Στην επικίνδυνη πτήση της Alaska Airlines 1282, μια μητέρα προστάτευσε με αυτοθυσία τον γιο της

Πατούλια Κατερίνα
Στην επικίνδυνη πτήση της Alaska Airlines 1282, μια μητέρα προστάτευσε με αυτοθυσία τον γιο της

«Άπλωσα τα χέρια μου και άρπαξα το σώμα του. Τον τράβηξα προς το μέρος μου», περιγράφει η μητέρα του 15χρονου που τον έσωσε κυριολεκτικά. 

Το περιστατικό με το Boeing 737 MAX 9 των αερογραμμών της Alaska την περασμένη Παρασκευή 5/01/24 που μετέφερε 171 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου μιας και στο αεροπλάνο κι ενώ αυτό βρισκόταν σε υψόμετρο σχεδόν 5.000 ποδιών, μια κλειστή πόρτα αποκολλήθηκε ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε θύματα. Αυτή η επιπλέον πόρτα που αποκολλήθηκε, συνήθως τοποθετείται από χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν επιπλέον θέσεις και έχουν ανάγκη περισσότερες εξόδους διαφυγής. Ωστόσο οι πόρτες αυτές είναι μονίμως κλειστές ή απενεργοποιημένες στα αεροσκάφη με λιγότερες θέσεις, όπως εκείνα της Alaska Airlines.

https://www.instagram.com/reel/C1wA-Eksc8B/

Το Boeing, αφού έκανε αναστροφή, επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια. Από το περιστατικό υπήρξαν μερικοί ελαφρά τραυματίες, ενώ δεν υπήρχαν επιβάτες στις δύο θέσεις που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από την πόρτα που αποκολλήθηκε. Πάντως, μια μητέρα ενός 15χρονυ μαθητή Γυμνασίου, που βρέθηκε δίπλα στην πόρτα που εξαφανίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα περιγράφει τις κρίσιμες εκείνες στιγμές που με αυτοθυσία κράτησε τον γιο της σφιχτά. Η μητέρα, η οποία καθόταν δίπλα στον γιο της, στο μεσαίο κάθισμα της σειράς 25, περιέγραψε τη στιγμή της αποκόλλησης σαν «έκρηξη βόμβας».

Η γυναίκα από το Oregon γύρισε και είδε το κάθισμα του γιου της να στρίβει προς τα πίσω προς την τρύπα, το προσκέφαλο του καθίσματος του σκίστηκε και χάθηκε στο κενό ενώ τα χέρια του γιου της τραντάχτηκαν προς τα πάνω.

«Αυτός και το κάθισμά του τραβήχτηκαν πίσω και προς το εξωτερικό του αεροπλάνου δηλαδή προς την κατεύθυνση της τρύπας. Άπλωσα και άρπαξα το σώμα του και τον τράβηξα προς το μέρος μου.

H γυναίκα, που είναι γύρω στα 50, δικηγόρος και πρώην δημοσιογράφος, ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της και να αναγνωριστεί μόνο με το όνομα Faye και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Μάλλον ήμουν τόσο γεμάτη με αδρεναλίνη όσο ποτέ στη ζωή μου. Είχα τα χέρια μου κάτω από το μπράτσο του, γαντζωμένα κάτω από τους ώμους του και τυλιγμένα γύρω από την πλάτη του. Δεν συνειδητοποίησα παρά μόνο μετά την πτήση ότι τα ρούχα του είχαν σκιστεί στο πάνω μέρος του σώματός του».

Όταν έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου κι ενώ μητέρα και γιος κρατιούνταν δυνατά ενώ δεν μπορούσαν καν να γυρίσουν το κεφάλι τους από τη δύναμη του αέρα, η γυναίκα που καθόταν δίπλα στην 50χρονη μητέρα, φρόντισε να βάλει τη μάσκα τόσο στη Faye όσο και στον γιο της.

alaska1.jpg

Το αγόρι φορούσε ένα μπλουζάκι και ένα αντιανεμικό πουλόβερ με λαιμόκοψη σε σχήμα V ενώ και τα δύο είχαν σχιστεί. Η μητέρα τη στιγμή εκείνη φοβήθηκε πως είναι πιθανό να αποκολληθεί και το παράθυρο στη δική τους σειρά καθισμάτων, αλλά σύντομα ο αέρας σταμάτησε να τραβά αντικείμενα και η ίδια προσπάθησε να λύσει τη ζώνη του παιδιού για να φύγουν σε άλλες θέσεις, ενώ εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε μια αεροσυνοδός η οποία είδε σοκαρισμένη την τρύπα. Η αεροσυνοδός βοήθησε τους τρεις επιβάτες να καθίσουν σε νέες θέσεις και η μητέρα εξηγεί:

«Ήμουν σε διαδικασία επιβίωσης, ήμουν τρομοκρατημένη, αλλά είμαι μητέρα και ο τρόμος ξεχνιέται όταν κοιτάς το παιδί σου και βλέπεις μια τρύπα σε ένα αεροπλάνο, σκέφτεσαι μόνο να βγάλεις ρο παιδί σου από εκεί. Δεν είμαι άνθρωπος της πίστης αλλά εκείνη τη στιγμή προσευχήθηκα, για όλους μας στο αεροπλάνο», τονίζει η Faye, η οποία έχασε τόσο η ίδια όσο και ο γιος της τα κινητά και το πορτοφόλι της.

Η μητέρα και ο γιος τραυματίστηκαν ελαφριά αλλά δεν πήγαν στο νοσοκομείο ενώ ο 15χρονος ήταν ήρεμος έχοντας τη μητέρα του δίπλα του. Η μητέρα μίλησε στην εφημερίδα The Seattle Times επειδή όπως τόνισε η εταιρία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του συμβάντος και το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν η πόρτα έφευγε τη στιγμή που το αεροπλάνο βρισκόταν σε μεγαλύτερο ύψος.