5 εναλλακτικοί τρόποι για να μυρίζει το σπίτι σου τέλεια τα Χριστούγεννα

Γεωργία Βλαχοπούλου
5 εναλλακτικοί τρόποι για να μυρίζει το σπίτι σου τέλεια τα Χριστούγεννα

Αν δεν είσαι φαν των αρωματικών χώρου, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να μυρίζει το σπίτι σου όμορφα όταν υποδεχτείς τους καλεσμένους σου.

Kαι σε ποιον δεν αρέσει να μπαίνει, γυρνώντας από μια κουραστική μέρα, σε ένα σπίτι που μυρίζει όμορφα. Όπως ίσως έχεις προσέξει τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα διάφορα αρωματικά χώρου, όπως και τα αρωματικά κεριά ενώ όσον αφορά τη διακόσμηση όλο και περισσότεροι δημιουργούν στα σπίτια τους μικρές γωνιές που πέρα από μικρά διακοσμητικά τοποθετούν και τέτοιου είδους προϊόντα.

pexels-leyla-kilic-18073934.jpg

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές τα αρωματικά χώρου του εμπορίου μπορεί να περιέχουν αμφισβητήσιμες χημικές ουσίες. Γι' αυτό ίσως έχεις και γνωστούς που να τους ενοχλεί στην αναπνοή τους ένα τέτοιο προϊόν. Από την άλλη η τιμή τους έχει αρχίσει να αυξάνεται καθώς έχει αυξηθεί η ζήτησή τους, ενώ όλο και πιο πολλοί αναζητούν συνεχώς νέες «μυρωδιές» για να αρωματίσουν τον χώρο τους.

Και θα μου πεις πώς αλλιώς να κάνω το σπίτι μου να μυρίζει όμορφα αν δεν αγοράσω κάποιο αρωματικό χώρου; Κι όμως μπορείς να κάνεις τον χώρο σου να μυρίζει τέλεια με φυσικούς, εναλλακτικούς και πιο οικονομικούς τρόπους.

Φτιάξε simmer pot

«Simmer pot» σημαίνει κατσαρόλα που σιγοβράζει. Στην ουσία βάζεις σε μια κατσαρόλα που έχει νερό και σιγοβράζει διάφορα φυσικά αρωματικά, όπως για παράδειγμα φέτες μήλου, sticks κανέλας, δεντρολίβανο και διάφορους άλλους συνδυασμούς έτσι ώστε, έχοντας αφήσει ανοιχτό το καπάκι της οι μυρωδιές να «ξεχυθούν» σε όλο το σπίτι. Έχοντας την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Φυσικά ανά κάποια διαστήματα θα πρέπει να ελέγχεις την κατσαρόλα - αφού θα είναι σε ανοιχτό μάτι - και να προσθέτεις νερό αν έχει εξατμιστεί αυτό που υπήρχε.

Χρησιμοποίησε λεμόνια

Το λεμόνι (και το lime) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν αρωματικό χώρου, μιας και η μυρωδιά του δίνει σε όλους μας την αίσθηση της φρεσκάδας και της καθαριότητας. Υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε μπορείς να βάλεις φέτες λεμονιού σε μια κατσαρόλα που σιγοβράζει, όπως στο προηγούμενο παράδειγμα είτε μπορείς να φτιάξεις ένα φυσικό αρωματικό χώρου. Για τη δεύτερη επιλογή θα πρέπει να πάρεις ένα λεμόνι ή lime, να το χαράξεις ώστε να ανοίξει στα τέσσερα, όπως φαίνεται στο βίντεο και στο εσωτερικό του να βάλεις είτε μια κουταλιά της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι και μια κουταλιά λευκό ξύδι είτε μια κουταλιά της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι και μια κουταλιά της σούπας από το αγαπημένο σου μαλακτικό ρούχων ή κάποιο αιθέριο έλαιο. Και voila έτοιμο το αρωματικό χώρου!

Φτιάξε το δικό σου αρωματικό με sticks κανέλας

Η πιο γνωστή μυρωδιά για τα Χριστούγεννα είναι αυτή της κανέλας. Από τα μπισκότα μέχρι τα φαγητά, η κουζίνα πάντα των περισσότερων νοικοκυριών έχει το χαρακτηριστικό άρωμα της κανέλας κάθε χρόνο στις γιορτές. Βέβαια, αν είσαι fan της κανέλας και θες αυτή η μυρωδιά να μην «φύγει» καθόλου από το σπίτι σου όλη τη χρονιά, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου αρωματικό χώρου χρησιμοποιώντας τα ξυλάκια της κανέλας που μπορεί να σου έχουν περισσέψει από τη μαγειρική.

Έτσι, μπορείς να τα βάλεις σε μια simmer pot, όπως στο πρώτο παράδειγμα που δείξαμε πιο πάνω, ή μπορείς να βάλεις σε ένα γυάλινο βαζάκι αρκετό χοντρό αλάτι, στο κέντρο ένα ξυλάκι κανέλας, λίγο γαρύφαλλο και μια δόση από το αγαπημένο σου μαλακτικό ή κάποιο αιθέριο έλαιο. Τελειώνοντας κάψε λίγο την άκρη της κανέλας με έναν αναπτήρα και θα είσαι έτοιμη να αρωματίσεις, όποιον χώρο θες.

Φτιάξε τα δικά σου potpourri

Ναι μπορείς να βρεις και στο εμπόριο potpourri, δηλαδή τα διάφορα αρωματικά φυλλαράκια, ξυλάκια, λουλουδάκια που βάζουμε σε μεγάλα μπολ ή πιατέλες, συνήθως στο σαλόνι ή την τραπεζαρία μας. Αλλά γιατί να πληρώσεις για κάτι που μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα και μόνη σου προσθέτοντας πράγματα και μυρωδιές που σου αρέσουν.

Αρχικά αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να μαζέψεις ξυλάκια, κουκουνάρια, και μερικά φύλλα. Στη συνέχεια, μπορείς να προσθέσεις και κάποιες φέτες από κάποιο αρωματικό φρούτο όπως το πορτοκάλι ή το μήλο. Για να αποξηράνεις τα συγκεκριμένα φρούτα και να γίνουν μέρος των potpourri σου θα πρέπει να τα κόψεις σε στρογγυλές, λεπτές φέτες και να τα βάλεις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2 ώρες. Θα πρέπει να θυμάσαι να ελέγχεις τις φετούλες αυτές ανά μισή ώρα. Τελειώνοντας και με αυτό το κομμάτι προσθέτεις σε ένα μεγάλο πλαστικό σακουλάκι τα ξυλαράκια, τα κουκουνάρια και ό,τι είχες μαζέψει από τη φύση μαζί με τις αποξηραμένες φέτες από τα φρούτα και να προσθέσεις λίγη ποσότητα από όποιο αιθέριο έλαιο προτιμάς, ώστε να μυρίζουν ανάλογα. Τα ανακατέβεις για λίγο στο σακουλάκι και στη συνέχεια είναι έτοιμα να τα τοποθετήσεις όπου εσύ θες για να μυρίσει ωραία ο χώρος σου.

Φτιάξε το δικό σου «smudge stick»

Τα «smudge sticks» χρησιμοποιούνται από διάφορα άτομα για να εξαγνίσουν συνήθως την αρνητική ενέργεια που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι τους, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν αρωματικά χώρου. Στην ουσία πρόκειται για ματσάκια με διάφορα φυτά, βότανα ή λουλούδια τυλιγμένα πολύ σφιχτά με ένα σκοινάκι τα οποία ανάβεις λίγο με τον αναπτήρα για να αρχίσουν να σιγοκαίγονται. Μπορείς δηλαδή πολύ εύκολα να πάρεις ένα μικρό ματσάκι δεντρολίβανο και να το δέσεις σφιχτά με ένα σκοινάκι και να το κάψεις λίγο για να αρχίσει να μυρίζει, περιφέροντάς το σε όποιο δωμάτιο θες.