Οι καλοί τρόποι στον σερβιτόρο, η ευγένεια στο ασανσέρ και άλλες λεπτομέρειες καλής συμπεριφοράς

Οι καλοί τρόποι στον σερβιτόρο, η ευγένεια στο ασανσέρ και άλλες λεπτομέρειες καλής συμπεριφοράς
Pexels

Απαράδεκτα αλλά και πιο soft λάθη που γίνονται στην καθημερινότητα και που πολλές φορές μπορεί να μην τα αντιλαμβάνεται καν αυτός που τα κάνει. 

Οι καλοί τρόποι ενός ατόμου φαίνονται αμέσως. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δείχνουν σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και κυρίως στον εαυτό μας. Μη ξεχνάμε πως σε μια φιλική συνάντηση, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά ή σε ένα ραντεβού, το πώς θα πλασάρουμε τον εαυτό μας είναι επίσης «μέλη της ίδιας οικογένειας» που έχουν να κάνουν με το πώς φαινόμαστε και τι έχουμε να πούμε.

Σαφέστατα, κάποιοι από εμάς, πολλές φορές είμαστε πιο «χύμα» ενώ άλλες φορές κάτι που σε εμάς φαίνεται ΟΚ σε κάποιον άλλον μπορεί να μην είναι. Πάντως, όλοι μας συμφωνούμε πως το να ασχολούμαστε για παράδειγμα με το κινητό ενώ είμαστε σε συνάντηση επαγγελματική/προσωπική είναι άκρως άκομψο και μας αδικεί.

Παρακάτω, θα δεις κάποια απαράδεκτα αλλά και πιο soft λάθη που γίνονται στην καθημερινότητα και που πολλές φορές μπορεί να μην τα αντιλαμβάνεται καν αυτός που τα κάνει.

Οι top 40 λόγοι που 1 στους 2 ενήλικες ξενερώνει & χωρίζει: Από την άσχημη μυρωδιά έως το Instagram

Μην βάζεις τα προσωπικά σου αντικείμενα σε κοινή θέα στο τραπέζι

Ένα τραπέζι σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ δεν είναι χώρος αποθήκευσης προσωπικών αντικειμένων. Γυαλιά ηλίου, κλειδιά, κινητό δεν πρέπει να βρίσκονται πάνω σε ένα τραπέζι τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και ως προς τη βοήθεια των ανθρώπων που μας εξυπηρετούν και δουλεύουν στην εστίαση. Αν τώρα θέλουμε να μιλάμε και περί κομψότητας, τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αφαιρούνται όταν κάποιος βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, εκτός εάν έχει κάποια ιατρική πάθηση.

Μην κάνεις χειρονομίες ενώ τρως

Όταν βρίσκεσαι στο τραπέζι προκειμένου να φας, μην «παίζεις» με τα σκεύη, ειδικά αν υπάρχει φαγητό πάνω τους. Κομμάτια του γεύματός σου μπορεί να λερώσουν όσους κάθονται δίπλα σου και φυσικά μπορεί να λερωθείς κι εσύ. Επίσης, το ίδιο άβολο είναι να μιλάς ενώ τρως αλλά και ο ήχος που μπορεί να κάνεις όταν μασάς έντονα και με ανοιχτό στόμα. Το ίδιο άκομψο είναι να παίρνεις φαγητό από πιάτο της παρέας σου. Όσο κι αν σου λένε «και βέβαια να πάρεις», από μέσα τους δυσανασχετούν στη συντριπτική πλειοψηφία.

Πρέπει να κάνεις σχέση με κάποιον μόνο και μόνο για να ξεπεράσεις τον πρώην σου;

Μην καλείς τον σερβιτόρο φωναχτά και με έντονα νοήματα

Για να τραβήξεις την προσοχή ενός σερβιτόρου, απλώς κοίταξέ τον και σήκωσε διακριτικά μερικά δάχτυλα προς τα πάνω. Το κυριότερο είναι να μην το κάνεις πολύ δυνατά και επιδεικτικά, τραβώντας έτσι τα βλέμματα όλου του μαγαζιού προς το μέρος σου. Η γενικότερη συμπεριφορά μας στους ανθρώπους που δουλεύουν στην εστίαση είναι καθρέφτης του εαυτού μας.

Μην στέκεσαι στην είσοδο του ανελκυστήρα

Ακόμα κι αν έχεις καθυστερήσει, μην βιαστείς να μπεις στο ασανσέρ μόλις φτάσει γιατί μπορεί να εμποδίσεις τους ανθρώπους που βγαίνουν από αυτό. Για τον ίδιο λόγο, μην στέκεσαι μπροστά από τις πόρτες του ανελκυστήρα όταν περιμένεις. Πριν μπεις, ελέγξε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για εσένα χωρίς να χρειαστεί να νιώσει κάποιος άβολα. Το ίδιο φυσικά πρέπει να συμβαίνει και με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς- ένα μεγάλο πονεμένο κεφάλαιο.

Οι top 40 λόγοι που 1 στους 2 ενήλικες ξενερώνει & χωρίζει: Από την άσχημη μυρωδιά έως το Instagram

Κάτσε σωστά

Η καθιστή στάση σου είναι πολύ σημαντική. Σταύρωσε τα πόδια σου στους αστραγάλους και τοποθέτησέ τα σε ελαφριά γωνία. Προσπάθησε τα δάχτυλα των ποδιών και τα γόνατά σου να σχηματίσουν μια ευθεία γραμμή. Βεβαιώσου ότι η πλάτη σου είναι ίσια και οι ώμοι σου είναι ανοιχτοί. Προσπάθησε να απομακρύνεις την ένταση από το σώμα σου για να φαίνεσαι πιο χαλαρή και όχι ότι είσαι αγχωμένη ή ότι βαριέσαι.

Μην μιλάς στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης

Όταν συναντάς κάποιον, φρόντισε να θέσεις το τηλέφωνό σου σε αθόρυβη λειτουργία. Εάν περιμένεις μια σημαντική κλήση, προειδοποίησε την παρέα σου ή τα άτομα με τα οποία αλληλοεπιδράς εκείνη τη στιγμή και μίλησε με χαμηλή φωνή και σύντομα. Σε κάθε περίπτωση μην έχεις το κινητό προέκταση του χεριού σου. Επίσης, να θυμάσαι ότι είναι αγενές να μιλάς στο τηλέφωνο και να κάνεις μια παραγγελία ταυτόχρονα.

Χωρίς διάθεση να σου κουνήσει κανείς το δάχτυλο, αυτά ήταν μόλις 6 από τα λάθη της καθημερινότητας τα οποία δεν θέλουν και πολύ κόπο να διορθωθούν. (Εξάλλου, τα έχεις σκεφτεί κι εσύ).