Το να έχεις φίλους κάνει πολύ καλό στην υγεία σου σύμφωνα (και) με την επιστήμη

Το να έχεις φίλους κάνει πολύ καλό στην υγεία σου σύμφωνα (και) με την επιστήμη
Pexels

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το να περνάει κανείς χρόνο με φίλους μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο για την υγεία του καθώς μεγαλώνει.

Το να μοιράζεται κανείς τα προβλήματά του ή να περνάει ποιοτικό χρόνο με φίλους γελώντας είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική υγεία του ενώ η ύπαρξη ενός καλού στενού κύκλου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με ακόμα μία νέα έρευνα.

Real Eyes (Realize Real Lies): Πώς να καταλάβεις αμέσως κάποιον που σου λέει ψέματα

Στη νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 7.700 γυναίκες Aussie ηλικίας από 45 έως 50 ετών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε με την κοινωνική μας ζωή, τόσο περισσότερο προστατευόμαστε μελλοντικά από τα προβλήματα τόσο της συνολικής όσο και της ψυχικής μας υγείας.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Xiaolin Xu δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν τα ξεκάθαρα οφέλη στην υγεία μέσω μιας υψηλής σε ποιότητα κοινωνικής ζωής. Οι φιλίες και ο καλός κοινωνικός κύκλος θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».

Η μελέτη ζήτησε από γυναίκες feedback σχετικά με το πόσο χαρούμενες είναι στις σχέσεις με τους συνεργάτες, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, οι ερευνητές παρακολούθησαν ποσοστά 11 βασικών καταστάσεων για την υγεία, όπως: διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), άσθμα, κατάθλιψη και άγχος.

Πες «όχι» και συγχώρεσε τον εαυτό σου – Μόνο έτσι θα κάνεις πράξη το πραγματικό self love

Οι γυναίκες που δήλωσαν δυσαρεστημένες από την κοινωνική τους ζωή ήταν 2,4 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν περισσότερες από μία ασθένειες.

Γράφοντας στο περιοδικό Γενική Ψυχιατρική, ο Δρ Xu δήλωσε: «Δεδομένου ότι οι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν μόνο σε ένα μικρό μέρος του συνδέσμου μεταξύ φιλίας και υγείας, η ίδια η ικανοποίηση της κοινωνικής σχέσης εμπλέκεται σε σημαντικό βαθμό».

Η σχέση μεταξύ κοινωνικοποίησης και ευημερίας είναι επιστημονικά εδραιωμένη, με τους γιατρούς του NHS να πιέζουν για περισσότερη «κοινωνική συνταγογράφηση» στέλνοντας ανθρώπους με προβλήματα σε τέτοιους τομείς σε ομάδες και κλαμπ προκειμένου να ενισχύσουν τη συνολική υγεία τους.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας περιγράφει την «κοινωνική συνταγογράφηση» ως τρόπο να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις στη ζωή τους που μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται δυσαρεστημένοι ή ανήσυχοι.

Είσαι όμορφη, είσαι μοναδική, φοράς έντονα χρώματα: Γιατί τα μωρά σε κοιτάζουν τόσο επίμονα;

Το κεφάλαιο φιλία

Οι φιλίες μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τις αναπτύξουμε ή ακόμα και να τις διατηρήσουμε. Στην ενήλικη ζωή, οι φίλοι μπορεί να έρθουν σε δεύτερη μοίρα λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας. Οπότε αυτό το κεφάλαιο απαιτεί προσπάθεια.

Αν και μπορεί να είναι καλό να καλλιεργήσει κανείς ένα μεγάλο δίκτυο φίλων και γνωστών, μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για την υγεία του να επενδύει σε πιο ουσιαστικές σχέσεις. Είναι σημαντικό, λοιπόν, αυτούς τους φίλους να τους προσέχουμε και να βρίσκουμε πάντα χρόνο για εκείνους είτε για επαφή μέσω τηλεφώνου και social media είτε φυσικά δια ζώσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης, μπορείς να επεκτείνεις τον κύκλο σου κάνοντας τα εξής πάρα πολύ απλά (αλλά πολλές φορές δύσκολα):

  • Παρακολούθησε κοινωνικές εκδηλώσεις και αποδέξου προσκλήσεις
  • Γίνε εθελόντρια
  • Βρες ένα νέο χόμπι
  • Κάνε εγγραφή στο γυμναστήριο ή γίνε μέλος σε κάποιον αθλητικό σύλλογο
  • Κάνε μια βόλτα
  • Να είσαι θετική και μη ξεχνάς να χαμογελάς