Κορονοϊός: Η «γλώσσα Covid» έχει αναγνωριστεί ως ένα νέο σύμπτωμα

Κορονοϊός: Η «γλώσσα Covid» έχει αναγνωριστεί ως ένα νέο σύμπτωμα

Ακόμη ένα σύμπτωμα στην ήδη προϋπάρχουσα λίστα.

Ο αριθμός των συμπτωμάτων covid-19 έχει επεκταθεί και συνεχίζει να αυξάνεται από τότε που έκανε την εμφάνιση του ο θανατηφόρος ιός, πριν από 9 μήνες. Ενώ η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού συνεχίζει να μαίνεται, νέα και ασυνήθιστα συμπτώματα έχουν βγει στην επιφάνεια και προκαλούν πανωλεθρία στον δημόσιο τομέα. Αν και ο πυρετός, η κόπωση και ο ξηρός βήχας είναι μερικά από τα πιο κυρίαρχα σημάδια του SARs-COV-02, ένα σπάνιο και «περίεργο σύμπτωμα» έχει διαπιστωθεί μεταξύ των ασθενών με COVID-19 στο πρόσφατο παρελθόν, το οποίο προκαλεί μόλυνση στο στόμα.

Σύμφωνα με έναν επιδημιολόγο στο King's College London, τον καθηγητή Tim Spector, ένα από τα ασυνήθιστα προειδοποιητικά σημάδια του COVID-19 μπορεί να αναπτύσσεται στο στόμα. Ισχυρίζεται ότι παρατηρεί αύξηση του αριθμού των ασθενών με COVID που πάσχουν από δυσάρεστα συμπτώματα στο στόμα τους, όπως η επικαλυμμένη γλώσσα ή η «γλώσσα COVID» όπως την αποκαλεί.

Ο καθηγητής Spector, επίσης επικεφαλής επιστήμονας στην εφαρμογή Zoe Covid Symptom Study, έγραψε στο Twitter για το «περίεργο σύμπτωμα» λέγοντας: «Ένα στα πέντε άτομα με Covid εξακολουθούν να παρουσιάζουν λιγότερο κοινά συμπτώματα που δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα - όπως δερματικά εξανθήματα». Εκτός από αυτό, ισχυρίζεται επίσης ότι παρατηρεί αυξανόμενο αριθμό «γλωσσών Covid» και περίεργα στοματικά έλκη σε ασθενείς με COVID-19.

Η «γλώσσα COVID» μπορεί να προκαλέσει μπαλώματα και έλκη σε όλο το στόμα σου. Αν και η γλώσσα επανέρχεται στο φυσιολογικό σε μια εβδομάδα, αν παρατηρήσεις κηλίδες στη γλώσσα σου, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να κάνεις ένα τεστ. Η «γλώσσα covid» μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στο στόμα και επίσης να σχηματίσει μπαλώματα σε όλη τη γλώσσα. Αυτό μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό αρχικά, αλλά είναι μια ακίνδυνη κατάσταση, η οποία θα επιλυθεί σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανίσεις «γλώσσα COVID» μαζί με άλλα σημάδια κορονοϊού, είναι σημαντικό να κάνεις ένα τεστ και να επιβεβαιώσεις εάν έχεις προσβληθεί από τον ιό ή όχι. Εν τω μεταξύ, πρέπει εννοείται να απομονωθείς και να λάβεις όλα τα προληπτικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.