Αυτά τα νέα δύο συμπτώματα μπορεί να είναι πρώιμοι δείκτες του COVID-19

Αυτά τα νέα δύο συμπτώματα μπορεί να είναι πρώιμοι δείκτες του COVID-19

Μετά τη «γλώσσα» covid ακόμη δύο νέα συμπτώματα εξετάζουν οι ειδικοί.

Με την έναρξη της πανδημίας, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις διάφορες προκλήσεις που δημιουργεί ο κορονοϊός. Ο αόρατος αλλά θανατηφόρος ιός όχι μόνο ήταν δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά έχει διαταράξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με διάφορους τρόπους. Το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν από ήπιες έως σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, συνεχίζουν να αυξάνονται και να επεκτείνονται σε αριθμούς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, δύο νέα ακόμη συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι πρώιμοι δείκτες του COVID-19.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισπανικό Νοσοκομείο Universitario La Paz στη Μαδρίτη, προειδοποιητικά σημάδια COVID-19 μπορούν να ανιχνευθούν στη γλώσσα, στα χέρια και στα πόδια του ασθενούς. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 666 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό στο νοσοκομείο IFEMA της Μαδρίτης διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς παραπονέθηκε για πρησμένη γλώσσα (ή αλλιώς γλώσσα covid), αίσθημα καψίματος στις παλάμες τους και ερυθρότητα στα πέλματα των ποδιών.

Οι ασθενείς με COVID που αξιολογήθηκαν βάσει της μελέτης ανέφεραν σοβαρή λοίμωξη στο στόμα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό λευκών μπαλωμάτων και φλεγμονής. Αυτή η σπάνια κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως «γλώσσα COVID» από πολλούς επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και έχει συσχετιστεί με την απώλεια της αίσθησης της γεύσης - ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του COVID-19.

Εκτός από τη διόγκωση της γλώσσας για την οποία ήδη σου έχουμε μιλήσει, περίπου το 15% των ασθενών παραπονέθηκαν για αίσθηση καψίματος και ερυθρότητα στις παλάμες και στα πέλματα των ποδιών τους, ακολουθούμενη από την εμφάνιση μικρών μπαλωμάτων στις ίδιες περιοχές.

Ενώ νέα συμπτώματα προκύπτουν κατά καιρούς, προϋπάρχοντα κοινά συμπτώματα του COVID-19 δεν πρέπει να αγνοούνται. Μερικά από τα πιο κλασικά σημάδια του COVID-19 έχουν ως εξής.

- Πυρετός
- Ξηρός βήχας
- Πονόλαιμος
- ρινική και βουλωμένη μύτη
- Πόνος στο στήθος και δύσπνοια
- Κόπωση