Στρογγυλά, αμυγδαλωτά, ανοδικά: Ετοιμάσαμε έναν οδηγό για να προσδιορίσεις το σχήμα των ματιών σου

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Στρογγυλά, αμυγδαλωτά, ανοδικά: Ετοιμάσαμε έναν οδηγό για να προσδιορίσεις το σχήμα των ματιών σου

Μπορεί να νομίζεις ότι έχεις καθοδικά μάτια αλλά να κάνεις λάθος. Διάβασε τον πλήρη οδηγό μας με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και φυσικά tips για να κάνεις το τέλειο μακιγιάζ για τα δικά σου μάτια.

Στρογγυλά, αμυγδαλωτά, ανοδικά, καθοδικά, πυκνόφθαλμα, αραιόφθαλμα… Μέχρι να φτιάξω αυτόν τον οδηγό (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) πίστευα ότι έχω απλά αμυγδαλωτά μάτια. I wish! Τα μάτια μου τελικά είναι αμυγδαλωτά, αλλά και με πτώση βλεφάρου. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να κάνω το μακιγιάζ μου, αν έκανα. Ακόμα, αυτή η διαπίστωση εξηγεί το γιατί δεν μπορώ να κάνω γατίσιο eyeliner αλλά δεν μαζευτήκαμε εδώ για να γκρινιάξω.

Μαζευτήκαμε εδώ για να σε βοηθήσω να προσδιορίσεις και εσύ το σχήμα των ματιών σου. Βλέπεις, υπάρχουν 2 σχήματα: Τα στρογγυλά και τα αμυγδαλωτά. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το σχήμα και κατά συνέπεια το μακιγιάζ σου. Ρίξε μία ματιά στον παρακάτω πίνακα…

iso

Όπως βλέπεις, υπάρχουν μάτια αμυγδαλωτά, στρογγυλά και μονοβλέφαρα τα οποία δεν σε απασχολούν εκτός και αν έχεις κάποιο exotic ασιατικό blend στα γονίδιά σου. Τα μάτια σου όμως, μπορεί να είναι και ανοδικά ή καθοδικά. Μπορεί να είναι εξώφθαλμα, να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους (αραιόφθαλμα) ή να έχουν πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους (πυκνόφθαλμα).

Τέλος, μπορεί να έχουν –όπως και τα δικά μου- πτώση βλεφάρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι μίας κάποιας ηλικίας. Τα μάτια με πτώση βλεφάρου είναι τα hooded eyes και δεν ήθελα να τα γράψω… «κουκουλωτά», καταλαβαίνεις. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα προς ένα…

Τα στρογγυλά μάτια

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των στρογγυλών ματιών, είναι ότι το σύνολο του βλεφάρου είναι συνήθως ευδιάκριτο. Για να καταλάβεις αν έχεις όμως πράγματι στρογγυλά μάτια, θα ήθελα να κοιτάξεις ευθεία σε έναν καθρέφτη.

stroggila.jpg

Αν μπορείς να δεις το λευκό του ματιού πάνω ή κάτω από την ίριδα (το χρωματιστό μέρος του ματιού) τότε έχεις στρογγυλά μάτια. Και η Katy Perry έχει στρογγυλά μάτια.

55th Annual Country Music Awards - Arrivals

Katy Perry (AP Photo/Ed Rode)

Associated Press

Makeup tip: Αν θέλεις να κάνεις τα μάτια σου λιγότερο στρογγυλά, πέρνα ένα πιο έντονο χρώμα μόνο στο άνω βλέφαρο. Για το κάτω βλέφαρο, χρησιμοποίησε μια πιο απαλή σκιά ματιών ή μόνο μάσκαρα.

Τα αμυγδαλωτά μάτια

Εάν βλέπεις ένα μέρος –ή και ολόκληρο- του καπακιού του ματιού σου και η ίριδα δεν αφήνει κενό όταν πλησιάζει το άνω και κάτω βλέφαρο, τότε έχεις αμυγδαλωτά μάτια.

amigdalota.jpg

Επίσης, μπορείς να παρατηρήσεις αν τα μάτια σου μοιάζουν με αμύγδαλο αλλά ήθελα να κάνω μία πιο fancy, τεχνική περιγραφή. H Gigi Hadid έχει πολύ χαρακτηριστικά αμυγδαλωτά μάτια.

NY Premiere of HBO's

Gigi Hadid (Evan Agostini/Invision/AP)

©2018 Evan Agostini

Makeup tip: Ένα καλό τρικ είναι να τραβάς το μακιγιάζ (τη σκιά ή το μολύβι ή το eyeliner) λίγο πιο μακριά από την εξωτερική γωνία για να δίνεις ένα πιο γατίσιο εφέ. Γενικά ωστόσο, τα αμυγδαλωτά μάτια, είναι τα πιο ευέλικτα.

Τα μάτια με πτώση βλεφάρου

Τα μάτια με πτώση βλεφάρου λέγονται έτσι εξαιτίας της «κουκούλας» που δημιουργείται πάνω από το ίδιο το μάτι κάτω από το κόκαλο του φρυδιού. Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχει εκεί επιπλέον δέρμα ή και κάποια χαλάρωση.

koukoula.jpg

Σε καμία περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μάτια με πτώση βλεφάρου είναι ενδεικτικά της ηλικίας μίας γυναίκας. H Blake Lively για παράδειγμα, έχει μάτια με πτώση βλεφάρου.

Blake Lively (Taylor Jewell/Invision/AP)

Makeup tip: Η καλύτερη επιλογή είναι να εφαρμόσεις μία ματ σκιά από τη γραμμή των βλεφαρίδων μέχρι την πτυχή, σχεδόν μέχρι το κόκκαλο των φρυδιών. Αυτό θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του βάθους, κάτι που λείπει από τα συγκεκριμένα μάτια.

Τα μονοβλέφαρα μάτια

Αν –όταν έχεις ανοιχτά τα μάτια σου- δεν φαίνεται καθόλου το καπάκι του ματιού ή το σημείο που το βλέφαρό σου συναντά το δέρμα κάτω από το φρύδι σου, και αν το σχήμα του βλεφάρου σου τείνει να είναι πιο επίπεδο, τότε έχεις μονοβλέφαρα μάτια. Τα μονοβλέφαρα μάτια είναι τα πιο oriental, exotic, Ασιατικά σχήματα που δεν συναντάμε συχνά στην δική μας χώρα αλλά τα οποία λατρεύω #justsayin’.

Makeup tip: Για τα μονοβλέφαρα μάτια, το πιο κολακευτικό μακιγιάζ είναι όταν η σκιά κάνει blend προς τα έξω, ακολουθώντας την κατεύθυνση της γραμμής των κάτω βλεφαρίδων.

Τα ανοδικά μάτια

Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσδιορίσεις αν έχεις ανοδικά μάτια, είναι να κρατήσεις ένα μολύβι ή ένα ίσιο αντικείμενο, παράλληλα με τα φρύδια σου, ακριβώς στο ύψος της εσωτερικής γωνίας του ματιού σου.

anodika.jpg

Αν η εξωτερική γωνία του ματιού σου είναι πάνω από την ευθεία που έχεις δημιουργήσει, τότε έχεις ανοδικά μάτια. H Kendall Jenner είναι μία γυναίκα με ανοδικά μάτια.

Harper's Bazaar Icons 2018

Kendall Jenner (Charles Sykes/Invision/AP)

Makeup tip: Δεδομένου ότι αυτά τα μάτια έχουν εφέ lift, είναι τέλειο το να τονίσεις το συγκεκριμένο ατού. Για να το τονίσεις, ακολούθησε τη φυσική επάνω και κάτω γραμμή των βλεφαρίδων με τη σκιά ματιών ή το μολύβι σου.

Τα καθοδικά μάτια

Αν κάνεις το ίδιο ακριβώς και παρατηρήσεις ότι, η εξωτερική γωνία του ματιού σου, βρίσκεται κάτω από την ευθεία που έχεις σαν οδηγό, τότε έχεις καθοδικά μάτια.

kathodika.jpg

Και να θυμάσαι, για να γίνει σωστά αυτό το τεστ, θα πρέπει να κοιτάζεις ευθεία στον καθρέφτη, χωρίς το κεφάλι σου να έχει κλίση προς τα επάνω ή προς τα κάτω. Καθοδικά μάτια έχει και η Anne Hathaway.

2015 MET Museum Costume Institute Benefit Gala

Anne Hathaway (Charles Sykes/Invision/AP)

Makeup tip: Για να αντισταθμίσεις την καθοδική πορεία των ματιών σου, θα πρέπει να δημιουργείς έντονη σκίαση με φορά προς τα επάνω, στην εξωτερική γωνία ή να κάνεις μία γραμμή eyeliner με περισσότερο πάχος στην εξωτερική γωνία και φορά προς τα επάνω.

Τα πυκνόφθαλμα μάτια

Τα πυκνόφθαλμα μάτια μπορεί να είναι στρογγυλά ή αμυγδαλωτά, ανοδικά ή καθοδικά. Αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι ότι η απόσταση μεταξύ τους είναι ορατά μικρότερη από το κανονικό. H Sarah Jessica Parker είναι ένα παράδειγμα γυναίκας με πυκνόφθαλμα μάτια.

Sarah Jessica Parker

Makeup tip: Για να δημιουργήσεις μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στα μάτια σου, προτίμησε τα ανοιχτότερα χρώματα στην εσωτερική γωνία και ξεκίνα να επιλέγεις σταδιακά πιο σκούρα καθώς προχωράς προς την εξωτερική γωνία.

Τα αραιόφθαλμα μάτια

Όπως και τα πυκνόφθαλμα, τα αραιόφθαλμα μάτια μπορεί να είναι στρογγυλά ή αμυγδαλωτά, ανοδικά ή καθοδικά, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, η απόσταση μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από το κανονικό. Η Anya Taylor Joy είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αραιόφθαλμων ματιών.

LA Premiere of

Anya Taylor-Joy (Jordan Strauss/Invision/AP)

Invision

Makeup tip: Στόχος συνήθως είναι να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι τα μάτια είναι πιο κοντά μεταξύ τους από ότι στην πραγματικότητα. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να χρησιμοποιήσεις πιο σκούρες αποχρώσεις στην εσωτερική γωνία και πιο ανοιχτά χρώματα στην εξωτερική.

Τα εξώφθαλμα μάτια

Η λέξη μπορεί να σου φαίνεται αστεία αλλά είναι αυτή που τα χαρακτηρίζει. Τα εξώφθαλμα μάτια δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα, και προεξέχουν, είναι έντονα επάνω στο πρόσωπο. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Amanda Seyfried.

South Korea Amanda Seyfried

Amanda Seyfried (AP Photo/Lee Jin-man)

Makeup tip: Για να μην τονίσεις περισσότερο τον όγκο των ματιών σου, προσπάθησε να αποφύγεις τις ιριδίζουσες ή λαμπερές σκιές. Οι ματ σκιές θα σου δώσουν ένταση αλλά δεν θα τονίσουν τον όγκο.