Γείωση ή αλλιώς η τέχνη του να περπατάς ξυπόλυτη

Γείωση ή αλλιώς η τέχνη του να περπατάς ξυπόλυτη
Pexels

Earthing θα πει Γείωση και είναι ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά μυστικά της Φύσης.

Η «θεραπεία» γείωσης βασίζεται στη διαισθητική υπόθεση ότι η σύνδεση με την ενέργεια του πλανήτη είναι ευεργετική για την ψυχή και το σώμα μας. Και ενώ υπάρχει μια συγκεκριμένη, αν και New-Age, έλξη στην ιδέα της ενεργειακής σύνδεσης με τη Μητέρα Γη, υπάρχει επίσης μια πιο επιστημονική οπτική γωνία στην πρακτική, η οποία υποστηρίζει ότι η πρόσβαση στην άφθονη διαθεσιμότητα ελεύθερων ηλεκτρονίων στο έδαφος, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών - αρκεί να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Αρκετοί άνθρωποι ορκίζονται στην τεχνική αυτή που ονομάζεται γείωση, ισχυριζόμενοι πως έχουν πολλά οφέλη, από θεραπεία για φλεγμονές και αρθρίτιδα μέχρι αντιμετώπιση της αϋπνίας και της κατάθλιψης. Ο μακροχρόνιος ηγέτης του κινήματος γείωσης Clint Ober εξηγεί τι είναι η γείωση, πώς λειτουργεί, και -το σημαντικότερο- πώς να την κάνεις μόνη σου.

Πώς η συμπόνια θα μπορούσε να είναι η θεραπεία για το χρόνιο στρες

Ερωτήσεις και απαντήσεις με τον Clint Ober όπως τις διαβάσαμε στο Goop.com

Πώς ανακαλύψατε για πρώτη φορά τις επιδράσεις της γείωσης στην υγεία;

Στην πρώτη μου καριέρα, πέρασα τριάντα χρόνια στη βιομηχανία καλωδιακής τηλεόρασης, όπου όλα τα ηλεκτρικά πράγματα πρέπει να έχουν ένα μέρος του κυκλώματός τους συνδεδεμένο με τη γη. Ο αέρας και το περιβάλλον περιέχουν στατικό ηλεκτρισμό που δίνει στα ηλεκτρικά καλώδια διαφορετικό δυναμικό από τη γη. Η γη θα εκφορτίσει ή θα απορροφήσει άπειρη ποσότητα ηλεκτρονίων, οπότε όταν κάτι με ηλεκτρικό φορτίο συνδέεται με το έδαφος, το ηλεκτρικό δυναμικό του εξουδετερώνεται. Εάν τα ηλεκτρικά καλώδια δεν είναι γειωμένα, ο στατικός ηλεκτρισμός θα διακόψει την ποιότητα και τη σταθερότητα του σήματος.

Με τις γνώσεις μου για τη γείωση, συνειδητοποίησα πολύ περισσότερο το γεγονός ότι όλοι μας φοράμε παπούτσια με μη αγώγιμες (συνήθως ελαστικές) σόλες που μονώνουν το σώμα μας από τη γη. Στην αρχαιότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι είτε περπατούσαν ξυπόλητοι είτε με παπούτσια με δερμάτινες σόλες που γίνονταν αγώγιμες όταν βρέχονταν από τον ιδρώτα των ποδιών μας. Αναρωτήθηκα ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες του να μην είναι πλέον οι άνθρωποι φυσικά γειωμένοι. Είναι διαισθητικό ότι -όπως σε ένα σύστημα καλωδίων- η γείωση θα εξουδετέρωνε κάθε φορτίο στο σώμα. Αφού γείωσα τον εαυτό μου και μερικούς φίλους που είχαν διαταραχές υγείας αρθριτικού τύπου, πείστηκα ότι η γείωση θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνιο πόνο. Έτσι πέρασα τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια προσπαθώντας να ανακαλύψω αν κάποια επιστήμη υποστήριζε την υπόθεσή μου.

Μουσικά φεστιβάλ, ταξίδια, μουσεία: Πώς να πας το socializing στο επόμενο level

Πώς λειτουργεί η γείωση και γιατί είναι τόσο ισχυρή;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρησιμοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια (γνωστά ως ουδετερόφιλα) για να απελευθερώσει αντιδραστικά μόρια οξυγόνου (κοινώς γνωστά ως ελεύθερες ρίζες) για να οξειδώσει και να καταστρέψει παθογόνους μικροοργανισμούς και κατεστραμμένα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν μια ανισορροπία που τις καθιστά ηλεκτρικά φορτισμένες - στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο και να το εξουδετερώσουν, μπορούν να προσκολληθούν ή να «κλέψουν» ένα ηλεκτρόνιο από ένα υγιές κύτταρο, καταστρέφοντάς το κατά τη διαδικασία. Το κατεστραμμένο κύτταρο πρέπει στη συνέχεια να απομακρυνθεί και το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει ένα άλλο ουδετερόφιλο για να το επεξεργαστεί, ξεκινώντας ολόκληρο τον κύκλο από την αρχή. Με αυτόν τον τρόπο τίθεται σε κίνηση η χρόνια φλεγμονή (η οποία προκαλεί χρόνιο πόνο και προάγει πολλές διαταραχές της υγείας). Όλη αυτή η αντίδραση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι ουσίες που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες είναι παρούσες παντού γύρω μας: Στα τηγανητά φαγητά, στο αλκοόλ, στον καπνό, στα φυτοφάρμακα, στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, ακόμη και στις ακτίνες του ήλιου.

Η γη έχει άπειρη προσφορά ελεύθερων ηλεκτρονίων, οπότε όταν ένα άτομο είναι γειωμένο, αυτά τα ηλεκτρόνια ρέουν φυσικά μεταξύ της γης και του σώματος, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και εξαλείφοντας κάθε στατικό ηλεκτρικό φορτίο. Ο λόγος που η γείωση είναι τόσο ισχυρή είναι ότι μειώνει και αποτρέπει την εμφάνιση φλεγμονής στο σώμα, η οποία με τη σειρά της αποτρέπει τις διαταραχές υγείας που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Τι είναι η «ροή ευγνωμοσύνης» και πώς να απελευθερωθείς από τις αρνητικές σκέψεις

Ποιες είναι οι διαφορετικές μέθοδοι γείωσης των ανθρώπων;

Η απλούστερη και πιο φυσική μέθοδος γείωσης είναι να βγείτε στην ύπαιθρο και να τοποθετήσετε τα γυμνά σας πόδια και χέρια απευθείας στη γη -πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα ξυπόλητοι στο πάρκο ή στην παραλία. Χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα έκθεσης για να αποκτήσετε πρόσβαση σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, γι' αυτό συνιστώ τουλάχιστον τριάντα λεπτά ξυπόλητου χρόνου στην ύπαιθρο καθημερινά, αν είναι δυνατόν.

Ποια είναι τα κύρια φυσικά αποτελέσματα της γείωσης;

Όταν άρχισα να εφαρμόζω την τεχνική αυτή, το πρώτο αισθητό αποτέλεσμα ήταν ότι κοιμόμουν πολύ καλύτερα. Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν γειώνεστε είναι ότι θα νιώσετε μια αποφόρτιση (ότι το ηλεκτρικό στατικό φορτίο στο σώμα σας απομακρύνεται). Αυτό σας κάνει να αναπνέετε ευκολότερα και να αισθάνεστε καλύτερα. Άλλα αποτελέσματα, όπως η ηρεμία και η αυξημένη ροή του αίματος, συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε δεν θα τα αισθανθείτε τόσο άμεσα.

Ακόμη, η γείωση μειώνει τον χρόνιο πόνο, επιταχύνει την επούλωση και διευκολύνει την ταχύτερη αποκατάσταση των πονεμένων μυών. Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η γείωση αυξάνει την ενέργεια.

Υπάρχουν και συναισθηματικά οφέλη;

Η συναισθηματική γείωση είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό κομμάτι αυτού. Σήμερα, αφού δεν είμαστε πλέον φυσικά γειωμένοι, κρατάμε όλες αυτές τις φυσικές αντιδράσεις μάχης ή φυγής στο σώμα και δεν υπάρχει τρόπος να τις εκτονώσουμε- πράγμα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο στρες και το άγχος.

Η γείωση επηρεάζει επίσης τη συναισθηματική υγεία μέσω της μείωσης του πόνου - αν έχετε πόνο, θα είστε συναισθηματικά στρεσαρισμένοι. Αν μειώσετε τη φλεγμονή, ο πόνος σταματά, αισθάνεστε καλύτερα και η ενέργεια επανέρχεται. Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι η γείωση βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το στρες και έχει ηρεμιστική επίδραση.

Φυσικά, υπάρχει και μια πρωτόγονη συναισθηματική επίδραση από τη γείωση μέσω των γυμνών σας ποδιών, την επανασύνδεση με τη γη, τη χαλάρωση στη φύση.

Πώς μπορεί η γείωση να βοηθήσει σε πιο σοβαρές μακροχρόνιες ασθένειες;

Μετά από δεκαπέντε χρόνια γείωσης ατόμων με σοβαρές μακροχρόνιες διαταραχές της υγείας που σχετίζονται με φλεγμονές, μπορώ να πω ότι αν οποιοδήποτε άτομο με μία από αυτές τις διαταραχές γειωνόταν για μόλις μία ώρα κάθε μέρα, θα παρουσίαζε αισθητή βελτίωση. Στη συνέχεια, εφόσον συνέχιζε τη γείωση, θα μειωνόταν η φλεγμονή, ώστε το σώμα του να αρχίσει να θεραπεύεται και να επανέλθει στο φυσιολογικό. Υπάρχει μια μελέτη σε εξέλιξη από έναν καρδιολόγο του Λος Άντζελες τώρα για να διερευνήσει τα οφέλη της γείωσης για την υγεία στην υπέρταση.

Ακόμη, η γείωση είναι πολύ θεραπευτική για τα άτομα με Lyme (ιδιαίτερα επειδή διευκολύνει τόσο βαθύ, υγιή ύπνο), αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να προχωρούν με προσοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γείωση μπορεί να πυροδοτήσει μια αντίδραση Herxheimer, η οποία μπορεί να προκαλέσει προσωρινά κόπωση, ναυτία και πυρετό - πρόκειται για μια φλεγμονώδη αντίδραση σε μια αποβολή βακτηρίων.

Αυτός είναι ο τρόπος για να καταφέρεις να έχεις μια πιο ήρεμη ζωή σύμφωνα με τους Tik Tokers

pexels-dziana-hasanbekava-5480694.jpg