31 έξυπνοι και δημιουργικοί τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα

31 έξυπνοι και δημιουργικοί τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα
Pexels

Η σημασία του να ψωνίζεις στα μέσα της εβδομάδας και όλα όσα μπορείς να κάνεις για να μαζέψεις χρήματα με μικρές αλλαγές. Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, της βενζίνης, της καθημερινής ζωής. 

Κουράστηκες να ξοδεύεις υπερβολικά πολλά χρήματα και θέλεις να μειώσεις τα έξοδά σου χωρίς να εγκαταλείψεις τις αγαπημένες σου ασχολίες; Εδώ θα βρεις μια ποικιλία δημιουργικών τρόπων για να εξοικονομήσεις χρήματα.

Από την καθημερινή ζωή

Ψώνισε από εκπτωτικά και μαζικά καταστήματα

Τα εκπτωτικά παντοπωλεία και τα καταστήματα χύμα προϊόντων έχουν συχνά χαμηλότερες τιμές από τα παραδοσιακά παντοπωλεία. Αν και αυτά τα καταστήματα μπορεί να έχουν πιο περιορισμένες επιλογές, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήματα.

Προετοίμασε γεύματα

Η προετοιμασία γευμάτων όχι μόνο σου εξοικονομεί χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά σε βοηθά επίσης να αποφύγεις τον πειρασμό να φας έξω ή να παραγγείλεις - και τα δύο αυτά αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό σου λογαριασμό περισσότερο απ' όσο θα ήθελες. Επιπλέον, η προετοιμασία των δικών σου γευμάτων διευκολύνει την επίτευξη των διατροφικών σου στόχων.

Μην αγοράζεις μόνο γνωστές μάρκες

Οι λιγότερο γνωστές μάρκες μπορεί να είναι αρκετά φθηνότερες από τις επώνυμες μάρκες. Αν το κάνεις αυτό με συνέπεια, θα παρατηρήσεις να γίνεται σημαντική εξοικονόμηση.

Ψώνισε στη μέση της εβδομάδας

Τα ψώνια την Τρίτη, την Τετάρτη ή την Πέμπτη μπορεί να σε βοηθήσουν να βρεις περισσότερες εκπτώσεις στα είδη παντοπωλείου. Τα καταστήματα συχνά διοργανώνουν εκπτώσεις στα μέσα της εβδομάδας και προσφέρουν κουπόνια ή εξοικονομήσεις σε συγκεκριμένες καθημερινές ημέρες.

Χρησιμοποίησε μια πιστωτική κάρτα με επιστροφή μετρητών

Η χρήση μιας πιστωτικής κάρτας με επιστροφή μετρητών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσεις χρήματα σε αγορές που θα έκανες ούτως ή άλλως. Αναζήτησε μια κάρτα που προσφέρει επιστροφή μετρητών στις μεγαλύτερες κατηγορίες δαπανών σου, όπως τα είδη διατροφής, η βενζίνη ή το φαγητό. Εξόφλησε ολόκληρο το υπόλοιπό σου κάθε μήνα για να αποφύγεις τις χρεώσεις τόκων.

Κράτα μια λίστα

Ετοιμάστε μια λίστα πριν πας στο κατάστημα και προσπάθησε να μην παρεκκλίνεις από αυτήν, ώστε να παραμείνεις εντός προϋπολογισμού. Παρακολούθησε τις εκπτώσεις και προγραμμάτισε τα σου με βάση τα προϊόντα της εποχής για να πετύχετε μειωμένες τιμές.

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα από τη βενζίνη

Να ξεφορτωθείς τη νοοτροπία του «Fast and Furious»

Ο τρόπος που οδηγείς έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατανάλωση βενζίνης. Το απότομο φρενάρισμα και η απότομη επιτάχυνση όχι μόνο σπαταλούν βενζίνη αλλά και φθείρουν το αυτοκίνητό σου. Η ομαλή οδήγηση με ομοιόμορφο ρυθμό μπορεί να σε βοηθήσει να διανύεις μεγαλύτερες αποστάσεις από κάθε σταγόνα καυσίμου.

Συντήρησε το αυτοκίνητό σου

Η καλή φροντίδα του αυτοκινήτου σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να βελτιστοποιήσεις τη χρήση καυσίμων. Οι συχνές ρυθμίσεις, τα σωστά γεμάτα ελαστικά και οι τακτικές αλλαγές λαδιών κάνουν το όχημά σου πιο αποδοτικό σε καύσιμα, ενώ παράλληλα το κρατούν μακριά από το συνεργείο.

Σκέψου το ενδεχόμενο να κάνεις carpooling

Το λεγόμενο carpooling με φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους σου επιτρέπει να μοιράζεσαι το αυτοκίνητο και ως εκ τούτου, το κόστος των καυσίμων για να κάνεις οικονομία στη βενζίνη. Επίσης, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα και μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη, όπως πρόσβαση σε λωρίδες κοινού αυτοκινήτου.

Χρησιμοποίησε εφαρμογές σύγκρισης τιμών βενζίνης

Η χρήση εφαρμογών σύγκρισης τιμών βενζίνης μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τις φθηνότερες τιμές βενζίνης στην περιοχή σου ώστε να πληρώνεις πάντα τις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Ορισμένες εφαρμογές μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του κόστους ταξιδιού ή για να κερδίσεις ανταμοιβές.

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

Αποσύνδεσε τα «βαμπίρ»

Έχεις ακούσει ποτέ για τα ενεργειακά βαμπίρ; Οι ηλεκτρονικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αποσύνδεσε τους φορτιστές των συσκευών σου, τις κονσόλες παιχνιδιών και τις τηλεοράσεις όταν δεν τις χρησιμοποιείς - είναι μια μικρή προσπάθεια που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα.

Χρησιμοποίησε λαμπτήρες ενεργειακής απόδοσης

Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν περίπου 70% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες και μπορούν επίσης να διαρκέσουν έως και 25 φορές περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομείς χρήματα από το λογαριασμό του ηλεκτρικού σου ρεύματος και από την αντικατάσταση λαμπτήρων, μεταβαίνοντας σε LED. Οι διακόπτες ροοστάτη λειτουργούν επίσης καλά με τους λαμπτήρες LED για να τεντώνετε την ενέργειά σας.

Κάνε τις δουλειές σου κατά τις ώρες εκτός αιχμής

Χρησιμοποίησε τις συσκευές σου κατά τις ώρες εκτός αιχμής για να μειώσεις τον μηνιαίο λογαριασμό σου. Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συχνά χρεώνουν χαμηλότερες τιμές κατά τις ώρες της ημέρας που η ζήτηση είναι χαμηλότερη, όπως πριν από τις 3 μ.μ. και μετά τις 7 μ.μ. Δοκίμασε για παράδειγμα να πλένεις τα ρούχα το βράδυ.

Τροποποίησε τις ρυθμίσεις του θερμοστάτη

Μπορείς να μειώσεις το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έως και 10% ετησίως ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη κατά επτά έως 10 βαθμούς από την κανονική του ρύθμιση για οκτώ ώρες κάθε μέρα. Με έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, μπορείς εύκολα να προγραμματίσεις τις αλλαγές της θερμοκρασίας ώστε να χρησιμοποιείς λίγο λιγότερη ενέργεια όταν δεν τη χρειάζεσαι.

Διαρροή του σπιτιού

Οι διαρροές αέρα μπορούν να κάνουν το σύστημα θέρμανσης και ψύξης να εργάζεται σκληρότερα και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Έλεγξτε τις πόρτες, τα παράθυρα και τους αεραγωγούς για διαρροές για να βεβαιωθείς ότι δεν πληρώνεις περισσότερο ρεύμα από όσο χρειάζεσαι. Το σφράγισμα αυτών με καλαφάτη είναι μια εύκολη, χαμηλού προϋπολογισμού λύση.

Χρησιμοποίησε ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι, ώστε να μένει η θερμοκρασία πιο δροσερή όταν κάνει ζέστη έξω και πιο ζεστή όταν κάνει κρύο. Αυτό μειώνει τη χρήση ενέργειας.

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα για ένα σπίτι

Άνοιξε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης

Για να δώσεις ώθηση στις αποταμιεύσεις σου, μπορείς να ανοίξεις έναν αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης με ανταγωνιστικό επιτόκιο. Στη συνέχεια, αυτοματοποίησε την αποταμίευσή σου προγραμματίζοντας αυτόματες μεταφορές ή στέλνοντας ένα ποσοστό του μισθού σου απευθείας σε αυτόν τον λογαριασμό.

Μείωσε προσωρινά το ενοίκιο

Αν είσαι ενοικιαστής, σκέψου να μετακομίσεις σε ένα μικρότερο διαμέρισμα ή να μοιραστείς ένα χώρο με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για να μειώσεις το ενοίκιο σου και να αποταμιεύσεις περισσότερα χρήματα για κάποιο διάστημα. Μπορεί επίσης να διαπραγματευτείς με τον ιδιοκτήτη σου για να μειώσεις το ενοίκιό σου.

Εξοικονόμησε από τις μεταφορές

Τα έξοδα μεταφοράς μπορούν να αθροιστούν γρήγορα. Εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείς κοινόχρηστο αυτοκίνητο, να πηγαίνεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ποδήλατο στη δουλειά για να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα για βενζίνη και υπηρεσίες κοινής χρήσης μεταφορικών μέσων.

Ακύρωση συνδρομών

Ακύρωσε τυχόν υπηρεσίες που έχεις αλλά δεν χρειάζεσαι, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών streaming, των συνδρομών γυμναστηρίου και των υπηρεσιών παράδοσης φαγητού.

Πέρνα ένα Σαββατοκύριακο χωρίς έξοδα

Μπορείς ακόμη και να προκαλέσεις τον εαυτό σου να μην ξοδέψει χρήματα για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Αντ' αυτού, βρες δωρεάν δραστηριότητες για να κάνεις. Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον χρημάτων τους τα Σαββατοκύριακα, οπότε ακόμη και ένα ή δύο «διαλείμματα» δαπανών μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ταμείο αποταμίευσης του σπιτιού σου.

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα αν παντρεύεσαι

Διάλεξε μια ημερομηνία εκτός αιχμής

Θα εκπλαγείς από το πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις μόνο και μόνο επιλέγοντας μια ημερομηνία που δεν έχει μεγάλη ζήτηση, όπως μια καθημερινή ημέρα ένα Σαββατοκύριακο σε ένα μήνα εκτός εποχής.

Διακοσμήσεις DIY

Μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα φτιάχνοντας τις δικές σου διακοσμήσεις, όπως ανθοσυνθέσεις και μπομπονιέρες γάμου.

Επίλεξε έναν μη παραδοσιακό χώρο

Οι αποκλειστικοί χώροι τέλεσης γάμων γίνονται όλο και πιο ακριβοί κάθε χρόνο. Επίλεξε τη μη παραδοσιακή οδό και κάνε μια εκπληκτική τελετή σε ένα πάρκο, στην παραλία ή στην αυλή σου.

Περιόρισε τον κατάλογο των καλεσμένων

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να εξοικονομήσεις χρήματα σε έναν γάμο είναι να περιορίσεις τη λίστα των καλεσμένων. Συχνά το ζευγάρι πληρώνει για τα ποτά και το φαγητό σε ποσοστό ανά άτομο και οι μεγαλύτεροι χώροι χρεώνουν υψηλότερες τιμές.

Αγόρασε ένα νυφικό second hand

Τα νυφικά τείνουν να είναι πολύ ακριβά, αλλά μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο φόρεμα.

Παράλειψε τον DJ

Η ψυχαγωγία δεν χρειάζεται να κοστίζει μια περιουσία. Παραλείψτε με τον μέλλοντα σύζυγό σου τον ακριβό DJ και επιμεληθείτε τη δική σας λίστα αναπαραγωγής μουσικής. Νοικιάστε ένα ηχοσύστημα ή ζητήστε από κάποιους από τους καλεσμένους σας να παίξουν από πριν ως δώρο σε εσάς. Οι αναμνήσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι ανεκτίμητες και οι οικονομίες σας θα σας ευγνωμονούν.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσεις χρήματα;

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσεις χρήματα είναι όποιος τρόπος θα λειτουργήσει για εσένα. Όσο πιο εύκολο είναι για εσένα να δεσμευτείς για την αποταμίευση, τόσο πιο τακτικά θα το κάνεις και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους σου. Το πρώτο βήμα για την αποταμίευση είναι να την κάνεις συνήθεια.

pexels-pixabay-210679.jpg