Καρκίνος του μαστού: Καταρρίπτουμε 6 μύθους γύρω από αυτόν!

Ερμιόνη Σαρρή
Καρκίνος του μαστού: Καταρρίπτουμε 6 μύθους γύρω από αυτόν!

Γιατί άλλο η ενημέρωση και άλλο η παραπληροφόρηση

Καρκίνος του Μαστού. Αποτελεί μάστιγα, καθώς χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο ταλαιπωρούνται από αυτήν. Πολλές από εσάς έχετε πανικοβληθεί με όλα όσα ακούγονται γύρω από αυτή τη μορφη καρκίνου. Ποια είναι σωστά και ποια λάθος; Μάθετε κάποιες ανακρίβειες και... πάρτε τα μέτρα σας!


1.Υπάρχει κίνδυνος μόνο για τις γυναίκες με μεγάλος στήθος: Το ξέρουμε πως εσείς που έχετε μικρό στήθος μέχρι τώρα αισθανόσασταν κάπως πιο τυχερές στο θέμα αυτό, αλλά θα σας στεναχωρήσουμε. Οι πιθανότητες είναι ίδιες για όλες.


2.Εμφανίζεται πάντα με τη μορφή θρόμβου: Και όμως όχι! Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που πρέπει να σας ανησυχήσουν, όπως η απότομη αλλαγή μεγέθους, κάποιες ραβδώσεις που μοιάζουν με φλοίδα πορτοκαλιού ή ακόμα και οι πιθανές εκκρίσεις των θηλών σας.


3.Oφείλεται στη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών: Παλιότερα υπήρχε η αντίληψη πως οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στον μαστό. Η νέα γενιά αντισυλληπτικών είναι εξαιρετικά βελτιωμένη και ο κίνδυνος ελαχιστοποιημένος - πάντα, όμως, να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας σχετικά, όταν προκειται να ξεκινήσετε τη χρηση τους.


4. Το οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο: Και βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο και για αυτο, αν έχετε ιστορικό θα πρέπει απο νωρίς να ξεκινάτε τον προληπτικό έλεγχο. Ομως και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό, και πάλι θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή καθώς ο κίνδυνος παραμονεύει. Μην ξεχνάτε να ψηλαφίζετε το στήθος σας ανά τακτά διαστήματα.


5.Οι νέες γυναίκες δεν κινδυνεύουν: Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ηλικίες... δεν κοιτά. Μπορεί οι γυναίκες κάτω των 40, να έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισής του, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Όσο τα χρόνια περνούν τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες εμφάνισής του.


6.Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο: Πολλές από εσάς προτιμάτε το υπερηχογράφημα, έναντι της μαστογραφίας, για να αποφύγετε την ακτινοβολία. Να ξέρετε πως ο κίνδυνος είναι μηδαμινός, ιδιαίτερα αν τον συγκρίνετε με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης που θα σας προσφέρει η εξέταση.

Διαβάστε ακόμα:

Αντισυλληπτικά χάπια: 3 αλήθειες που θα σας λύσουν κάθε απορία

Πολύποδας μήτρας: Συμπτώματα και αντιμετώπιση