σύμμαχος στην προσπάθειά σας να γίνετε γονείς δε θα μπορούσε να ήταν άλλος από τη διατροφή σας. Πάμε να δούμε ποιες κατηγορίες τροφών βοηθούν στη γονιμότητα:

1. Φυτική πρωτεΐνη


Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας αλλά και του οργανισμού μας γενικότερα. Σύμφωνα με το USDA, οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν ζωική πρωτεΐνη (είτε από πουλερικά είτε από βοδινό κρέας) για να πάρουν την ημερήσια πρωτεΐνη τους. Οι ειδικοί στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ από την άλλη, διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μίας μερίδας κρέατος –ημερησίως- με φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν 19.000 νοσοκόμες οι οποίες προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδάκι. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης είχαν κατά 39% περισσότερες πιθανότητες υπογονιμότητας. Αντίθετα, οι γυναίκες που λάμβαναν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη, είχαν λιγότερα προβλήματα κατά τη σύλληψη. Όσπρια (όπως οι φακές και τα φασόλια), ξηροί καρποί και tofu αποτελούν ιδανικές τροφές για όσες θέλουν να γίνουν μανούλες.


2. Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα


Μέχρι σήμερα σίγουρα προτιμούσατε κι εσείς γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά, για να διατηρήσετε τη γραμμή σας. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες, μιας και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη τα προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά ίσως επηρεάζουν τη γονιμότητα. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ο κύριος λόγος, αλλά θεωρείται πως τα άπαχα προϊόντα δύναται να επηρεάζουν την ισορροπία των γυναικείων ορμονών. Ένα πλήρες γιαούρτι ή ένα ποτήρι πλήρες γάλα κάθε πρωί θα σας βοηθήσουν σημαντικά!

3. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Είναι σημαντικό να συμπληρώσετε τυχόν απώλειες σιδήρου του οργανισμού σας προτού μείνετε έγκυος. Η γονιμότητά σας άλλωστε μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από φυτικές πηγές όπως τα φασόλια, οι φακές, το σπανάκι, τα δημητριακά και οι σπόροι. Εξίσου σημαντική είναι και η κατανάλωση βοδινού κρέατος και πουλερικών! Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και αν κρίνεται απαραίτητο λάβετε ειδικά συμπληρώματα διατροφής. Μην ξεχνάτε να συνδυάζετε τα σκευάσματα σιδήρου ή ακόμη και τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο με βιταμίνη C (καθώς με αυτόν τον τρόπο απορροφάται καλύτερα ο σίδηρος).

93fef38414f784f83e0c07397e2b45ed

4. Φυλλικό οξύ


Kαλό θα ήταν να λαμβάνετε φυλλικό οξύ ένα (τουλάχιστον) μήνα πριν από τη σύλληψη. Tο φυλλικό οξύ συμβάλλει στην εύρυθμη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου καθώς και της σπονδυλικής του στήλης. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέως, το οποίο και μπορείτε να βρείτε στο συκώτι, στο βρασμένο σπανάκι, στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα μαυρομάτικα φασόλια.
5. Πολύχρωμα φρούτα
Ναι, τα φρούτα πρέπει να βρίσκονται, πάντοτε, στο καθημερινό σας διατροφολόγιο, πόσο μάλλον όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος! Κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα, μοβ... επιλέξτε φρούτα από κάθε κατηγορία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Τα φρούτα αποτελούν τέλεια πηγή αντιοξειδωτικών. Ενδώστε σε ένα γευστικό smoothie το οποίο και πρέπει να πιείτε άμεσα. Μην ξεχνάτε φυσικά να καταναλώνετε και άφθονες ποσότητες λαχανικών!

5. Ελαιόλαδο και ψάρια

Αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι λήψη Ω-3 λιπαρών (τα οποία και μπορείτε να λάβετε από το ελαιόλαδο, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια) και η μείωση των τρανς λιπαρών. Αποφύγετε το έτοιμο φαγητό, τα τηγανιτά, τις παχυντικές σος και φυσικά τα πατατάκια, καθώς όλες αυτές οι τροφές βοηθούν το σώμα να μην αντιδρά σωστά στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της αποδιοργανώνει την ωορρηξία σας.

Διαβάστε ακόμα

Αϋπνίες κατά την εγκυμοσύνη; Ιδού πώς θα τις καταπολεμήσετε

Πρόωρος τοκετός: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες;