8 φυσικοί τρόποι για να μην σε επισκεφτούν ποτέ ξανά τα μυρμήγκια σπίτι σου

Γεωργία Βλαχοπούλου
8 φυσικοί τρόποι για να μην σε επισκεφτούν ποτέ ξανά τα μυρμήγκια σπίτι σου

Από την άνοιξη και μετά οι μικροί επισκέπτες (τα μυρμήγκια καλέ!) κάνουν πάντα την εμφάνισή τους χωρίς να σε ρωτήσουν. Υπάρχει όμως τρόπος αυτά να μείνουν στο δικό τους σπίτι, έξω στη φύση κι εσύ στο δικό σου.

Ας το παραδεχτούμε όσο κι αν αγαπάει κανείς τη φύση και τα ζώα, όταν πρόκειται για μυρμήγκια στο σπίτι όλοι αισθανόμαστε ενόχληση. Και το κυριότερο, τα περισσότερα από αυτά εκτός του ότι μεταφέρουν πολλά βακτήρια, μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ζημιές, όπως στα τρόφιμά σου ή στα οικοδομικά υλικά του σπιτιού σου.

Μην ανησυχείς, όμως, γιατί βρήκαμε κάποιες σπιτικές συνταγές που μπορείς να κάνεις για να τα κρατήσεις μακριά από το σπίτι σου και είναι με πράγματα που μπορεί να βρεις στην κουζίνα σου. Ε πόσο πιο εύκολο να στο κάνουμε;

1. Κιμωλία

Μία από τις σπιτικές συνταγές για να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια είναι η χρήση κιμωλίας. Η κιμωλία περιέχει ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση τους. Ψέκασε λίγη κιμωλία σε σκόνη στις περιοχές απ' όπου βλέπεις να έρχονται τα μυρμήγκια ή σχεδίασε μια γραμμή κιμωλίας στην είσοδο, για παράδειγμα, της βεράντας σου ή εκεί που πιστεύεις ότι είναι η είσοδός τους. Αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτή η γραμμή εμποδίζει τα μυρμήγκια να μπουν μέσα, είναι σίγουρα αποτελεσματική. Φρόντισε να κάνεις τη γραμμή με τρόπο που να μην είναι επίφοβο να την ακουμπήσει κάποιο μικρό παιδί αν υπάρχει στο σπίτι.

2. Λεμόνια

Τα λεμόνια είναι επίσης αποτελεσματικά για τα μυρμήγκια. Μπορείς να στύψεις ένα λεμόνι ή να τοποθετήσεις φλούδες λεμονιού σε σημεία από όπου μπαίνουν τα μυρμήγκια. Μπορείς ακόμα να πλύνεις τα πατώματα σου με νερό στο οποίο έχεις προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού. Στα μυρμήγκια δεν αρέσει η μυρωδιά του χυμού λεμονιού κι έτσι θα μείνουν μακριά. Οτιδήποτε ξινό και πικρό μπορεί να κρατήσει τα μυρμήγκια μακριά, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που είναι ο καλύτερος φίλος τους. Φρόντισε, λοιπόν να μην κρατάς τίποτα γλυκό που θα μπορούσε να προσελκύσει τα μυρμήγκια ακάλυπτο πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου για παράδειγμα.

3. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια έχουν αντίστοιχη χρήση με τα λεμόνια. Φτιάξε μια πάστα από ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μερικές φλούδες πορτοκαλιού, και θα απαλλαγείς από τα μυρμήγκια μια και καλή. Άπλωσε αυτή την πάστα γύρω από τα σημεία εισόδου των μυρμηγκιών και σκούπισέ τη μετά. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις φλούδες πορτοκαλιού στην πλάκα της κουζίνας σου ή όπου νομίζεις ότι μπορεί να μπουν αυτά τα μυρμήγκια, αφού λειτουργούν ως φυσικός αποτρεπτικός παράγοντας.

4. Πιπέρι

Τα μυρμήγκια αγαπούν πολύ τη ζάχαρη, αλλά μισούν το πιπέρι. Πασπάλισε με πιπέρι τα σημεία από όπου μπαίνουν τα μυρμήγκια στο σπίτι σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τους «μικρούς επισκέπτες». Το πιπέρι καγιέν ή το μαύρο πιπέρι κάνουν τέλεια τη δουλειά αυτή. Μπορείς, επίσης, να φτιάξεις ένα διάλυμα από πιπέρι και νερό και να το ψεκάσεις κοντά στις περιοχές που θεωρείς πιο επικίνδυνες.

5. Αλάτι

Το αλάτι είναι επίσης ένας σύμμαχός σου στη μάχη εναντίον των μυρμηγκιών. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι ένας από τους καλύτερους και φθηνότερους τρόπους για να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια με φυσικό τρόπο. Χρησιμοποίησε, ωστόσο μόνο το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βράσεις λίγο νερό και να προσθέσεις μεγάλη ποσότητα αλατιού σε αυτό, ανακατεύοντάς το μέχρι να διαλυθεί. Ρίξε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψέκασε όπου πιστεύεις ότι είναι η διαδρομή τους.

6. Λευκό ξύδι

Άλλη μια μυρωδιά που δεν αντέχουν τα μυρμήγκια είναι αυτή του λευκού ξιδιού. Ετοίμασε ένα διάλυμα από ίσες ποσότητες νερού και λευκού ξιδιού. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σε αυτό και ανακίνησε καλά. Αποθήκευσε αυτό το διάλυμα και πασπάλισέ το στα σημεία από όπου μπαίνουν τα μυρμήγκια. Αν το επαναλαμβάνεις αυτό μία φορά την ημέρα τα μυρμήγκια θα είναι πια παρελθόν.

7. Κανέλλα

Βάλε κανέλα και γαρύφαλλο στην είσοδο του σπιτιού και στα σημεία από όπου πιστεύεις ότι μπορούν να μπουν τα μυρμήγκια. Αυτή είναι και μια καλή μέθοδος για να κάνεις και το σπίτ σου να μυρίζει πιο φρέσκο ​​και γήινο. Η κανέλα θεωρείται συχνά ως μια αποτελεσματική επιλογή ελέγχου μυρμηγκιών. Πιστεύεται ότι δρα ως φυσικό απωθητικό καθώς τα μυρμήγκια δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά. Για πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα, μπορείς να προσθέσεις λίγο αιθέριο έλαιο στη σκόνη κανέλας, ώστε να έχει πιο έντονη μυρωδιά, κρατώντας τα μυρμήγκια μακριά.

8. Μέντα

Η μέντα είναι ένα εντομοαπωθητικό, που μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια. Η μυρωδιά της μέντας τα απωθεί και είναι πιθανό να αποφεύγουν περιοχές που περιέχουν ίχνη της. Με το έντονο άρωμά της η μέντα τα κρατάει μακριά από την είσοδο στο σπίτι. Ετοίμασε ένα μείγμα από 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και ένα φλιτζάνι νερό και ράντισέ το όπου βρεις μυρμήγκια. Επανάλαβε το δύο φορές την ημέρα. Μπορείς να πασπαλίσεις ακόμη και αποξηραμένη μέντα αντί για το υγρό μείγμα στα σημεία που κρίνεις εσύ ότι χρειάζεται.