Πώς να αντιμετωπίσετε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Πώς να αντιμετωπίσετε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Γονείς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας δεν τα καθιστά προβληματικά. Αντιμετωπίστε τα.

Η έγκυρη αναγνώριση και η αποδοχή της οικογένειας για το παιδί που παρουσιάζει ΜΔ είναι το πιο σημαντικό εφόδιο στον σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής παρέμβασης. Η έγκαιρη ανίχνευση και πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική γιατί είναι εγγύηση για μια γρηγορότερη, καλύτερη και μονιμότερη εξέλιξη των παιδιών με ΜΔ. Στόχος της οικογένειας είναι να ενισχύσει την αίσθηση ικανότητας του παιδιού καθώς και την αίσθηση αυτάρκειας και προσωπικού έλεγχου που έχει το παιδί για ό,τι αφορά στη ζωή του. Προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω θα ήταν βοηθητικά για τους γονείς τα εξής:

  • Προσπαθήστε να διαμορφώσετε στο σπίτι ένα περιβάλλον στο οποίο το παιδί να μπορεί να βιώσει την επιτυχία. Το παιδί πρέπει να ενισχυθεί και να καταλάβει ότι έχει το ίδιο προσωπικά τον έλεγχο και την ευθύνη για την ζωή του. Οι γονείς είναι σημαντικό να δείχνουν στο παιδί την αποδοχή και την εκτίμηση τους, ενισχύοντας του την αυτοπεποίθησή και ενθαρρύνοντας την αυτονομία του. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί δίνοντας στο παιδί ευθύνες και έναν πιο συγκεκριμένο ρόλο.
  • Οι στόχοι και οι προσδοκίες που έχουμε για τα παιδιά με ΜΔ καλό θα ήταν να είναι ρεαλιστικοί και προσαρμοσμένοι στις ικανότητες του παιδιού. Και μην ξεχνάτε ότι δεν επιτρέπεται να γίνονται κανενός είδους συγκρίσεις.
  • Τα λάθη του και οι αποτυχίες του μπορούν να είναι αποδεκτές αλλά και ταυτόχρονα μια σημαντική ευκαιρία για μάθηση.
  • Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα-ρουτίνα (φαγητό, ύπνος, διάβασμα, ελεύθερος χρόνος) προκειμένου το παιδί να νιώθει ασφάλεια και να λειτουργεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να λέτε στα παιδιά σας τι να κάνουν, παρά τι να μην κάνουν.
  • Θέτουμε κανόνες που εφαρμόζονται με συνέπεια.
  • Τα παιδιά με ΜΔ χρειάζονται συχνότερη επιβράβευση για τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά τους ακόμα και όταν κάτι για εμάς είναι αυτονόητο (π.χ. κατάφερε να μείνει στην καρέκλα του για ΔΕΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ λεπτά).
  • Η επίδοση του παιδιού με ΜΔ στο σχολείο συνήθως δεν ικανοποιεί τους γονείς. Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί και αυστηροί με αυτά τα παιδιά. Ενισχύστε τα θετικά αποτελέσματα και σχεδιάστε σε συνεργασία με το παιδί πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών τους. Μην ξεχνάτε το παιδί ανταγωνίζεται τον εαυτό του και όχι τους άλλους.
  • Το να νιώθετε απογοητευμένοι και απελπισμένοι είναι κάτι πολύ φυσιολογικό αλλά καλό θα ήταν να αποφύγετε να εκφράζετε και να δείχνετε την απογοήτευσή σας στο παιδί.

Οι ΜΔ διαρκούν όσο και η ζωή του ατόμου, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της. Δεν συνιστάται να πάρετε τον ρόλο του εκπαιδευτή. Είναι σημαντικό να παραμείνετε στο ρόλο σας ως γονιός που δέχεται και αγαπάει το παιδί του με όλες του τις ιδιαιτερότητες. Η παραπομπή του παιδιού καθώς και των γονιών σε έναν ειδικό( λογοπεδικό, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό) είναι απαραίτητη προκειμένου να μάθουν να διαχειρίζονται τις δυσκολίες (μαθησιακές και συναισθηματικές) που αντιμετωπίζουν.

Τζέννη Τσερπέ
ψυχολόγος