Το πρωινό superfood που προτείνουν οι ειδικοί για απώλεια βάρους

Το πρωινό superfood που προτείνουν οι ειδικοί για απώλεια βάρους
Pexels

Κάποιοι λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, και κάνοντας μια απλή αλλαγή θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Ενώ πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας συμφωνούν ότι το πρωινό είναι σημαντικό, στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από το τι τρώμε. Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι είναι σημαντική και μπορεί να μας βοηθήσει να λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για καλή υγεία, λέει το NHS.

Και αποδεικνύεται ότι μια απλή αλλαγή στο τι τρώμε για πρωινό κάθε μέρα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Οι σπόροι chia είναι μικροί, ευπροσάρμοστοι και περιέχουν σωρεία αντιοξειδωτικώνσυστατικών, φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι σπόροι, οι οποίοι προέρχονται από ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας της μέντας, αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι ενδημικό φυτό του κεντρικού και νότιου Μεξικού, αναφέρει το Gloucestershire Live.

Οι σπόροι chia συχνά χαρακτηρίζονται ως υπερτροφή

Η λεγόμενη «υπερτροφή», aka superfood, είναι απίστευτα εύκολο να καταναλωθεί για πρωινό και αποτελεί μια εύκολη αντικατάσταση για τυχόν ζαχαρούχα δημητριακά ή βουτυρένια κρουασάν. Μπορούν να αναμειχθούν με βρώμη, να πασπαλιστούν στην κορυφή ενός smoothie, να γίνουν πουτίγκα ή να χρησιμοποιηθούν στο ψήσιμο. Είναι ιδανικά για να τα τρώμε για πρωινό, καθώς έχουν την ικανότητα να μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, καθιστώντας το λιγότερο πιθανό να τσιμπολογήσουμε.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, σύμφωνα με την Kim Kulp, εγκεκριμένη διαιτολόγο, ειδική στη διατροφή για την υγεία του εντέρου και ιδιοκτήτρια του Gut HealthConnection στο Novato της Καλιφόρνια, μέσω του Forbes. Μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι επειδή μπορούν να απορροφήσουν έως και 10-12 φορές το βάρος τους σε νερό, κάνοντάς τα να μοιάζουν με ζελέ και να διαστέλλονται στο στομάχι μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν σπόρους chia είχαν μειωμένη όρεξη και αυξημένο αίσθημα κορεσμού. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες είχαν ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και του μεταβολικού ρυθμού.

Οι σπόροι chia είναι επίσης ένα πολύ αγαπημένο τρόφιμο των ειδικών σε θέματα απώλειας βάρους. Ο DrMichael Mosley, όταν ρωτήθηκε από τους Sunday Timesσχετικά με το φαγητό που τρώει καθημερινά, είπε: «Φροντίζω να έχω πάντα μια ποικιλία ξηρών καρπών και σπόρων σε απόθεμα, όπως αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια Βραζιλίας, καρύδια, ηλιόσπορους, κουκουνάρια, chia και σουσάμι. Μου αρέσει να τους καβουρδίζω ο ίδιος, για να ενισχύσω τη γεύση τους. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες που τροφοδοτούν το μικροβίωμά σας και αποτελούν εξαιρετική πηγή υγιεινών φυσικών λιπαρών. Τους λατρεύω με κουάκερ και αποτελούν εξαιρετικό σνακ».

Η διαιτολόγος Tara Collingwood έχει επίσης δηλώσει: «Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του κορεσμού. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και λίπους, τα οποία είναι χορταστικά και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής».

Οι σπόροι chia μπορούν επίσης να προστατεύσουν από κυτταρικές βλάβες, καρδιαγγειακές παθήσεις, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε αυτούς τους τομείς, καθώς και σε σχέση με το ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο απώλειας βάρους. Ωστόσο, επειδή μας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να θεωρηθεί ως μια αποτελεσματική τακτική απώλειας βάρους.

Για τους περισσότερους ανθρώπους οι σπόροι chiaμπορούν να απολαμβάνονται τακτικά ως μέρος μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής - απλά να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

IMG_5238.jpeg