Διαρκώς βουλωμένη μύτη; 10 άγνωστα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Γεωργία Βλαχοπούλου
Διαρκώς βουλωμένη μύτη; 10 άγνωστα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Ναι, το να έχεις συνεχως καταρροή ίσως οφείλεται στο ότι είσαι έγκυος, όπως και 9 ακόμη πράγματα που δεν περίμενες.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης για μια γυναίκα είναι πολύ ιδιαίτερη μιας και το σώμα της βιώνει μεγάλες αλλαγές καθ' όλη τη διάρκειά της και μέχρι να κρατήσει στα χέρια της το μωράκι της.

undefined

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που προκαλούνται λόγω της εγκυμοσύνης και ίσως δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι οφείλονται σε αυτήν.

1. Η διαρκώς βουλωμένη μύτη

Η γνωστή και ως ρινίτιδα εγκυμοσύνης, θυμίζει την εποχή που μπορεί να έχουμε αλλεργίες ή κάποιο κρυολόγημα, μόνο που διαρκεί όλη την ώρα. Μπορεί να έχεις βουλωμένη μύτη ή συνεχόμενη καταρροή και φτέρνισμα κι αυτό - αν δεν οφείλεται σε κάτι άλλο - να είναι λόγω της εγκυμοσύνης. Όπως λένε οι ειδικοί κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ρέει περισσότερο αίμα στις βλεννώδεις μεμβράνες μιας γυναίκας (περιοχές όπως ο κόλπος, το στόμα και η μύτη) κι αυτό είναι που ίσως κάνει τη μύτη σου να «τρέχει». Για να μπορέσεις να ανακουφιστείς καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να σου δώσει κάποια ήπια αγωγή, όπως κάποιο spray μύτης με φυσιολογικό ορό.

2. Λιγουρεύεσαι «περίεργα» πράγματα

Η pica, όπως την ονομάζουν οι ειδικοί, είναι η λαχτάρα μιας εγκύου για πράγματα με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία. Οι συγκεκριμένες λιγούρες μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα «περίεργα», ακόμα και μη βρώσιμα πράγματα, όπως πάγο, ωμό αλεύρι ή το corn flour. Aν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, πολλοί ειδικοί υποπτεύονται ότι η pica αναπτύσσεται όταν μια έγκυος γυναίκα στερείται ορισμένων μετάλλων ή βιταμινών στη διατροφή της. Καλό θα είναι αν παρατηρήσεις πως έχεις τέτοιου είδους «λιγούρες» να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να σου δώσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

3. Τα παραπάνω σάλια

Ξυπνάς με περισσότερα σάλια στο μαξιλάρι από ό,τι συνήθως; Ο πτυαλισμός, ή η υπερσιελόρροια, είναι μια αύξηση στην παραγωγή σάλιου που μπορεί να οφείλεται στο ότι είσαι έγκυος σαν αντίδραση στη ναυτία και τον εμετό που έχουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Παράλληλα, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να αυξήσουν την ποσότητα που παράγουν οι σιελογόνοι αδένες μας.

1692702459480-965521455-arren-mills-XP94kdAWJIo-unsplash.jpg

4. Το μητρικό γάλα—τεχνικά πρωτόγαλα — διαρρέεται από τις θηλές σου ενώ είσαι έγκυος

Σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς το στήθος μίας εγκύου ετοιμάζεται να φτιάξει πρωτόγαλα, ή το πρώτο γάλα, για το μωρό της, εκείνη μπορεί να διαπιστώσει ότι αρχίζει να διαρρέεται ενώ είναι ακόμα έγκυος. Συνήθως συμβαίνει τη νύχτα, που σημαίνει ότι μπορεί αν είσαι έγκυος να ξυπνήσεις και να βρεις σημάδια από υγρό στις πιτζάμες ή τα σεντόνια σου. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες και δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την ικανότητα θηλασμού. Αν επίσης, δεν υπάρχει αίμα στο υγρό αυτό που βγαίνει από το στήθος σου δεν υπάρχει και κανένας λόγος ανησυχίας για το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

5. Άλλαξε η σεξουαλική σου διάθεση

Το να αλλάζει ξαφνικά η σεξουαλική σου διάθεση σημαίνει πως ξαφνικά μπορεί να θέλεις να κάνεις σεξ πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο ή πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο. Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες σου λόγω της εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο σου, όπως και το επίπεδο εξάντλησης, ναυτίας και πόνου στην πλάτη μπορεί να σε κάνει να μην αισθάνεσαι και πολύ «ρομαντικά». Από την άλλη, όμως οι ορμόνες μπορούν επίσης να αυξήσουν τη σεξουαλική σου επιθυμία κι αυτό οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος στη λεκάνη σου, που αναφέραμε και πιο πάνω ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και που κάνει και τον κόλπο σου να έχει περισσότερη υγρασία. Άκουσε το σώμα σου κι εφόσον συμβουλευτείς και τον γιατρό σου απόλαυσε αναλόγως και τις στιγμές με τον σύντροφό σου.

6. Τα ούλα σου ματώνουν

Ονομάζεται ουλίτιδα εγκυμοσύνης και ουσιαστικά είναι όταν τα ούλα σου αιμορραγούν εύκολα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου και ειδικά όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου. Η ουλίτιδα αυτή μπορεί να προκληθεί από αυξημένη ροή αίματος στα ούλα σου ή από τις αλλαγές στο σώμα σου που κάνουν και τα ούλα σου να είναι πιο ευαίσθητα στα βακτήρια. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίζεις για την στοματική σου υγιεινή και να συμβουλευτείς και τον οδοντίατρό σου.

7. Η πρωινή - ολοήμερη ναυτία

Πολλές γυναίκες, ειδικά πριν από την 14η εβδομάδα, αισθάνονται ναυτία όλη την ημέρα και όχι μόνο το πρωί. Η ναυτία που προκαλείται από την εγκυμοσύνη προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται hCG στο σώμα της γυναίκας και είναι η ίδια ορμόνη που ανιχνεύουν τα τεστ εγκυμοσύνης. Επιπλέον, όταν είσαι έγκυος, το σώμα σου είναι πιο ευαίσθητο στα μεταβαλλόμενα επίπεδα γλυκόζης (ζάχαρης) στο σώμα σου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μια έγκυος γυναίκα συχνά ενώ πεινάει, έχει και ναυτία (ένας εντελώς άδικος συνδυασμός, ξέρουμε). Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις τις ναυτίες είναι να τρως συχνά μικρά γεύματα και κυρίως πιο στέρεες τροφές, όπως τα κράκερ. Φυσικά, πάντα πρέπει να συμβουλεύεσαι και τον γιατρό σου.

8. Η δυσκοιλιότητα

Είναι γνωστό πρόβλημα και άσχετα από την περίοδο της εγκυμοσύνης σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, στην περίοδο της εγκυμοσύνης συμβαίνει γιατί οι ορμόνες που χαλαρώνουν τους μύες και τους ιστούς στο σώμα σου κατά τη διάρκειά της μπορούν επίσης να «καταστρέψουν» το πεπτικό σου σύστημα. Μερικές φορές αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από τον σίδηρο στις προγεννητικές βιταμίνες που μπορεί να λαμβάνεις ή από την έλλειψη αρκετών φυτικών ινών. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει αν είσαι έγκυος και έχεις δυσκοιλιότητα είναι το να πίνεις πολύ νερό, να τρως φρούτα και σαλάτες αλλά και να κάνεις και μια μικρή άσκηση. Βέβαια, μην παραλείψεις να συμβουλευτείς και τον γυναικολόγο σου.

9. Πόνοι στον κόλπο

Εδώ μιλάμε για τους έντονους πόνους στον κόλπο ή στην κάτω κοιλιακή χώρα, ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Καθώς το κεφάλι του μωρού κατεβαίνει χαμηλότερα και γίνεται μεγαλύτερο, ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη λεκάνη της εγκύου και σε όλα τα νεύρα στην περιοχή αυτή. Αν αυτοί οι πόνοι δεν είναι συχνοί η yoga, ο χορός και το κολύμπι μπορούν να σε βοηθήσουν να τους αντιμετωπίσεις, ωστόσο αν ετους νιώθεις πάνω από πέντε φορές σε μια ώρα και είσαι νωρίτερα από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου καλό θα είναι να μιλήσεις με το γιατό σου γιατί ενδεχομένως εκεί μιλάμε για πρόωρο τοκετό.

10. Ακραία συναισθήματα

Όλα τα συναισθήματα - τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό - τα νιώθεις παραπάνω απ' ότι θα τα ένιωθες πριν από την εγκυμοσύνη. Κι εδώ είναι που οι ορμόνες ξαναχτυπούν. Το σώμα σου εργάζεται πολύ σκληρά για να μεγαλώσει το μωρό σου και δεδομένου ότι αναμένεται να ζήσεις μια τεράστια αλλαγή στη ζωή σου, η συναισθηματική σου κατάσταση μπορεί να έχει τα πάνω και τα κάτω της.