8 αριθμοί σού δείχνουν πόσο καλά μεγαλώνεις & η αλλαγή τους μπορεί να σου προσθέσει χρόνια

8 αριθμοί σού δείχνουν πόσο καλά μεγαλώνεις & η αλλαγή τους μπορεί να σου προσθέσει χρόνια
Pexels

Βιολογική ηλικία VS πραγματική ή «χρονολογική» ηλικία. 

Οι γιατροί εντόπισαν τέσσερις μετρήσεις του τρόπου ζωής και τέσσερις δείκτες υγείας, αφού μελέτησαν 6.500 ανθρώπους στις ΗΠΑ με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής ήταν το καθεστώς ύπνου, η διατροφή, το επίπεδο δραστηριότητας και αν κάπνιζαν. Οι δείκτες υγείας -όλοι από τους οποίους μπορούν να επηρεαστούν από απλές επιλογές του τρόπου ζωής- ήταν το σωματικό βάρος, το σάκχαρο στο αίμα, η χοληστερόλη και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Χρησιμοποιείς έλαιο δεντρολίβανου για να μακρύνεις τα μαλλιά σου; Το μεγάλο λάθος που κάνεις

Ο Donald M Lloyd-Jones, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ήταν ο επικεφαλής της μελέτης Life'sEssential Eight. Ο ίδιος δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της χρονολογικής και της βιολογικής ηλικίας και πώς η τήρηση υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.Όλοι θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε υγιέστερα, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια». Η βιολογική ηλικία υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων και τα επίπεδα φλεγμονής των συμμετεχόντων και συγκρίθηκε με την πραγματική ή «χρονολογική» ηλικία τους.

Ο ύπνος με θερμαινόμενη κουβέρτα μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όσοι είχαν υψηλή καρδιαγγειακή υγεία βρέθηκαν να είναι περίπου έξι χρόνια νεότεροι βιολογικά από τη χρονολογική τους ηλικία. Όσοι είχαν την υψηλότερη βαθμολογία Life's Essential Eight είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Η μέση χρονολογική ηλικία των ατόμων με καλή καρδιακή υγεία ήταν 41 έτη, ωστόσο η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 36 έτη.

Η μέση πραγματική ηλικία όσων είχαν κακή καρδιαγγειακή υγεία ήταν 53 έτη και η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 57 έτη. Η συν-συγγραφέας Nour Makarem, του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη προσήλωση σε όλες τις μετρήσεις του Life's Essential Eight και η βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού σας και να έχει πολλά οφέλη στη συνέχεια. Η μειωμένη βιολογική γήρανση δεν συνδέεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου».

Η εργασία παρουσιάστηκε στην επιστημονική σύνοδο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια.

IMG_2777.jpeg