Πώς επηρεάζει ο καύσωνας το σώμα σου και οι κινήσεις που θα κάνεις για να τον αντιμετωπίσεις

Πατούλια Κατερίνα
Πώς επηρεάζει ο καύσωνας το σώμα σου και οι κινήσεις που θα κάνεις για να τον αντιμετωπίσεις

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, η ζέστη είναι πολλή και ο τρόπος με τον οποίο ο καύσωνας επηρεάζει την υγεία σου είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζεις.

Ο καύσωνας είναι εδώ, η θερμοκρασία έχει ανέβει και σε συνδυασμός με την υγρασία που ζούμε το τελευταίο διάστημα, κάνουν την ατμόσφαιρα δύσκολα διαχειρίσιμη. Πώς θα τα βγάλεις πέρα με τον καύσωνα και τι ακριβώς προκαλεί η τόσο υψηλή θερμοκρασία στο σώμα σου;

Πώς επηρεάζει o καύσωνας το σώμα;

Η μεγαλύτερη ανησυχία σου θα πρέπει να είναι οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, οι οποίες περιλαμβάνουν τη θερμική εξάντληση, τη θερμοπληξία, τις θερμικές κράμπες, το ηλιακό έγκαυμα και ετο ξάνθημα λόγω θερμότητας

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις:

Ανεβασμένη θερμοκρασία

Κόκκινο ερεθισμένο δέρμα

Ταχυπαλμία

Ζάλη, σύγχυση ή λιποθυμία

Ναυτία ή έμετος

Μυϊκές κράμπες, πόνος, αδυναμία ή σπασμοί

Έντονη εφίδρωση

Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτείς την αξία ενός καλού κλιματιστικού, που θα πάρει την έξτρα υγρασία από το σπίτι και να βοηθήσεις το σώμα σου να διατηρεί την θερμοκρασία του σε επίπεδα που να μπορεί να αντέξει. Επειδή η υγρασία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ικανότητα του σώματός μας να κρυώνει, είναι σημαντικό να προσέξουμε τον δείκτη θερμότητας—ένα μέτρο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 37,7 και η σχετική υγρασία είναι 55%, ο δείκτης θερμότητας φτάνει τους 51 βαθμούς και πρέπει να προσέξουμε αν ο δείκτης αν ο δείκτης θερμότητας φτάσει τους 40 βαθμούς, αυτός ο συνδυασμός μας τοποθετεί σε επικίνδυνη ζώνη σωματικά.

Κι αν νομίζεις πως η σκιά θα σε σώσει, θυμήσου πως δεν μειώνει τη θερμοκρασία ή την υγρασία του περιβάλλοντος. Και ο ανεμιστήρας μπορεί να σπρώχνει τη ζέστη και την υγρασία αλλού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτή φεύγει από το δωμάτιο. Aντίθετα, ο ανεμιστήρας μπορεί να σου κάνει και κακό αν η θερμοκρασία στο δωμάτιο ξεπεράσει τους 35- 37 βαθμούς. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις διαρκώς ανοιχτό το κλιματιστικό, προτίμησε δημόσιους χώρους με κλιματισμό, όπως βιβλιοθήκες ή μουσεία.

Τι να κάνεις για τον καύσωνα:

Πέραν των κλιματιζόμενων χώρων, δοκίμασε κι αυτά:

Επίλεξε τα ρούχα που θα φορέσεις στη διάρκεια του καύσωνα σωστά:

Προτιμότερα είναι τα ελαφριά υφάσματα που είναι πιο φαρδιά και ανοιχτόχρωμα και από σύνθεση όπως το βαμβάκι ή το λινό. Τα σκούρα ρούχα απορροφούν τις κακές ακτίνες του ήλιου και σε κάνουν να νιώθεις πιο ζεστή.

Άσε τον ηλεκτρικό ανεμιστήρα όταν κάνει πολλή ζέστη. Δεν σε βοηθάει πουθενά αν ο δείκτης θερμότητας του σπιτιού είναι μεγάλος (συνδυασμό ζέστης και υγρασίας δηλαδή).

Επικεντρώσου στο να παραμείνεις ενυδατωμένη: Να πίνεις έξτρα νερό, φτάνοντας τα 15 ποτήρια και να προσέχεις τα ούρα σου, αν έχουν σκούρο χρώμα, θα πρέπει να πιείς παραπάνω υγρά, να αποφύγεις το αλκοόλ και την καφεΐνη και να αυξήσεις το ντους.

Απόφυγε τον ήλιο: Βάλε στο παιχνίδι και τις κουρτίνες και μπλόκαρε τον ήλιο και τις ακτίνες που θα ανεβάσουν τη μέση θερμοκρασία του δωματίου σου.

Πρόσεξε πώς τρέφεσαι: Απόφυγε τα καυτερά και τα πολύ ζεστά φαγητά και επένδυσε σε δροσερά φρούτα και λαχανικά.

Μην μένεις πολλή ώρα εκτός σπιτιού: Αν πρέπει να βγεις έξω, φρόντισε να είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Μην ασκείσαι υπερβολικά: Ειδικά αν συνηθίζεις να τρέχεις σε εξωτερικούς χώρους ή να ασκείσαι σε ανοιχτό γήπεδο. Αν γυμνάζεσαι, έχε πάντα μαζί σου νερό και κάνε μεγαλύτερα διαλείμματα.

Προστατεύσου από τις UV ακτίνες όσο καλύτερα μπορείς:

Βάλε καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό και φρόντισε να επιστρέψεις σε κλειστό χώρο με κλιματισμό αμέσως μόλις υπάρξει ερυθρότητα ή εξάνθημα στο δέρμα σου.

KAFSONAS1.jpg