Η χάρτινη σακούλα είναι το μυστικό για να διατηρηθούν αναλλοίωτες οι πατάτες

Η χάρτινη σακούλα είναι το μυστικό για να διατηρηθούν αναλλοίωτες οι πατάτες

Όλα τα tips για να είναι οι πατάτες σου πάντα φρέσκες για μήνες.

Η πατάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα τρόφιμα παγκοσμίως. Θεωρείται ανθεκτικό λαχανικό και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι ή στο καλάθι.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι πως οι πατάτες που αγοράζουμε από το super market δεν είναι φρέσκιες κι έχουν περάσει από πολλές διαδρομές και πολλά ψυγεία μέχρι να καταλήξουν στην κουζίνα μας. Σαν αποτέλεσμα χαλάνε πολύ γρήγορα και έτσι εμείς πετάμε αδίκως το προϊόν χωρίς να προλάβουμε να το αξιοποιήσουμε.

Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι το μυστικό για λευκά και μυρωδάτα ρούχα

Η σωστή αποθήκευση

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μερικά εύκολα και αποτελεσματικά μυστικά για να αποθηκεύσουμε σωστά τις πατάτες και να τις διατηρήσουμε αναλλοίωτες για περισσότερο από δύο μήνες.

Το no1 tip είναι να τοποθετήσουμε τις πατάτες σε πάνινες ή χάρτινες ή σακούλες και να τις βάλουμε σε ένα ντουλάπι μακριά από τον ήλιο. Οι πλαστικές σακούλες δεν είναι καλή επιλογή αφού οι πατάτες δεν θα «αναπνέουν» και θα χαλάσουν άμεσα.

Μην επιχειρήσεις να φυλάξεις τις πατάτες στο ψυγείο γιατί το φως και η υγρασία του θα τις χαλάσουν σε χρόνο Dt. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να τις διατηρήσεις σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος. Όταν οι πατάτες εκτίθενται στο ηλιακό φως, παράγεται μια τοξική ένωση που ονομάζεται σολανίνη.

Extra tip: Μην βάζεις ποτέ τις πατάτες δίπλα στα κρεμμύδια αν δεν θες να χαλάσουν. Τα κρεμμύδια είναι περισσότερο υγρά από τις πατάτες και ανήκουν στα λαχανικά που εκπέμπουν αιθυλένιο το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και επομένως κάνει τις πατάτες να σαπίζουν ποιο γρήγορα.

Η απόλυτη συνταγή για ψητές πατάτες στον φούρνο

Υλικά: 1 κιλό πατάτες
2 λεμόνια
1 1/2 λίτρο νερό
1-2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
2 σκ. σκόρδο
70 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βάζουμε στον φούρνο το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να κάψει. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε 4 κομμάτια αλλιώς εάν ειναι μικρές σε 2-3 κομμάτια.

Χαράζουμε με το μαχαίρι κάθε κομμάτι πατάτας σε 2-3 σημεία. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό από 2 λεμόνια, ολόκληρα τα λεμόνια, αλάτι και 1 ½ λίτρο νερό. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει το νερό περιμένουμε 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Μόλις είναι έτοιμες στραγγίζουμε κατευθείαν τις πατάτες σε ενα σουρωτήρι για να αφυδατωθούν.
Αφαιρούμε τα λεμόνια και περιμένουμε 5 λεπτά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία από τις πατάτες.

Σε ένα μπόλ βάζουμε τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες, την πάπρικα, το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι. Κουνάμε το μπολ για να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε γρήγορα μέσα τις πατάτες. Τις απλώνουμε και βάζουμε κατευθείαν το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Γυρίζουμε τις πατάτες κάθε 10 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε απο τον φούρνο και σερβίρουμε.

Πηγή κεντρικής: pexels.com