Τα αιθέρια έλαια και ο ατμός μπορούν να σε σώσουν από το κρυολόγημα

Τζένη Ντεμιράι
Τα αιθέρια έλαια και ο ατμός μπορούν να σε σώσουν από το κρυολόγημα

Για να μειώσεις στο ελάχιστο τις πιθανότητες να αρρωστήσεις, είναι σημαντικό να προνοείς κάνοντας έγκαιρα το αντιγριπικό εμβόλιο. 

Το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν με διάφορους τρόπους την καθημερινότητά μας. Μάλιστα, αν δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξυπνήσουμε με πυρετό και κόπωση, έχοντας κρυώσει.

Σε περίπτωση που ήδη έχεις βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν τρόποι να αισθανθείς καλύτερα και σύντομα να μπορέσεις να επιστρέψεις στις καθημερινές σου συνήθειες.

1. Πίνε νερό και πολλά υγρά

Το να πίνεις νερό ή και άλλα υγρά είναι πολύ σημαντικό τις ημέρες που δεν αισθάνεσαι τόσο καλά. Το νερό βοηθάει το σώμα σου να απαλλαγεί από τις συσσωρευμένες βλέννες και τα φλέγματα. Ταυτόχρονα, διατηρεί τον οργανισμό σου ενυδατωμένο, αν δυσκολεύεσαι να τρέφεσαι κανονικά ή εάν κάνεις εμετούς και διάρροιες.

Πέρα από το νερό, για να παραμείνεις ενυδατωμένη τις ημέρες που είσαι άρρωστη μπορείς να φροντίζεις να καταναλώνεις:

Τσάι

Φυσικούς χυμούς

Σούπες

Φρούτα και λαχανικά

2. Ξεκουράσου

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς αρκετά, όσο είσαι κρυωμένη. Ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος, και αυτό με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα η ίωση. Καλό είναι να αναβάλεις όσα έχεις στο πρόγραμμά σου και να θέσεις σε προτεραιότητα τον ύπνο και την ξεκούραση, μέχρι να αισθανθείς εντελώς καλά.

Ανώνυμο σχέδιο - 1

3. Αύξησε την πρόσληψη ψευδάργυρου

O ψευδάργυρος είναι σημαντικός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού βοηθά το σώμα να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία με τη σειρά τους καταπολεμούν τα μικρόβια. Σύμφωνα με το healthline, έρευνες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Ο ψευδάργυρος βοηθά, επίσης, τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης και μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα πολλαπλασιασμού του.

Το άγνωστό σημάδι ότι το κρεβάτι σου έχει ακάρεα και πώς μπορεί να μπερδευτείς ότι έχεις κρυώσει

4. Αιθέρια έλαια

Κάποια αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον οργανισμό σου να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια. Μία έρευνα, μάλιστα, έχει αποδείξει ότι το έλαιο τεϊόδεντρου βοηθά στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης επιβραδύνοντας ή σταματώντας τον ρυθμό πολλαπλασιασμού του.

Ανώνυμο σχέδιο - 1

5. Είσπνευσε ατμό

Η εισπνοή ατμού από μια ζεστή κατσαρόλα με νερό μπορεί να καταπραΰνει τη μύτη, τα ιγμόρεια, το λαιμό και τους πνεύμονές σου. Η εισπνοή ατμού ή η ατμοθεραπεία χρησιμοποιεί υδρατμούς για να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλεννώδους συμφόρησης.

Ο ζεστός υγρός αέρας μπορεί επίσης να ανακουφίσει από το πρήξιμο στη μύτη και τους πνεύμονες. Η εισπνοή ατμού μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του ξηρού βήχα, της ερεθισμένης μύτης και του σφιξίματος στο στήθος.

Ανώνυμο σχέδιο - 1

Μήπως έχεις γρίπη;

Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν ακόμα και οι γιατροί τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού χωρίς ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Η έγκυρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της απομόνωσης και καλλιέργειας του ιού στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή τον έλεγχο αντισωμάτων κατά του ιού στο αίμα. Τέτοιου είδους εξετάσεις, βέβαια, δεν γίνονται συχνά, αφού, ο τρόπος αντιμετώπισης της γρίπης και ενός κοινού κρυολογήματος δεν διαφέρει.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, επομένως, είναι η προστασία από τη γρίπη. Η πρόληψη αυτή μπορεί να επιτευχθεί με αποτελεσματικό τρόπο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανενός είδους φάρμακο ή άλλον τρόπο ίασης.

Μήπως έχεις γρίπη; Πώς μπορείς να τη «νικήσεις» και να βγεις αλώβητη από αυτήν την «μάχη»

Πηγή κεντρικής εικόνας: canva