Χαρισματικά παιδιά. Πως θα τα μεγαλώσετε;

Χαρισματικά παιδιά. Πως θα τα μεγαλώσετε;

Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα και δυσκολίες. Τι κάνουμε όμως όταν, αντιθέτως, το παιδί μας είναι χαρισματικό;

Σίγουρα σας βολεύει τρομερά το να μην χρειάζεται να το διαβάζετε, να του μαθαίνετε πράγματα και να γενικά να αφιερώνετε χρόνο για να του διδάξετε είτε βασικά είτε ασήμαντα στοιχεία της καθημερινής ζωής. Το παιδί σας όμως έχει σίγουρα ανάγκη από άλλα πράγματα, καθώς το γεγονός ότι είναι χαρισματικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι διαθέτει πολλές γνώσεις.

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία στην προκειμένη περίπτωση είναι το πώς ακριβώς απέκτησε τις γνώσεις που διαθέτει. Βασικό είναι να εντοπίσετε εγκαίρως αν πρόκειται όντως για χαρισματικό παιδί και στη συνέχεια να δράσετε αναλόγως, δηλαδή να το προστατεύσετε από την απομόνωση που ενδεχομένως αυτό να βιώσει λόγω της διαφορετικότητάς του.

Φροντίστε να καλύπτετε τις συναισθηματικές του ανάγκες και απαντήστε με όρεξη σε οποιαδήποτε ασυνήθιστη και παράξενη ερώτηση σας κάνει. Μην το αποτρέπετε από τα ενδιαφέροντά του προσπαθώντας να το κάνετε «φυσιολογικό» και μην το αντιμετωπίζετε σαν το μέσο για να αναδειχθείτε εσείς, πιέζοντάς το να κάνει πράγματα που θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις ικανότητές του. Αποδεχθείτε το όπως είναι και ακολουθήστε αυτό που σας δείχνει με ευελιξία και κατανόηση.