Το viral video στο TikTok και η λύση στο «απαγορευμένο εκρηκτικό κοκτέιλ» που κρύβεται στο στρώμα

Το viral video στο TikTok και η λύση στο «απαγορευμένο εκρηκτικό κοκτέιλ» που κρύβεται στο στρώμα
Pexels

Πολλοί σκέφτονται να πετάξουν το στρώμα τους μετά από αυτή την αποκάλυψη των ειδικών ωστόσο η λύση ίσως βρέθηκε στο TikTok. 

Ο καθαρισμός του στρώματός μας είναι σημαντικός για την υγιεινή του ύπνου και την προστασία της υγείας μας. Ωστόσο, τα στρώματα λεκιάζονται εύκολα και ο επιμελής καθαρισμός τους μπορεί σε πολλούς να φαίνεται κουραστική αγγαρεία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να το βάλουμε στο πλυντήριο.

Παρόλο που είναι στη ρουτίνα καθαρισμού μας να πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα σε τακτική βάση, τα στρώματά μας συχνά παραμελούνται. Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορούν να λερωθούν εξίσου, είτε από διαρροές, είτε από τον ιδρώτα, είτε από τα νεκρά δερματικά κύτταρα, ακόμα και από το self tan. Ο καθαρισμός του στρώματός μας είναι σημαντικός για την υγιεινή και την υγεία μας: Τα ακάρεα της σκόνης και άλλα βακτήρια που μπορεί να ζουν στο στρώμα μας μπορούν να απελευθερώσουν βλαβερές ουσίες στον αέρα, οδηγώντας ενδεχομένως σε αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα ύπνου θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας

Ένας γιατρός μοιράστηκε τις συμβουλές των ειδικών του σχετικά με το πώς να διατηρούμε το στρώμα μας καθαρό και γιατί είναι τόσο σημαντικό, αλλά από τα όσα σχεδόν αηδιαστικά μοιράστηκε, πολλοί είναι όσοι δεν θέλουν πια να κοιμηθούν στο κρεβάτι τους. Ο Dr Karan Raj, συγγραφέας του βιβλίου This Book May Save Your Life και δημιουργός περιεχομένου στο TikTok, λέει ότι η ηλεκτρική σκούπα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να απαλλαχθούμε από το «απαγορευμένο εκρηκτικό κοκτέιλ» που κρύβεται στο στρώμα μας.

Ο Dr Raj σε βίντεό του στο TikTok, που συγκέντρωσε πάνω από 1,9 εκατομμύρια προβολές, εξηγεί: «Αυτό που βλέπετε στο στρώμα δεν είναι απλώς σκόνη. Δυστυχώς είναι ένα απαγορευμένο κοκτέιλ από νεκρά κύτταρα του δέρματος, ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους».

Και προσέθεσε: «Κάθε βράδυ μοιράζεστε το κρεβάτι σας με μερικά εκατομμύρια ακάρεα σκόνης - τους αρέσει να κάνουν κουτσουλιές στο κρεβάτι σας και δυστυχώς η σκόνη μπορεί να περιέχει περιττώματα που είναι σημαντικός εκλυτικός παράγοντας για το άσθμα και άλλες αλλεργίες. Βλέπετε αυτά τα μικροσκοπικά τέρατα έλκονται από τα βρώμικα περιβάλλοντα καθώς και από εκείνο το 1,5 γραμμάριο κυττάρων του δέρματος που αποβάλλετε σε καθημερινή βάση για να τα ταΐσετε».

Μιλώντας για το αν είναι καλή ιδέα να σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα το στρώμα μας, ο γιατρός σχολίασε: «Αν σκουπίζετε το στρώμα σας σε καθημερινή βάση, μειώνετε το φορτίο των αλλεργιογόνων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο τα αλλεργιογόνα να προκαλέσουν φαγούρα στα μάτια, ρινική καταρροή ή φτέρνισμα και λιγότερες πιθανότητες αυτά να επιδεινώσουν τις δερματικές αλλεργίες - άσθμα, δερματικά ξεσπάσματα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα».

Πέντε τραγικά πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν πλένεις τα σεντόνια και τα σκεπάσματα κάθε εβδομάδα

Ο Dr Raj εξήγησε ότι όχι μόνο θα έχουμε καλύτερο ύπνο αν καθαρίζουμε το στρώμα μας, αλλά προστατεύουμε και την υγεία μας καθώς και τη διάρκεια ζωής του στρώματός μας. Συνιστά επίσης να επενδύσουμε σε ένα προστατευτικό κάλυμμα στρώματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο Raj ρώτησε τους θεατές του «πόσο συχνά το κάνετε αυτό;», οι περισσότεροι είπαν ότι πλένουν μεν τακτικά τα σεντόνια τους και έχουν προστατευτικό στρώματος, αλλά δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη να σκουπίσουν το κρεβάτι τους.

Κάποιοι δεν μπορούσαν παρά να φρικάρουν με την αποκάλυψη του γιατρού για το τι ζει στα κρεβάτια μας. «Αυτή είναι μια κακή στιγμή για να είσαι μικροβιοφοβικός» αστειεύτηκαν μερικοί, ενώ άλλοι είπαν σε ίδιο ύφος ότι προτιμούν να κοιμηθούν όρθιοι ή ακόμη και να μην κοιμηθούν ποτέ ξανά.

pexels-lina-kivaka-1841149.jpg