Η Ειρήνη Κολιδά «ζωγραφίζει» τις πληγές και γίνεται φωνή ελπίδας για τις κακοποιημένες γυναίκες

Πατούλια Κατερίνα
Η Ειρήνη Κολιδά «ζωγραφίζει» τις πληγές και γίνεται φωνή ελπίδας για τις κακοποιημένες γυναίκες

Η Ειρήνη Κολιδά μας μιλάει για την έκθεση ζωγραφικής που εγκανιάζει την Παρασκευή 9/6/2023 με τίτλο «Ζωγραφίζοντας τις πληγές» και στέλνει μήνυμα ενδυνάμωσης στις γυναίκες που έχουν βιώσει την κακοποίηση. «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα αν σταθούμε η μία δίπλα στην άλλη», λέει στο Queen.gr και κάνει πράξη τα εμψυχωτικά της λόγια.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η αγάπη της Ειρήνης Κολιδά για τη ζωγραφική μετουσιώθηκε σε έναν σκοπό: να ζωγραφίσει τις πληγές. Τις «πληγές» που μπορεί να έχει μία γυναίκα, αλλά δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ξεπεράσει. Εμπνευσμένη η ίδια από τα δικά της βιώματα αλλά και από τις αφηγήσεις γυναικών που έχουν υποστεί βία, λεκτική και σωματική, βρήκε τον τρόπο να εκφραστεί μέσα από χρώματα και λέξεις για όσες αισθάνονται λίγες και μικρές, αδύναμες και συρρικνωμένες μπροστά σε μία κακοποιητική συμπεριφορά.

Αποτέλεσμα; 31 έργα δια χειρός της Ειρήνης που θα δούμε στην έκθεση «Ζωγραφίζοντας τις πληγές» στο θέατρο Βέμπο στη Βούλα στις 9 και 10 Ιουνίου 2023.

https://www.instagram.com/p/CtI99DlA6YW

Δύο ημέρες πριν τα εγκαίνια τις έκθεσης της Ειρήνης, στις 20.00 το απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιουνίου 2023, μιλήσαμε μαζί της για το ερέθισμα που την έκανε να προχωρήσει στην έκθεση αυτή. Η ίδια μας εξήγησε:

«Η ζωγραφική λειτουργεί πάντα αγχολυτικά και με βοηθάει αυτό το συναίσθημα που έχω εσωτερικά να το εξωτερικεύω, να το γενικεύσω και να το κάνω κάτι χαρούμενο. Βλέποντας το αποτέλεσμα καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνω δεν είναι μόνο μία καλλιτεχνική έκφραση, είναι ο τρόπος μου να διαλύω τις αρνητικές σκέψεις. Κι επειδή γράφω και ποιήματα, έχω καταλάβει πως αυτή η δημιουργική απασχόληση έρχεται μετά από ένα ερέθισμα που έχεις βιώσει ο ίδιος ή το βλέπεις γύρω σου» εξηγεί η δημιουργός.

Έχω βιώσει κι εγώ κακοποιητικές συμπεριφορές στην προσωπική μου ζωή αλλά έχω επηρεαστεί και ευαισθητοποιηθεί και από όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και παγκόσμια.

https://www.instagram.com/p/CtGfe-kgMRO

«Τους τελευταίους έξι μήνες άρχισα να ζωγραφίζω με κόκκινο και μαύρο, δύο χρώματα πολύ έντονα και σιγά σιγά βγαίνει η ελπίδα και η χαρά στην επιφάνεια του καμβά. Και αυτό είναι το μήνυμά μας, πως ό,τι συμβαίνει πρέπει να το βγάζουμε, γιατί μέσα από κάτι που αγαπάς πολύ, μπορείς να ξεπεράσεις οποιαδήποτε δυσκολία ή δοκιμασία», τονίζει η Ειρήνη, εξηγώντας πως οι πίνακες θα εκτεθούν με βάση τη χρονολογική σειρά που δημιουργήθηκαν και από τα δύο σκληρά χρώματα - κόκκινο και μαύρο- θα φτάσουμε στο φως και στην ελπίδα.

https://www.instagram.com/p/CtLsOffAntU

Painting with a purpose

«Προσπάθησα μέσα από αυτήν την έκθεση να υπάρχει και το φιλανθρωπικό στοιχείο και μέρος των εσόδων θα δοθεί σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με την κακοποίηση των γυναικών, ώστε να ενισχυθεί η δράση του», εξηγεί η Ειρήνη για το project αυτό όπου τα δάκρυα που χύθηκαν «μεταμορφώθηκαν» σε μπογιές, μπήκαν πάνω σε καμβάδες και δημιούργησαν εικόνες με φωνές.

https://www.instagram.com/p/CsX2RDzohu_

«Η χαρά μου είναι τεράστια και τα συναισθήματα πολλά. Πώς να μην χαίρομαι όταν στα 41 μου αισθάνομαι ότι έχω εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των ονείρων μου. Πώς να μην χαίρομαι όταν λαμβάνω τόση αγάπη και στήριξη ό,τι και εάν κάνω», είχε πει η Ειρήνη Κολιδά πρόσφατα στο προφίλ της στο Instagram.

Λίγα λόγια για την έκθεση

«Εντόνως επηρεασμένες από την μάστιγα των κακοποιημένων γυναικών, νιώθουμε το σκούντημα της σιωπής να μας ωθεί προς το κενό, όπου εκεί τα σώματα δεν έχουν ψυχές και οι καρδιές δεν έχουν φωνές», γράφει το δελτίο τύπου της έκθεσης αναλύωντας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις δυνατές εικόνες που θα δουν όσοι την παρακολουθήσουν.

Με ειρήνη ψυχής και ελπίδα φωνής σταθήκαμε απέναντι σε αυτό το κακό, για να βάλουμε κι εμείς, το δικό μας μικρό λιθαράκι.


Ιnfo:

Πότε: 20.00, Παρασκευή 09|06
Πού: Θέατρο Σοφία Βέμπο στη Βούλα