Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της - Εδώ μπαίνει η τελεία - Αυτό είναι

Κατερίνα Ιωακείμ
Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της - Εδώ μπαίνει η τελεία - Αυτό είναι

Όσο δημιουργούμε post ενδυνάμωσης των γυναικών διανθισμένα με τσιτάτα του τύπου "δεν είχε δώσει δικαιώματα" και άλλα εξοργιστικά, θα σπρώχνουμε απλά το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η Γαρυφαλιά και η Καρολάιν δολοφονήθηκαν. Δεκάδες γυναίκες που κακοποιούνται από τους συντρόφους τους σε χρειάζονται. Για να γλιτώσουν. Άκου, κοίτα, μίλα καθαρά. 

Καρολάιν και Γαρυφαλλιά. Γλυκά Νερά και Φολέγανδρος. Δυο γυναίκες δολοφονήθηκαν. Δύο καθ' ομολογίαν δράστες. Οι σύντροφοί τους. Οι υποθέσεις τους ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στα media, στα feeds των socials και στα chat rooms φέρνοντας στην επιφάνεια ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα: Γυναίκες παγιδευμένες σε τοξικές σχέσεις, σύντροφοι χειριστικών ανθρώπων, θύματα συμπεριφορών που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Και ποιος τον άκουσε;

Τα πρώτα ρεπορτάζ για τα φονικά μετά την ομολογία των δραστών περιείχαν εκφράσεις μαχαιριά στην καρδιά μας. Και τοποθετήσεις φίλων, συγγενών, ειδικών που έστριβαν το μαχαίρι στην πληγή.

Όχι αγαπητοί μου. ΟΧΙ. Δεν έχει σημασία αν η γυναίκα "δεν είχε δώσει δικαιώματα", αν έμενε με τους γονείς της πριν πέσει στα χέρiα του δράστη, αν ήταν "καλό κορίτσι". Δεν έχω ανάγκη αυτή τη στιγμή να σε δω να κουνάς το δάχτυλο υποδεικνύοντάς μου να μεγαλώσω ένα αγόρι που θα σέβεται τις γυναίκες. Δεν θέλω να διαβάσω πως τράβηξε το χειρόφρενο κατά λάθος, τον εκνεύρισε και την πέταξε στα βράχια, ήθελε να τον χωρίσει, τον υποτιμούσε, έβγαζε γλώσσα και του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. ΟΧΙ.

Πάρε βαθιά ανάσα. Δες το φονικό. Ξανά. Πάρε βαθιά ανάσα. Και τώρα σκέψου.

Ένας άνθρωπος όταν ερωτεύεται και μπαίνει σε μια σχέση δεν έχει καθαρή κρίση. Θολώνει η λογική του. Βλέπει τα σημάδια μπροστά του και τα αγνοεί, εφευρίσκει δικαιολογίες, τα προσπερνά, κάνει τα στραβά μάτια. Και βουλιάζει ολοένα και περισσότερο μέσα στην τοξική σχέση μέχρι να νιώσει παντελώς ανίσχυρος, απόλυτα υπαίτιος για ό τι του συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή που διαβάζεις και γνέφεις καταφατικά, χιλιάδες γυναίκες κινδυνεύουν.

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ψυχολογία της μάζας, o δολοφόνος και ο σκύλος που οδήγησε στην εξιχνίαση!



Κινδυνεύουν από το τραπεζάκι στο σαλόνι με τις αιχμηρές γωνίες, από την γωνία του τοίχου, από το αντικείμενο που θα πέσει όταν πεταχτούν με δύναμη πάνω στο έπιπλο, από την πέτρα στο δρόμο που θα βρει το πρόσωπό τους στην πτώση, από τα βράχια που θα κατρακυλήσουν όταν τις σπρώξει. Μπορεί να είναι καλά κορίτσια. Μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι ευγενικές, γλυκές και χαριτωμένες. Μπορεί να βρίζουν, να είναι κυκλοθυμικές, μοχθηρές και πονηρές. Ε και;

Πάρε βαθιά ανάσα. Δες το φονικό. Ξανά. Πάρε βαθιά ανάσα. Και τώρα σκέψου.

Μια μητέρα δίνει τις καλύτερες συμβουλές στο αγόρι της. Να μεγαλώσει και να σέβεται τις γυναίκες. Να τις αγαπάει. Να τις φροντίζει. Να τις προστατεύει. Το παιδί το βράδυ θα κρυφτεί κάτι από το κατουρημένο στρώμα του, θα κλείσει τα αυτιά του να μην ακούει. Καυγάδες, κακοποίηση, πίεση και καταπίεση. Μάντεψε τι έχει περισσότερη σημασία να νιώσει ένα παιδί από μια μητέρα και έναν πατέρα. Μάντεψε πότε θα προτιμήσει το χαστούκι από το επιχείρημα. Μάντεψε πότε θα εκφράσει την αγάπη του σε μια γυναίκα χωρίς να την πονέσει.

Μήπως αντί να δίνουμε συμβουλές και να εκφράζουμε την οργή μας, να ανοίξουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας;



Εμείς οι απ' έξω, οι μητέρες, οι φίλες, οι θείες, οι γιαγιάδες, οι συνάδελφοι, εγώ κι εσύ, πρέπει να ανοίξουμε τα αυτιά μας, τα μάτια μας και την αγκαλιά μας.

Το πρόσωπο που βιώνει το πρόβλημα, το πρόσωπο που έχει βιώματα που το σπρώχνουν στο πρόβλημα πολλές φορές δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Δεν το βλέπει καν. Κάνει πως δεν το βλέπει. Δεν νιώθει αρκετά δυνατό να το τελειώσει, να βάλει τελεία, να κάνει το βήμα που χρειάζεται για να απομακρυνθεί, να κλείσει την πόρτα.

Τα σημάδια όμως υπάρχουν. Και τα βλέπεις. Εσύ ο απ' έξω τα βλέπεις. Αν πιστεύεις ότι κάποιος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια τοξική σχέση μίλησέ του. Αν δεν θέλει να ακούσει τότε μίλα εσύ σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει.

Μη φοβάσαι ότι θα σου θυμώσει και θα χαλάσει η σχέση σας. Μη φοβάσαι να αναμειχθείς.

Αν μιλήσουμε όλοι, η φωνή θα ακουστεί. Αν κάνουμε όλοι κάτι, ίσως η πράξη αποφευχθεί.

Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να κλείσουμε τα μάτια μας. Ή τα αυτιά μας. Είναι σπουδαίο να θυμόμαστε πως ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Είναι αλήθεια ότι μια στιγμή στον χρόνο αρκεί ώστε ένα "δεν πρόλαβα" να στοιχειώνει τον ύπνο μας για πάντα.

Είναι σημαντικό να προλάβουμε τον τσακωμό πριν φτάσει στη σπρωξιά. Ο έρωτας είναι τυφλός μόνο για εκείνον που ερωτεύεται. Όλοι οι άλλοι βλέπουμε.

#δεν_ειμαστε_μονες