Είσαι έγκυος και νιώθεις πως η μύτη σου μεγάλωσε; Ίσως να έχεις δίκιο

Είσαι έγκυος και νιώθεις πως η μύτη σου μεγάλωσε; Ίσως να έχεις δίκιο

Το #pregnancynose έχει γίνει δημοφιλές hastag στο Tik Tok και οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχει αλήθεια πίσω από την διογκωμένη μύτη στην εγκυμοσύνη.

Με το ξεκίνημα των πρώτων συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στο γυναικείο σώμα είναι πολλές και μεγάλες. Yπάρχει όμως μία αλλαγή που έχει γίνει viral στο Τικ Τοκ και αφορά τη λεγόμενη μύτη της εγκυμοσύνης.

Δεκάδες γυναίκες δείχνουν τη μύτη τους πριν και μετά την εγκυμοσύνη και υπάρχει ένα ποστ που έχει 44.000 likes από την τικτόκερ mamba.basa που εξηγεί αυτό που ένιωσε ακριβώς: Πόσο όμορφο νόμιζε πως θα είναι στην περίοδο αυτή και πόσο άσχημα νιώθει με την μεγάλη της μύτη.

Άλλες γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για το πρήξιμο αυτό στην περιοχή της μύτης ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλαγή που απ’ ότι φαίνεται δεν έχει να κάνει με την πρόσληψη βάρους στις εγκυμονούσες.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η μύτη της εγκυμοσύνης δεν είναι ιδέα τους αλλά αφορά στη ρινική συμφόρηση της κύησης, ένα φαινόμενο που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς αλλά σε μια έρευνα του 2013 φανερώθηκε πως το 39% ανάμεσα σε 113 εγκυμονούσες, αντιμετώπισαν την πρησμένη μύτη.

Τι είναι επιτέλους αυτή η ρινική συμφόρηση κύησης:

Η ρινική συμφόρηση τις τελευταίες έξι ή περισσότερες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, χωρίς άλλα σημάδια λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και χωρίς γνωστή αλλεργική αιτία είναι ένα ενδεχόμενο αλλά η εμφάνιση της μύτης μπορεί να αλλάξει σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης, τόνισε στο Self η Christine Greves, MD, πιστοποιημένη μαιευτήρας στο Winnie Palmer Hospital for Women & Babies στο Ορλάντο

Πέραν του αισθητικού σημείου, η μύτη πέρα από πρησμένη μπορεί να είναι και μπουκωμένη σαν να έχεις αλλεργία ή κρυολόγημα. Το τι προκαλεί το φαινόμενο αυτό παραμένει άγνωστο αλλά μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός πως το σώμα παράγει περισσότερο αίμα και υγρά για τις ανάγκες του πλακούντα και του βρέφους που κυοφορείται . Τα έξτρα υγρά μπορεί να βρίσκουν δίοδο και στη ρινική κοιλότητα ενώ παράλληλα στην εγκυμοσύνη ξέρουμε πως υπάρχει και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να συμβεί λόγω της αύξησης της ορμόνης προγεστερόνης στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η μύτη να φαίνεται λίγο μεγαλύτερη.

Η αυξητική ορμόνη του πλακούντα (PGH), η οποία παράγεται και εκκρίνεται από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να εμπλέκεται στο φαινόμενο αυτό της πρησμένης μύτης.

Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι, ούτε και κάποια μέθοδος μασάζ θα βοηθήσει στο πρήξιμο, ίσως το contouring να είναι το μόνο δυνατό σου όπλο αυτή τη στιγμή.